Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA SRPSKIM DRUMOVIMA

„Presretači“ vrebaju vozače
i iz vazduha! (VIDEO + FOTO)

Autor: ENIS SADIKU | 09.02.2013 - 23:24:00h | Komentara: 4

Helikopterska jedinica „presretaču“ kod Begaljičkog brda u pravcu Bubanj potoka javlja da se vozač „mercedesa“ kreće velikom brzinom. „Primljeno i krećemo za njim“, bio je odgovor načelnika Odeljenja saobraćajne policije za prevenciju i obezbeđenje Srđana Matunovića, sa kojim je patrola reportera „Alo!“ provela jedan dan. Zatim se sve odvijalo kao na filmu.

Dojava iz vazduha: Vozila policije sve vreme prati helikopter

Dojava iz vazduha: Vozila policije sve vreme prati helikopter

Policijski „presretač“, to jest neobeleženi policijski „audi A6“, ubrzao je dok ga je iz vazduha navodio helikopter sve do trenutka kada smo ugledali „mercedes“. Onda je na scenu stupio viši policijski inspektor Danijel Đorđević, koji je kamerom zabeležio brzinu od oko 190 kilometara na sat, kojom se kretao „mercedes“. Nakon desetominutnog snimanja, „presretač“ je zaustavio „mercedes“ i vozaču je ubrzo napisana kazna. Pitali smo vozača „mercedesa“ zbog čega je vozio brzo, a on je kroz osmeh odgovorio da je „put bio čist“, a potom kroz šalu da je „primetio da ga crni ‘audi‘ prati“.

Odbio je da pogleda snimak koji je zabeležila policijska kamera uz obrazloženje da zna koliko je brzo vozio, ljubazno je pozdravio policajce i nastavio dalje put.


Reporteri „Alo!“ pratili su zajedničku akciju saobraćajne policije i helikopterske jedinice na putevima Srbije. Akcijom je rukovodio načelnik Srđan Matunović, koji, dok vozi „audi A8“, objašnjava svrhu i namenu policijskih „presretača“.

Matunović i Đorđević presreli brzog vozača

Matunović i Đorđević presreli brzog vozača

- Mi utičemo na bezbednost u saobraćaju, a akcenat stavljamo na prevenciju. Poenta je da se spreče teži prekršaji i izbegnu saobraćajne nesreće - taman nam je rekao Matunović, a onda je iskusnim okom primetio kako vozač „micubišija“ ubrzava, pa usporava.


- Danijele, izbaci mu natpis da uspori - naredio je Matunović, a potom ga je pretekao. Vozač je usporio i počeo da vozi propisnom brzinom, a iz helikoptera nam je javljeno da svi koji idu iza nas poštuju ograničenje. „Svi automobili koje koristimo su visoke klase, ali se često mogu videti na našim putevima, pa ne upadaju u oči. Imaju zavidnu kubikažu i broj konjskih snaga, tako da smo u stanju da pariramo vozačima koji jure putevima“, objasnili su nam Matunović i Đorđević. Međutim, ova vozila u unutrašnjosti na prednjem i zadnjem staklu imaju postavljenu po jednu jedva primetnu kameru visokog kvaliteta. Policajci gledaju snimak na displeju postavljenom ispred suvozačevog sedišta, a preko glavnog uređaja snimaju i mere brzine vozila.

Tajne kamere snimaju i mere brzine vozila

Tajne kamere snimaju i mere brzine vozila

- Kamere mogu da se rotiraju za 360 stepeni, evidentiraju svaki prekršaj i mogu da snimaju noću. Imaju mogućnost zumiranja, što nam omogućava da zabeležimo registarski broj vozila ili lice pešaka koji je prešao ulicu van pešačkog prelaza. Radar koji koristimo ne radi na principu lasera, pa ga je nemoguće detektovati. Sve što snimimo beleži se na hard disku, tako da vozačima nema opraštanja. Od video- zapisa prave se fotografije koje služe kao dokaz kod sudije za prekšaje - kaže Matunović.


I dok smo krstarili autoputem Beograd-Niš, policajci su snimili još jednog prekršioca. Policajci ubrzavaju i posle nekoliko sekundi voze istom brzinom kao i vozač kojeg love. Zatim počinju snimanje i uključuju radar.

Policijski „presretači“ nemaju obeležja

Policijski „presretači“ nemaju obeležja

- Potrebno je najmanje 250 metara da ga pratimo kako bi zabeleženo prekoračenje bilo dokaz pred sudijom za prekršaje. Potom pretičemo vozilo, a iznad zadnjeg sedišta podižemo digitalni uređaj, takozvanu rampu, na kojoj se, u zavisnosti od stanja na putu, pojavljuje poruka „policija“, „stop“, „usporite“, „ubrzajte“ ili „pratite nas“ - pričaju nam presretači.


Procedura se ponovila, s tim što je sve to iz vazduha gledao tim u helikopteru. Matunović kaže da je plan policije da u kontrolu saobraćaja uključi helikoptere opremljene radarima i kamerama.

Snimci kao dokaz
General Dragiša Simić, načelnik saobraćajne policije, izjavio je da će u skorije vreme svaki policijski automobil biti opremljen kamerama. „Svaka policijska akcija od početka do kraja biće zabeležena. Ranije je bilo negodovanja. Počinilac je tvrdio da nije vozio brzo, a policajac suprotno. Zbog toga će sve biti zabeleženo vizuelno i audio-zapisom. Niko od zaustavljenih učesnika u saobraćaju ne negoduje jer su svesni svojih prekršaja, o čemu svedoče snimci - naveo je general Simić.

Kazne do 120.000 dinara!

Za vožnju brzinom od 130 do 140 kilometara na sat kazna je 3.000 dinara. Za brzinu od 140 do 160 kazna je 5.000 dinara, a preko 160 vozač ide i kod sudije za prekršaje. Za brzinu veću od 200 kilometara na sat kazna je 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena ili novčana kazna u iznosu od 120.000 dinara, a dozvola se oduzima na osam meseci.

Poslednji komentari
  • koja Vreme: 10.02.2013 18:04h

    Samo da pitam? Da li je helikopterom upravljao Nacelnik saobracajne policije general Simic ? Ako jeste sada sam siguran da vise nece moci da prekine kolonu u pratnji predsdnika cetnickog vojvode diplomiranog menadzera.Hvala.

  • Milka Vreme: 10.02.2013 20:19h

    Verovatno su zbog toga i uveli helikoptere....

  • Doktor Vreme: 10.02.2013 20:41h

    Svuda u svetu brzina na auto putu nije ogranicena ili postoje deonice na kojima ogranicenje brzine ne vazi. Samo kod nas na auto putu ne smes da predjes 120 km na cas jer ce da te kazne. Bolje bi bilo da pare koje trose na tehnologiju za presretace i helikoptere novac daju za plate policajaca koji jedva prezivljavaju sa svojim bednim licnim dohocima.

  • Razor Vreme: 10.02.2013 23:11h

    Ha, smesni ste. Mozemo da pariramo svakome koga jurimo. Bas bih voleo da naidje neko sa stvarno jakom masinom tipa 911 Turbo ili sto da ne nekim Ferarijem, pa da vas vidim. Ostavio bi vas u prasini, ne bi stigli ni da trepnete. I naravno da zna da vozi takvu alu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP