Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RANG KOMANDIRA

Prestolonaslednik Aleksandar odlikovan ordenom Legije časti

Autor: A.O. | 15.05.2015 - 20:04:00h | Komentara: 4

Dekretom predsednika Republike Fransuske, Nj.E. g-dina Fransoa Olanda, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem, ordenom Legije časti u rangu komandira.

Princ Aleksandar Karađorđević Legija časti  15.05.2015.

Princ Aleksandar Karađorđević Legija časti | Foto: Tanjug/Rade Prelić

Tim povodom večeras je u rezidenciji ambasade Francuske upriličena svečanost u okviru koje je ambasadorka Francuske Nj.E. g-đa Kristin Moro uručila Prestolonasledniku Aleksandru ovo visoko odlikovanje Republike Francuske za zasluge u borbi za demokratiju i demokratizaciju srpskog društva.

U društvu Njegovog Kraljevskog Visočanstva bili su Princeza Katarina i njihova deca Princ Petar, Princ Filip, Princ Aleksandar i g-đa Alison Endrjuz.

Prilikom uručenja odlikovanja Prestolonasledniku, Nj.E. g-đa Kristin Moro je u svom obraćanju istakla:
 - Vaše Kraljevsko Visočanstvo Predsednik Republike Francuske je ovim odlikovanjem želeo da ukaže čast vašem dugogodišnjem delovanju za dobrobit vaše zemlje, koja je bliska srcu Francuza. Vaša sudbina je htela da se rodite daleko od svoje zemlje, 1945. godine u Londonu, gde je vaš otac Kralj Petar II bio primoran na izgnanstvo od 1941. godine. Ne mogu a da ne pomenem činjenicu da preko vaše ličnosti mi večeras odajemo priznanje i vekovnom francusko – srpskom prijateljstvu.
Zahvalivši se na ukazanoj časti i poštovanju Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je u svom obraćanju istakao:
 - Veoma sam dirnut i zahvalan na časti koju mi je učinio Veliki magistar Legije časti, Njegova Ekselencija Predsednik Republike Francuske g. Fransoa Oland, i na posredovanju Vaše ekselencije u svojstvu Ambasadora Francuske Republike u Beogradu povodom dodele komandirskog stepena Ordena čija je deviza „Čast i Otadžbina“. Zaista, čast i otadžina jesu vrline koje pokreću ljude i narode.
Orden Legije časti je u mojoj porodici deo istorije kojom se ponosimo. Moj pradeda, deda i otac bili su vitezovi velikog krsta Legije časti. Njima se, u svojstvu Velikog krsta, pridružila i moja baka, Kraljica Marija. I drugi članovi moga Doma sa ponosom su nosili insignije ove institucije na svojim prsima, kao i brojni moji sunarodnici, ratnici i političari, umetnici i naučnici. U dva rata Legija časti je bila jedna od zaloga našeg savezništva i borbe za civilizaciju! - istakao je Prestolonasledniik Aleksandar.
Poslednji komentari
  • info Vreme: 15.05.2015 22:36h

    kakav je on pestolonaslednik koji nakon 20 god nije naucio srpski...zalosno

  • miroslav Vreme: 16.05.2015 08:46h

    Jadnici, i komandir i magistar. Kakva sprdačina.

  • dragoljub Vreme: 16.05.2015 09:22h

    Cestitamo Vam od srca

  • Lune Vreme: 17.05.2015 15:11h

    Hm,hmm Srbski kralj ne postoji jos od jula meseca 1941, kada je pao tron zbog odsustva monarha duzeg od sest meseci !Naravno, drzava bez vladara je "nemoguca misija" pa je proglasena republika.Hm,hmmm..Djordje, on je bio jedini normalan i imao onu stvar od svih tadasnjih karadjordjevica.kad su partizani pobjedili njega je jovanka izvadila iz niske ludnice,dali su mu obezbedjenje i poslugu,zivio je dostajanstveno,nije se mjesao u politiku i nije imao problema.on je govorio da bi se prikljucio partizanima da je mogao.cestitao im je na casnoj pobjedi protiv hitlera,cetnika,ustasa i nacista....umro je dostojanstveno.njegova porodica ga je unistila jer je bio srbin a on je bio pravi karadjordjevic." Twisted Evil

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP