Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAVRŠENO SUĐENJE U CRNOJ GORI:

Presuda Šariću 30. decembra!

Autor: | 22.12.2013 - 09:00:00h | Komentara: 0

Oštra polemika na relaciji specijalna tužiteljka - advokati obeležila je završne reči kojima je okončano ponovljeno suđenje Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru, koji su bili optuženi za milionsko pranje novca. Presuda će biti izrečena 30. decembra ove godine, objavile su crnogorske “Vijesti”.

Duško Šarić

Duško Šarić

Specijalna tužiteljka Đurđina Nina Ivanović kazala je da je optužnica u potpunosti dokazana, dok odbrana smatra da je optužba doživela pravni fijasko i da Šarića i Lončara treba osloboditi.


Ivanovićeva je precizirala optužnicu u skladu sa nalazom veštaka finansijske struke, prema kojoj se Šariću i Lončaru stavlja na teret pranje 19,3 miliona evra, umesto ranijeg iznosa od 21 miliona evra.

“Na ponovljenom glavnom pretresu nije se promenilo stanje koje je bilo i na prvom i neosporno su utvrđene činjenice o poslovanju firme ‘Mat Company’ kojima se dokazuje da je ta kompanija putem svog poslovanja ubacivala novac u legalne tokove. Uz to, neosporna je i optužba da je toj firmi transferisan novac od strane ‘Mateniko LLC’ i ‘Kamarila korporejšn’, putem zajma koji nije vraćen poslovanjem, već sredstvima drugih lica”, kazala je Ivanovićeva.

Duško Šarić

Duško Šarić

Branilac Šarića advokat Kasim Dizdarević kazao je da je u ponovljenom suđenju, na nedvosmislen način u celosti, potvrđeno da on nije prao novac.


“Šariću se stavlja na teret da je udruženo sa Lončarom prikrio poreklo novca koji potiče od trgovine drogom, krivičnog dela za koje je ranije pravosnažno oslobođen. Optužba u tom pravcu ni u činjeničnom opisu nijednim dokazom nije dokazala koje su to aktivnosti Duška Šarića niti koji su to nezakonito stečeni prihodi”, kazao je Dizdarević.

Dizdarević je tvrdio da se Šarić nije ni sa kim udruživao, niti je šta znao o poreklu novca i novčanim transakcijama. Drugi Šarićev advokat Borivoje Đukanović kazao je optužba ostala bez ijednog dokaza.

“Tužiteljka Ivanović je svesna da je optužba apsurdna, što potvrđuje i njen zahtev za izuzećem sudije Đeševića, koji već tri godine sudi predmet, a to je tražila kad je trebalo da sudija prihvati dokaze odbrane”, kazao je Đukanović.

Optuženi Šarić je kazao da je potpuno jasno da je ovo iskonstruisan postupak i da je jedini uzrok tome činjenica što je njegov brat Darko.

Jovica Lončar

Jovica Lončar

“Ako me osudite zbog toga, biću ponosan na to, ali ako priznate da je to zbog te činjenice, ali nije korektno da to uradite, jer nijedan dokaz ne govori da sam potpisao ijedan dokument, niti da sam išta znao o poslovanju firme ‘Mat Company’”, kazao je Šarić.


Lončar je kazao da je njegovo izjašnjenje o poslovanju kompanije “Mat Company” bilo potpuno jasno, a onda je optužio i medije zbog “neobjektivnog izveštavanja”.

Šarić i Lončar se terete da su se udružili u periodu od 24. decembra 2007. do kraja 2010. godine da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju poreklo novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim delom izvršenim na organizovan način, u ukupnom iznosu od 19.353.879,22 evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP