Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LJUBIŠA DIKOVIĆ O BEZBEDNOSTI U ZEMLJI

Prete nam ekstremizam, kriminal i migracije

Autor: Beta | 09.02.2015 - 08:09:00h | Komentara: 1

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković izjavio je da su najveće bezbednosne pretnje Srbiji etnički i verski ekstremizam, međunarodni organizovani kriminal i ilegalne migracije usled ekonomskih, političkih i bezbednosnih problema.

Ljubiša  Diković

Ljubiša Diković | Foto: Nebojša Marković

"Rizik predstavlja i učešće građana balkanskih država u oružanim sukobima na Bliskom istoku. Najvažniji politički, pa i bezbednosni izazov za Srbiju je situacija na Kosovu i Metohiji", rekao je Diković u intervjuu za dnevni list "Danas".
Upitan da li Srbija treba da udje u NATO, general je rekao da o ulasku u političke ili vojne saveze ne odlučuje Vojska, a ukazao da Ustav jasno definiše poziciju Srbije, samim tim i njene vojske.
Povodom optužbi za ratne zločine koje je na njegov račun izneo Fond za humanitarno pravo, general je odgovorio da "medijsko optuživanje i medijsko sudjenje, nisu institucionalne kategorije".
Na pitanje kada će Srbija koja je nedavno oglasila prodaju zastarele vojne opreme, nabaviti novu, Diković je kazao da je za ovu godinu planirano da se Vojska Srbije snabde izvidjačkom, letačkom i padobranskom opremom, opremom za vazdušno osmatranje i javljanje, i "optoelektronskim sredstvima".
Po njegovim rečima, saradnja KFOR-a i Vojske Srbije je korektna i profesionalna i odvija se u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojnotehničkim sporazumom.
"KFOR je faktor koji garantuje stabilno bezbednosno okruženje na prostoru Kosova i Metohije. Druge institucije na KiM koje se predstavljaju kao bezbednosne, nemaju ni taj mandat, niti kapacitet", ocenio je Diković.
Poslednji komentari
  • ćone Vreme: 09.02.2015 21:19h

    sneo si jaje ovom izjavom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP