Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI USLOVI

Prijava privremenog odlaska do decembra 2014.

Autor: RTS | 28.12.2013 - 14:11:00h | Komentara: 0

Usvojena Uredba Vlade Hrvatske kojom se produžava rok za prijavu privremenog odlaska izvan Hrvatske ili odjavu prebivališta za godinu dana. Sada se Srbima daje dovoljno vremena da legalizuju postojanje hrvatske lične karte u narednih pet godina, rekao predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

Miodrag Linta

Miodrag Linta: Ovo je važno za sve naše zemljake | Foto: FoNet

Vlada Hrvatske usvojila je Uredbu o izmeni Zakona o prebivalištu kojom se produžava rok za prijavu privremenog odlaska izvan Hrvatske ili odjavu prebivališta za godinu dana, odnosno do 29. decembra 2014. godine.
Tako do tog roka svi hrvatski državljani koji su 29. decembra 2012, kada je na snagu stupio Zakon o prebivalištu, bili u inostranstvu duže od godine dana, imaju obavezu da prijave svoj privremeni odlazak i da o razlozima dostave dokumentaciju.
Ukoliko to ne učine, po službenoj dužnosti će se pokrenuti postupci odjave iz spiska podataka o prebivalištu i boravištu.
Prvobitno je krajnji rok za prijavu bio godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona o prebivalištu, odnosno 29. decembra ove godine.
Ministar policije Ranko Ostojić rekao je na sednici Vlade da veliki broj osoba nije ispunio obavezu do prvobitno predvođenog roka iako su se resorna ministarstva trudila da ih informišu.
On je dodao da predlaže donošenje Uredbe kako ne bi došlo do "štetnih poslednica", ali i da bi se rešio skup angažman policije i drugih u svrhu pokretanja postupka odjave prebivališta po službenoj dužnosti.
Linta pozdravio odluku Hrvatske
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozdravio je odluku Vlade Hrvatske o usvajanju Uredbe o izmeni Zakona o prebivalištu.
"Ovo je veoma važan dan za sve naše zemljake, njih više od 300.000 koji žive u Srbiji i širom sveta, u Australiiji, evropskim zemljama, SAD, Kanadi, Bosni i Hercegovini...", rekao je Linta u izjavi Tanjugu.
Naveo je da se usvajanjem uredbe Srbima daje dovoljno vremena da prijave privremeni odlazak, odnosno legalizuju postojanje hrvatske lične karte u narednih pet godina.
"Deo naših zemljaka koji ima samo hrvatsko prebivalište, dakle nemaju važeće hrvatske lične karte, imaće mogućnost da do kraja sledeće godine odu u svoje policijske stanice u Hrvatskoj, da ponovo prijave prebavilište i izvade nove hrvatske lične karte i prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske", objasnio je Linta.
Dodao je da su hrvatske lične karte važne iz više razloga s obzirom da će na taj način biti sprečeno da se kuće i stanovi Srba tretiraju kao vikendice i kuće za odmor na koje se plaća veliki porez.
"Naši zemljaci koji imaju male penzije zadržaće zaštitni dodatak, imaćemo pravo da biramo predstavnike na lokalnim izborima u Hrvatskoj na nivou opština, gradova, županija, imaćemo pravo da vadimo dokumenta u matičnim uredima, da plaćamo račune, imamo račune u bankama...", naveo je Linta.
Zahvalio se Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i ministru Ivanu Mrkiću koji je, rekao je Linta, zatražio od hrvatske strane i ministarke evropskih i spoljnih poslova te zemlje Vesne Pusić, da se produži rok kako bi Srbi imali dovoljno vremena da prijave privremeni odlazak i legalizuju postojanje hrvatske lične karte.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP