Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

S ČIM SE SUOČAVAJU LJUDI KOJI NE OKREĆU GLAVU OD NASILJA

Prijavila sam torturu, a onda su mene ispitivali!

Autor: A. Lazarević | 15.11.2014 - 08:02:00h | Komentara: 1

U želji da ovu zemlju učinimo boljim mestom za život i odrastanje dece, redakcija dnevnog lista „Alo!“ pokrenula je akciju da probudi svest kod građana da ne ostaju nemi pred nasiljem u porodici i uputila apel državnim službama da savesnije i angažovanije štite prava ugroženih. Ovim povodom sa nama je kontaktirala čitateljka sa Zvezdare, koja je svedok svakodnevne torture majke nad detetom koja se u njenoj okolini događa mesecima.

| Foto: Shutterstock

- Komšinice svakog dana urla na svoju ćerkicu. Koliko god se ja trudila da svoju pažnju usmerim na nešto drugo, prosto je nemoguće ne čuti viku gospođe i plač devojčice. Radi se najgoroj vrsti psihološke torture od uvreda poput „glupačo“, „kretenu“, „debilu“, preko rečenica u kojima joj preti poredeći je s pernatim životinjama: „Ćurko jedna, prebiću te na mrtvo ime“ - govori nam čitateljka, koja je želela da sakrijemo njen identitet.


- Devojčica stalno plače i to je ono što ne možete da ne čujete i na šta ne možete da okreće glavu. Često je vidim kako stoji na prozoru uplakanih, crvenih očiju i nesrećnog pogleda. Deluje jako usamljeno i nesrećno. Stekla sam utiak da je prilično asocijalna - objašnjava izvor.

- U početku nisam želela da se mešam jer svaka porodica ima svoju priču, manje ili više lepu, i negde nisam želela da narušim integritet njihove zajednice. Kap koja je prepunila čašu bila je kada sam videla gospođu kako svom snagom udara devojčici šamar, na ulici, ispred zgrade - govori nam čitateljka, vidno uznemirenim glasom.

- To nisam mogla da tolerišem. Obratila sam se službi za socijalni rad. Želela sam da moja prijava ostane anonimna. Živim sama i, iskrena da budem, bojim se za svoju bezbednost. Znam da je suprug pomenute gospođe veoma dobrog imovinskog stanja i ne bih nikako želela da mi naudi - priča ova zabrinuta gospođa.

- Kada sam nazvala službu za socijalni rad, iako nisu tražili da kažem svoje ime, postavili su mi gomilu pitanja na koja sam se, zbog lične bezbednosti, bojala da odgovorim. Pitali su me za tačnu adresu, tražili su od mene da im do detalja objasnim šta čujem i u koje vreme, kada i gde se tačno desio događaj koji sam videla. Bojala sam se da ukoliko kažem detaljno i ovo što znam, komšijama ne bi bilo teško da pretpostave o kome se radi, jer u našoj zgradi ima svega 10 stanova koji pritom nisu svi useljeni, a jedina sam koja živi sama. Kada sam službi za socijalni rad rekla da ne bih želela da odgovorim na sva pitanja koja su mi postavili, dobila sam odgovor da nisu u prilici da reaguju na nepotpune anonimne prijave - opisuje naša sagovornica i pita se šta je stalnim apelima da se prijavi nasilje u porodici, ako se tako reaguje kad neko postupi po savesti.
Poslednji komentari
  • suzana Vreme: 15.11.2014 09:09h

    gospodjo sa Zvezdare ja sam u sudu javno rekla da moja unuka trpi nasilje u porodici oca sa kojim je ostala posle razvoda ali mi gospodja sudija hladno rekla da to nije u njenoj nadleznosti tako da sve te price o prijavama nasilja su samo prazne price jer po tom pitanju nikonista ne preduzima

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP