Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPLAĆUJU, A NE PITAJU!

Prinudna naplata: Skidaće nam od plate zbog duga za struju!

Autor: Blic | 17.12.2013 - 16:08:00h | Komentara: 6

Elektrodistribucija, Infostan, mobilni operateri... potraživanja mogu direktno da naplate s tekućeg računa dužnika, a da ga za to i ne pitaju. Po zakonu to mogu da učine i sa štednog računa po viđenju, ali to u praksi dosad nije bio slučaj.

Kratak rok otplate i  kamata od 30 odsto glavne prepreke za kupovinu stana

Od dugova će tek da nas boli glava | Foto: Shutterstock

Uporište za prinudnu naplatu je u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju. Banke su u obavezi, kada im privatni izvršitelj zatraži podatke o stanju novca na računu klijenta, da to i dostave. Ovakav način naplate zaostalih potraživanja u Srbiji, kako nam je potvrđeno, uveliko se sprovodi u svim bankama.
- Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju radi naplate novčanog potraživanja od dužnika je moguće izvršenje i na tekućem računu. Ova sredstva izvršenja se opredeljuju bez obzira na to po kom osnovu je novčano potraživanje, bitno je samo da je dužnik fizičko lice, odnosno građanin. Za naplatu potraživanja po osnovu komunalnih usluga isključivo je nadležan privatni izvršitelj kome banke na osnovu zakonske obaveze dostavljaju podatke o računima dužnika - kažu za “Blic” u Komercijalnoj banci.
Sudske izvršitelje u EPS-u angažuju po dobijanju presude pred nadležnim sudom. U sudskim postupcima su dugovanja privrede i domaćinstava u vrednosti od 28 milijardi dinara, dok uskoro u taj postupak treba da uđe još 48 milijardi dinara dugovanja. Dosad, međutim, nije bilo slučajeva da se dug naplaćuje sa tekućeg računa dužnika, jer je tek nedavno završen reprogram.
Osim što poverioci mogu da naplate svoj dug na osnovu neplaćene električne energije, komunalija, korišćenja usluga parking servisa, tome pribegavaju i banke kada klijenti ne otplaćuju kredit, a na zaradi nemaju administrativnu zabranu. Kako kaže Dejan Gavrilović iz “Efektive”, ova organizacija potrošača je imala slučaj kada je banka podnela predlog za izvršenje po dugu za keš kredit. Na kraju se pokazala kao neosnovana visina duga. Konkretno, reč je o gotovinskom kreditu od 200.000 dinara, koji je klijent otplaćivao nekoliko godina, ali pošto je imao promenljivu kamatnu stopu, nije plaćao uvećanu ratu. U međuvremenu dug se nagomilao, a on je dobio obaveštenje od suda da duguje 193.000 dinara banci, pritom bila mu je zaračunata zatezna kamata po metodi “kamata na kamatu”. Uputio je prigovor, čeka se odluka suda.
- Po zakonu, klijent ima mogućnost upućivanja prigovora u roku od pet radnih dana nakon dobijanja obaveštenja suda da je poverilac uputio predlog za izvršenje, odnosno naplatu duga. Ukoliko argumenti za osporavanje imaju uporišta, sud obično obustavlja izvršenje i predmet prebacuje na parnični postupak - kaže Dejan Gavrilović.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 17.12.2013 17:09h

    *....moguca je naplata samo ako je korisnik fizicko lice..* po svim osnovama OVAJ NERAVNOPRAVAN TRETMAN JE I PROTIVUSTAVAN. A DRZAVA POSTAJE L O P O V JER NAM KRADE ZARADJENO,A STO NAM N E I S P L AC U J E. Naravno da bi joj platili kada bi mi dobijali,na vreme, ono sto zaradimo..ovako za rep se nemozemo uhvatiti jer ga je drzava vec dobrano odgrizla I U TOME NE POSUSTAJE. L O P O V I, L E Z I L E B A R O S I , NEPROIZVODNI GREBATORI,MALIGNA DIREKTORSKO-POMOCNICKO,SEKRETARSKA MASTILJARSKA BRATIJA I MAFIJA. Otpustite SVE nepotrebne iz EDB-a i to vam je milion evra mesecno/na plate, na dnevnice, na benzin, na grejanje-hladjenje, na reprezentaciju/, ili ih posaljite da popravljaju dalekovode,hidrocentrale,termoelektrane,prenosnu mrezu,izgradjuju nove kapacitete ,a ne da to rade druge firme uz nazidane cene usluga u k0je su se ti isti LOPOVI,NARAVNO UGRADILI.Usput ,bas me interesuje po kojoj tarifi SVI ONI placaju struju ili imaju *Uskokovic sindrom*-oslobodjeni su placanja.

  • gilipter Vreme: 17.12.2013 21:04h

    otimaj od sirotinje

  • tanja Vreme: 18.12.2013 00:33h

    a da li ce narod moci da uzima kamatu na kamatu sa njihovih tekucih racuna,za sve penzije i plate koje im duguju....

  • Ceca Vreme: 18.12.2013 01:05h

    Ovo je za nepoverovati! Dakle samo unazad godinu dana u aferama koje su obelodanjene kao agrobanka,galenika,kolubara i sporne privatizacije ukradeno je stotine miliona eura ili milijarde i niko za to ne odgovara (eventualno po neka nanogica ili par meseci pritvora) E u takvoj državii vi imate nekakve izvršitelje koji oduzimaju nameštaj i najosnovnije stvari iz stana sirotinji zato što nisu platili struju ili info stan, jer ogromna većina tih neplatiša ne plaćaju zato što nemaju jer nemaju posao i platu.A tek treba uzeti u obzir koliko je napumpana cena za usluke JKP infostana, a za usluge koje pružaju ne garantuju ništa i ne prihvataju reklamacije i takva firma vam pošalje izvršitelje da vam otmu nameštaj da bi ste im namirili njihov harač. Zašto jednostavno ne platišama ne isključe grejanje, to neće da urade i kada neko od korisnika traži da ga isključe, jer zašto bi kad im je naplata zagarantovana, pa makar i prinudnim putem. Sramota!

  • zorica Vreme: 18.12.2013 08:37h

    meni poceli da odbijaju dve trecine od penzije ,koja iznosi 19400 din ,tako da meni ostaje 6500 din.jos sam u soku i nesam stigla da odem do suda da vidim zasto mi odbijaju jer nikakvo resenje nisam dobila .Ja sa svojom firmom vodim spor od 2002 god . za neisplacene zarade iz 1996 do 2002god. a SNS dosao na vlas pre godinu i po dana i umesto prvo da uradi sopcijalnu kartu stanovnistva oni osnovali agenciju za uterivanje dugova ,skupljaci haraca da napune budzet ,svi tajkuni i kontraverzni biznismeni su zasticeni ,sa po nekim hapsenjima farbaju narod .Sada sam shvatila da svi prethodni ,koji su bili na vlasti su male bebe za ove trenutne Haraclije .Sirotinji zelim vise srece u sledecoj godini ,haraclijama nemam sta da pozelim sve su oteli sami ..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP