Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ĐILAS BEZ NASLEDNIKA

Prinudna uprava u Beogradu do marta!

Autor: Maja Keranović | 16.10.2013 - 19:30:00h | Komentara: 6

Novi gradonačelnik Beograda biće poznat nakon izbora koji će biti održani krajem februara ili početkom marta. Do tada će gradom rukovoditi privremeni organ, koji će od 24. oktobra, kada ističe tehnički mandat Draganu Đilasu i Gradskom veću, imenovati Vlada Srbije.

Dragan Đilas

"Republička vlast čini sve da odloži izbore u glavnom gradu kako bi što duže vodila kampanju protiv mene": Dragan Đilas | Foto: Aleksandar Stanković

Šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Jovičić kaže da se još ne zna ko će biti u privremenom organu i da je više kandidata u opticaju, ali je naveo da će to biti stručni ljudi.

- Čim istekne zakonski termin, 24. oktobra, Vlada će predložiti privremeni organ, koji će raditi najbolje i u interesu Beograđana... Najdalji rok za izbore je početak marta, ali to može da bude i nešto ranije - rekao je Jovičić i naglasio da će krajem meseca privremeni organ analizirati rad javnih preduzeća “jer građani zaslužuju da znaju gde je njihov novac odlazio”.

Jovičić: Vanredno stanje može da se desi samo u DS!
Odbornik DS-a Božidar Đelić kazao je juče da je onima koji su smenili Đilasa trebalo 22 dana da shvate da ne treba Beograđani da trpe zbog toga i kritikovao što na dnevnom redu sednice nije bilo usvajanje devet urbanističkih planova.
- Oni nemaju ni početnu ideju kako raditi u jednom od najvećih gradova na Balkanu - rekao je Đelić.
Aleksandar Jovičić iz SNS-a je na to upitao zašto Đelić nije rekao da smo imali najbogatijeg gradonačelnika u najsiromašnijem gradu na Balkanu.
- Vanredno stanje može da se desi samo u DS-u, kao što smo videli, Đelić broji dane koliko nisu na vlasti u Beogradu - rekao je Jovičić.


Đilas, koga je Jovičić kritikovao što nije bio na sednici gradskog parlamenta, već se “kao velika zvezda pojavio pred kraj i rekao šta ima”, kazao je da se ne plaši kontrole kao kontrole, ali da je svestan da će se to pretvoriti “u hajku i harangu” protiv njega i njegovih saradnika. On je naveo da republička vlast čini sve da odloži izbore u glavnom gradu da bi što duže vodila kampanju protiv njega, pored zakonske mogućnosti da se izbori održe u decembru.
- Potrebno je organizovati dodatnu kampanju sa neisitnama o tome kako se radi u Beogradu. Ja sam na to spreman, a mislim da su spremni i Beograđani - rekao je Đilas, koji je istakao da osim Centra “Sava” sva ostala gradska preduzeća posluju sa profitom, a privremene mere ocenio kao “vid vanrednog stanja”.

Ni SPS se ne plaši najavljene provere rada gradskih preduzeća. Odbornik te stranke Nikola Nikodijević tvrdi da za to nema razloga i da socijalisti podržavaju svaki vid kontrole, kao i da će im biti zadovoljstvo da pokažu da su svoj posao “radili odgovorno i pošteno svih ovih godina”. On je objasnio da, prema rokovima koje propisuje zakon, privremeni organ može da obavlja funkciju najduže 60 dana.

sednica

Prozivke na sednici između demokrata i naprednjaka | Foto: FoNet

- U tih 60 dana predsednik Skupštine Srbije na predlog Ministarstva za lokalnu samoupravu i Vlade treba da raspiše vanredne izbore, i to u roku od 45 do 60 dana. U odnosu na dan kada bude uvedeno privremeno veće dolazimo do toga da će izbori biti u drugoj polovini februara - konstatovao je Nikodijević i kazao da će posle uvođenja privremenog organa gradski parlament biti raspušten.

Šef odborničke grupe DSS-a Andreja Mladenović pojasnio je da će privremeni organ imati pet članova, a na pitanje da li će DSS učestvovati u privremenom organu, rekao je da će odluku o tome stranka doneti u zavisnosti od okolnosti.

SLOŽNI U USVAJANJU ODLUKA

Odbornici Skupštine grada za manje od sat vremena usvojili su sve odluke predviđene dnevnim redom, između ostalog i da jedna ulica na Novom Beogradu dobije ime po Srđanu Aleksiću, mladiću koji je ubijen u Trebinju braneći svog sugrađanina Bošnjaka. Na Savskom vencu ulicu će dobiti i proslavljeni fudbaler Rajko Mitić, dok Stari grad dobija Čavketov pasaž, nazvan po rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu, a Vračar plato rediteljke Soje Jovanović. Odbornici su usvojili i odluku o besplatnom vrtiću za treće i svako naredno dete iz jedne porodice, kao i o finansijskoj pomoći penzionerima, a produženi su i mandati v. d. direktora u više gradskih preduzeća.

Poslednji komentari
  • Vesna Vreme: 16.10.2013 20:23h

    Igrate se sa gradom od dva miliona stanovnika. Imamo rešenje, imamo pravog čoveka samo nećemo da vam otkrijemo.

  • MilanCh Vreme: 16.10.2013 20:40h

    Izgleda da je prinudna uprava najvise sto naprednjaci mogu da smilse u ovom trenutku za Beograd?

  • milan Vreme: 17.10.2013 00:40h

    bice to neki strucnjak iz sns-a!a koji,ja na znam ni za jednog!?sramota!

  • clan DSa Vreme: 17.10.2013 03:10h

    Pre neki dan, Bozidara Djelica sam video i u republickom parlamentu. Pa sta je on, i odbornik i poslanik? Zasto?

  • NikolaJ Vreme: 17.10.2013 07:08h

    U privremenoj drzavi PRIVREMENI ORGAN. Robert Djulijani za gradonacelnika Beograda.. SNS ima resenje ya sve, imao je to i DSS i DS kda nema kandidata oni uvezu PRIJATELJA da radi VOLONTERSKI U Volonterskoj drzavi Srbiji MISLIMO SVOJOM GLAVOM O TOME. "RAZMIŠLJANJE JEDNOG OBIČNOG SRPSKOG VOLA ", je uvek aktuelno

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP