Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NASILNICI

Pripadnici EUFOR-a pušteni iz pritvora!

Autor: Tanjug | 12.11.2012 - 09:15:00h | Komentara: 0

Dvojica austrijskih vojnika EUFOR-a iz LOT tima stacioniranog u Tuzli, koji su brutalno pretukli Stefana Brkića i Anu Ćurić (21) na Bulevaru cara Dušana u centru Banjaluke, puštena su iz pritvora, jer su se pozvali na imunitet koji imaju kao pripadnici EUFOR-a.

Policija je posle jučerašnjeg incidenta brzo privela ovu dvojicu, koji nisu bili u uniformi, odvezla ih u službene prostorije, ali se oni ni tada nisu smirili, već su, u vidno alkoholisanom stanju, počeli da psuju i provociraju policajce, te da se pozivaju na imunitet, prenose banjalučki mediji.

EUFOR

Pripadnici EUFOR-a pušteni iz pritvora nakon što su se pozvali na imunitet | Foto: AP

Tortura nad dvoje mladih u centru grada na Vrbasu dogodila se juče u ranim jutarnjim satima nakon što je, prema nezvaničnim saznanjima, Brkić ispratio Ćurićevu, a razišli su se kod knjižare "Kultura", odakle je devojka nastavila da se kreće ovim bulevarom, dok je mladić prešao ulicu.


Nekoliko trenutaka kasnije njoj su prišli neuniformisani pripadnici EUFOR-a, koji su išli pešice. Nešto su je pitali, ali na jeziku koji ona nije razumela, a potom su, ničim izazvani, počeli da je napadaju.


"Ćurićevu je prvo jedan od vojnika uhvatio za nos i počeo da je maltretira. Nedugo zatim ju je drugi oborio na trotoar i to tako što joj je "uleteo klizeći start". Ni tada se, međutim, nisu zaustavili, već su počeli nemilice da je tuku, kako rukama, tako i nogama", pišu banjalučki mediji pozivajući se na policijske izvore.
Shvativši šta se događa sa Ćurićevom, njen poznanik Brkić je pritrčao da joj pomogne, ali je tada i on napadnut.


"Jedan od vojnika počeo je i njega da tuče. Ubrzo tom ulicom je naišao policijski automobil, na kojeg su napadači bacili Brkića. Na vozilu je razbijen retrovizor, a ulubljena je i karoserija", rekao je banjalučkim "Nezavisnim novinarima" izvor blizak policiji.


Nakon što su smirili incident, policajci su pripadnike EUFOR-a priveli u zgradu policije, a tada vojnici nisu pružali otpor. Medjutim, u Policijskoj stanici Banjaluka oni su nastavili da se neprimereno ponašaju psujući i provocirajući, na osnovu čega je zaključeno da su bili pijani.

EUFOR

Premlatili dvoje mladih ljudi u Banja Luci | Foto: Reuters

"Pokazali su identifikacione kartice EUFOR-a i tražili da budu pušteni, pozivajući se na imunitet. Nakon kraćeg zadržavanja i insistiranja, pušteni su na slobodu", kažu u policiji.


Srna je ranije javila da je reč o pripadnicima turskog bataljona EUFOR-a, ali je ta informacija kasnije demantovana. U EUFOR-u kažu da je reč o austrijskim vojnicima.


"Navodni incident je sada predmet istrage i zbog toga bi bilo neprikladno davati dalje komentare sve dok istraga ne bude završena", rekao je "Nezavisnim" Dejvid Kolins, stariji poručnik Kraljevske mornarice i portparol EUFOR-a.


Međutim, u skladu sa Sporazum o statusu snaga, postignutim izmedju BiH i EUFOR-a, vojnici su oslobodjeni od sudskog gonjenja od strane vlasti BiH.
"Ipak, vojnici moraju poštivati lokalne zakone dok god im to njihovi operativni zadaci dozvoljavaju. Štaviše, vojnici EUFOR-a odgovaraju disciplinskim i krivičnim zakonima svojih matičnih država", kaže Kolins.


U CJB Banjaluka nisu želeli da daju opširne informacije o ovom dogadjaju.
Željko Stojnić, komandir Policijske stanice Centar Banjaluka, kaže da su policajci na ovaj incident naišli prilikom redovne službe dok su obilazili teren.
Potvrdio je da su i mladić i djevojka zadobili više udaraca i da su vojnici odavali utiske alkoholisanosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP