Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI DEBEOVAC OTVORENO ZA ALO!:

Prisluškivao sam lidere opozicije!

Autor: Gane Đorđević | 02.11.2014 - 12:32:00h | Komentara: 6

Aleksandar Bilanović (41), nekadašnji tehnički operativac Državne bezbednosti, otkriva za „Alo!“ dobro čuvanu tajnu, da je služba sredinom 90-ih prisluškivala najvažnije vođe tadašnjih opozicionih stranaka i to najčešće u poznatim beogradskim kafanama, dok su oni s društvom bezbrižno ručali!

„Neko je radio iz ljubavi, a neko da okaje grehe“: Aleksandar Bilanović (41)

„Neko je radio iz ljubavi, a neko da okaje grehe“: Aleksandar Bilanović (41)

Prisluškivanje je organizovano u više od 50 objekata, a prema rečima nekadašnjeg operativca, bezbednjaci su samo u „krugu dvojke“ imali pristup u najmanje 30-ak kafića i restorana gde su, uz pomoć doušnika, postavljali bubice.


- Neko je radio iz ljubavi, ali je bilo i onih koji su zbog počinjenih greha bili primorani da pomažu službi - otkriva Bilanović.
On kaže da su im saradnici bili konobari, ali i sami vlasnici prisluškivanih objekata. Bivši operativac DB kaže da je često radio i na terenu, a za pojedine zadatke bile su potrebne čak i višednevne pripreme, kao recimo, kada je trebalo fotografisati četnički skup u Kragujevcu. On se tada, po nalogu šefa, pune dve nedelje nije brijao, ali je, i pored dobre kamuflaže, ipak bio sumnjiv, mada je posao odradio besprekorno.

Dok je predano radio svoj posao, poturajući mikrofone u salvete, bukete ruža, kafanske piksle ili vaze... naslušao se raznih priča dok su lideri opozicije kovali planove za rušenje Miloševića. Ipak, sve mu se smučilo kada je, kako kaže, uvideo da se u Srbiji nikada ništa neće promeniti jer su i opozicionari bili povezani sa podzemljem. Krajem 1997. tri i po godine nakon ulaska u službu, Bilanović je spakovao kofere i pobegao u London.

- Živeo sam raskalašno od poslova na ivici zakona i tako upoznao dno sebe samog. Sa prijateljem sam 2001. otputovao u Rio, vozio se ukradenim brodom mesec i po dana pored obale Južne Amerike i tada doneo odluku da tamo ostanem zauvek - iskren je Bilanović, koji se posle 17 godina, nedavno vratio u Beograd i objavio autobiografski roman, „Dripačka rapsodija“ u kom pored rada u DB opisuje i mračan život u Londonu i 10-godišnje samoizgnanstvo koje provodi u Argentini, Paragvaju, Boliviji, Čileu, Peruu i Brazilu.

Lutao svetom 17 godina:  Bilanović

Lutao svetom 17 godina: Bilanović

„Najviše sam voleo nezvanične - super tajne zadatke”


“Bio sam presrećan i u početku zaista sam uživao u poslu, nošen osećanjem da radim nešto važno i korisno za državu, koju ceo svet mrzi, samo zato što se zove Srbija i ima pametnog, sposobnog i ponosnog predsednika, koji hrabro prkosi zapadnim imperijama. Poveravani su mi sve važniji poslovi praćenja, snimanja i prisluškivanja stranih špijuna, diplomata, domaćih izdajnika i stranih plaćenika. Najviše sam voleo nezvanične, super-tajne zadatke koje su izmišljali dokoni i svemoćni načelnici...“, piše u svojoj autobiografiji Bilanović.

Poslednji komentari
  • Мајор Vreme: 02.11.2014 13:38h

    Да су стварно прислушкивани од стране Слобе онда никада не би опзиција дошла на власт. Служба их је вероватно прислушкивала за рад себе и да их може нечим уцењивати када дођу на власт.

  • Desimir Vreme: 02.11.2014 18:29h

    Vi imate pravo da se razocarate i napustite sluzbu. Ali vi nemate pravo da iznosite ni prljavi ni cist ves iz sluzbe. Posle ovog clanka znam zasto sam toliko godina zlostavljan u Jagodini.

  • Bi(j)a, ali Vreme: 02.11.2014 20:59h

    U 21 godini zivota poceo da radis u DB Srbije. Idi. Koji si ti um.

  • Jelena Vreme: 03.11.2014 13:04h

    Zvući interesantno. Zna li neko da li je knjiga u prodaji i u kojim knjižarama?

  • Španac Vreme: 03.11.2014 16:42h

    Nemam komentar u vezi članka, ali knjiga je neverovatno dobra. Izgleda da se može naći u većini beogradskih knjižara.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP