Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IVICA DAČIĆ ZA „ALO!“ UOČI DEVETE RUNDE PREGOVORA U BRISELU

Priština mora da sarađuje!

Autor: M. D. - S. V. | 16.04.2013 - 23:13:00h | Komentara: 2

Beograd i Priština dobili su danas još jednu šansu da postignu dogovor, a premijer Ivica Dačić za “Alo! kaže da je Srbija spremna na kompromis, ali da je on moguć samo uz dobru volju i druge strane.

Mi smo spremni  za dijalog i napredak  je moguć uz dobru  volju druge strane,  kaže premijer

Mi smo spremni za dijalog i napredak je moguć uz dobru volju druge strane, kaže premijer

Naši pregovarači prethodnih dana definisali su nekoliko pitanja koja su za našu državu i narod na KIM od vitalnog značaja i moraju biti sadržani u dogovoru. Beograd će zahtevati da se reši pitanje policije i pravosuđa, a tražiće se i garancije da neka buduća vojska Kosova neće moći da uđe na sever pokrajine!

Iako se prethodna, osma runda dijaloga završila neuspehom, jer Srbija nije prihvatila nepristojnu ponudu Brisela, šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton pozvala je premijere Ivicu Dačića i Hašima Tačija da danas u prestonici EU pokušaju da približe stavove. Kako saznajemo, sastanak se očekuje u prepodnevnim satima, a Beograd će zbog sastanka hitno organizovanog, u Brisel ići u užem sastavu od dosadašnjeg.
Do zaključenja ovog izdanja nije bilo potvrde hoće li se i vicepremijer Aleksandar Vučić pridružiti pregovaračkom timu. Premijer Ivica Dačić za naš list objašnjava da će se danas u pregovorima voditi interesima srpskog naroda na KiM, ali i činjenicom da postignuti sporazum mora da bude sprovodiv na terenu.

- U Brisel idemo vođeni dobrom voljom i verom da je napredak u dijalogu moguć. Ipak, ne želimo da pitanje datuma za početak pregovora Srbije o članstvu u EU bude dominantno na uštrb dogovora i njegove sprovodljivosti. Naš državni vrh prethodnih dana je intenzivno analizirao dalje korake, uzimajući u obzir težinu situacije, odgovornost, ali i potrebe da se dogovor postigne. Mi smo spremni za dijalog i napredak je moguć uz dobru volju druge strane.
Iskreno smo odgovorili na pitano, odnosno šta je dovoljan uslov i razlog da prihvatimo sporazum. I reći ću vam ono što smo i njima rekli, nema nikakve tajne, skrivenih planova niti težnje da pregovori ne uspeju, mora se rešiti pitanje policije, pravosuđa i neprisustva neke buduće vojske Kosova na severu - otkriva Dačić.

On se juče odmah nakon završene posete Litvaniji vratio za Beograd na vanredne konsultacije državnog vrha, kojima su prisustvovali i Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić. Taj sastanak nije završen do zaključenja ovog izdanja, a na njemu je trebalo da bude odlučeno hoće li i vicepremijer biti član naše delegacije u Briselu.

Uoči devete runde dijaloga, od više evropskih zvaničnika stigle su ohrabrujuće poruke da je dogovor moguć. Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele ubeđen je da će nesuglasice moći da budu prevaziđene. On je podsetio Srbiju da je otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom uslovljeno sporazumom Beograda s Kosovom i napomenuo da bi taj proces značajno kasnio ako ne bi bilo sporazuma.

Štefan File

Štefan File | Foto: FoNet

File odložio izveštaj!
 

Evropska komisija rešila je da sačeka ishod devete runde dijaloga i pruži još jednu šansu Srbiji, te zbog toga juče nije usvojen najavljeni izvešatj EK o Srbiji i Kosovu. Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je iz Strazbura da se o tom dokumentu juče samo razgovaralo, a da Evropska komisija čeka ishod novog dijaloga. O predlogu rezolucije o Srbiji, koji je sastavio Jelko Kacin, danas je trebalo da raspravlja Evropski parlament. Oba izveštaja su uvertira za 22. april, kada će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton detaljno informisati šefove diplomatija zemalja članica EU o dosadašnjem toku dijaloga, koji treba da odluče da li je Srbija ispunila uslove za dobijanje datuma za članstvo u EU.

Poslednji komentari
  • hien Vreme: 17.04.2013 08:57h

    Priština mora da sarađuje to mora mozes samo kod svoje kuce

  • Бранислав Vreme: 17.04.2013 10:26h

    ...17.априла 1941.године краљевина Југославија је потписала капитулацију која је ступила на снагу 18.априла.1941. године...све ми се чини да се спрема нова капитулација овај пут 17.априла 2013.године....да би смо се коначно 28.јуна 2013. добијањем фамозног датума на 624 године од битке на Косову Пољу одрекли нашег Косова и Метохије...дај Боже да грешим...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP