Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPSTRUKCIJA

Priština odustala od primene sporazuma o osiguranju vozila

Autor: Beta | 23.07.2015 - 22:36:00h | Komentara: 0

- Vlasti u Prištini odustale su večeras od sporazuma o osiguranju vozila, nepunih šest sati pre početka primene - rekao je za Betu izvor blizak beogradskom pregovaračkom timu.

Priština

Priština | Foto: Profimedia

 - To je prvi sporazum iz briselskog dijaloga od kog se jednostrano odustalo, a Beograd će u narednim danima, zajedno sa posrednicima pokušati da spasi ovaj sporazum - rekao je sagovornik. On je naveo i da je Priština tokom današnjeg dana pokušala na svaki način da opstruira početak primene sporazuma o osiguranju vozila, kao i da je najavila da će od ponoći, kada počinje primena sporazuma o osiguranju, početi sa oduzimanjem srpskih tablica sa Kosova, iako se sporazum o osiguranju ni na koji način se odnosi na pitanje tablica.

 - To je izazvalo paniku na severu Kosova i Metohije i proteste građana na prelazu Jarinje - rekao je Betin izvor.
 - Pitanje registarskih tablica regulisano je ranije postignutim tehničkim dogovorom, a memorandum o osiguranju ne obuhvata pitanje tablica. To su u Briselu potpisali i predstavnici Prištine, što znači da su potpisom potvrdili da upotreba tablica ostaje kao i do sada, da srpske tablice sa Kosovu i Metohiji mogu da se koriste u pokrajini, a da sa RKS tablicama i dalje neće moći da se prelazi u centralnu Srbiju -  rekao je izvor.
Kako izvor Bete navodi, kada je Priština danas pod pritiskom Beograda preko međunarodne zajednice morala da odustane od najavljene zabrane i oduzimanja srpskih tablica i "flagrantnog kršenja postignutih dogovora, usledilo je direktno i nedvosmisleno odustajanje Prištine i od sporazuma o osiguranju, nepunih šest sati pre početka primene".
Izvor je naveo i da će, zbog neodgovornog ponašanja prištinskih vlasti, štetu trpeti pre svega građani Kosova i Metohije što će i dalje morati da plaćaju dodatno osiguranje vozila na administrativnim prelazima.
Portal prištinskog dnevnika Koha Ditore preneo je večeras da je kabinet kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri, u dopisu upućenom članovima radne grupe za granično osiguranje, obavestio je da je poništen Memorandum o uzajamnom priznavanju osiguranja za automobile, koji je potpisan u Briselu 23. juna između Beograda i Prištine.
Primena tog sporazuma trebalo je da počne 24. jula u ponoć.
Do poništavanja je došlo, kako prenosi Koha, zato što srpska strana nije uspela da izvrši neophodne pripreme za njegovo sprovođenje.
Kabinet ministarke Tahiri je, prema pisanju Kohe, preneo da su, s obrzirom da su za realizaciju ovog sporazuma potrebne obe strane, oni sada primorani da sprovođenje odlože na neodređeno vreme. Takođe, u saopštenju se navodi da će sastanak na kome će se razgovarati o ovom sporazumu održati 5. avgusta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP