Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA UDARU I PREDSEDNICI OPŠTINA

Priština sprema represivne mere!

Autor: Srna | 15.04.2013 - 14:14:00h | Komentara: 0

Privremene institucije u Prištini spremaju represivne mere na severu Kosova, a na udaru će se naći i predsednici četiri opštine i načelnici okruga, pišu beogradski mediji.

dd

Hašim Tači | Foto: FoNet - AP

Prema nezvaničnim navodima iz međunarodnih izvora, kosovske vlasti će uz odobrenje međunarodne zajednice, odnosno Euleksa i Kfora, početi rigorozne kontrole na administrativnim linijama između centralne Srbije i Kosmeta. Takve informacije mogle su se čuti i u političkim krugovima na Kosovu.

Predsednik srpske opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je da će premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači ovih dana početi da primenjuje sporazum "Stefanović-Tahiri", što znači - rigorozne kontrole putnika i robe koji ulaze na teritoriju Kosova i Metohije, pišu Večernje novosti. Za to je, dodaje on, dobio zeleno svetlo od međunarodne zajednice, a sve će raditi u koordinaciji sa Kforom i Euleksom.
Mihajlović kaže da će istovremeno biti aktiviran spisak "nepoželjnih" lica srpske nacionalnosti, koja se terete da su prekršili "kosovske zakone i Ustav", kao što su predsednici srpskih opština i načelnici okruga.
Tači je potvrdio da će, ukoliko izostane dogovor između Beograda i Prištine, preduzeti određene korake uz podršku Kfora i Euleksa. On je nedavno rekao da će uz pomoć međunarodnih partnera integrisati sever Kosova u kosovski ustavni okvir, što su predstavnici Srba sa ovog područja ocenili kao otvorene pretnje severu pokrajine.
Istovremeno i Srbi iz centralnog dela pokrajine, odnosno južno od Ibra, strepe od mogućih akcija Albanaca koje se, kako kažu, po pravilu izvode u koordinaciji vlasti sa radikalnim strujama i uz prećutnu podršku međunarodne zajednice. Zato oni smatraju da je zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima u sudstvu, policiji i urbanizmu, koje zahteva Beograd, jedini garant njihove zaštite i opstanka na Kosovu, ali i minimum koji bi Priština i međunarodna zajednica morali da prihvate.
Akcija pretresa dve srpske kuće u selima Grnčar i Vrbovac u opštini Kosovska Vitina, koju su pre nekoliko dana proveli pripadnici specijalne kosovske jedinice ROSU, uznemirila je Srbe u kosovskom Pomoravlju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP