Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJAVA BLOKADA

Privrednici sa severa Kosova
tri puta nedeljno blokriaju prelaze!

Autor: Beta | 20.12.2012 - 23:10:00h | Komentara: 0

Privrednici sa severa Kosova odlučili su večeras na zajedničkom sastanku u Kosovskoj Mitrovici da tri puta nedeljno - ponedeljkom, sredom i petkom, od 10 do 12 časova blokiraju sve putne pravce koji vode na sever pokrajine.

Dan i noć na barikadama

Dan i noć na barikadama | Foto: Masanori Jošida

U tom periodu biće zatvorene i sve prodavnice u Kosovskoj Mitrovici,

Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću i blokirani putevi u Jarinju, Brnjaku, prema selima Suvi Do i Rudare i naselju Bošnjačka mahala.
Neće raditi ni društvena preduzeća koja za svoj rad nabavljaju sirovine i repromaterijal u drugim delovima Srbije.
Očekuje se i učešće predstavnika lokalnih samouprava na protestima.
Sekretar Privredne komore Kosova i Metohije Slaviša Stanić rekao je novinarima da je razlog za proteste privrednika taj što "nisu zadovoljni postignutim dogovorima u Briselu koji, kako su naveli, štete i njima i građanima sa severa Kosova i Metohije".
"Primena sporazuma dovela bi do povećanja cena robe na tržištu severnog dela pokrajine, a moguće su i nestašice zbog ograničenja dopremanja robe od tri i po tone u bruto iznosu", upozorili su privrednici.

Srbi se grejali uz logorske vatre

Privrednici sa severa Kosova tri puta nedeljno blokriaju prelaze! | Foto: AP

Privrednici su u jednom od zaključaka donetih nakon poslednjeg sastanka sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom u Leposaviću istakli "da je neophodno podići na veći nivo komunikaciju sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju kako bi se problemi lakše i uspešnije rešavali".

Privrednici su najavili radikalizaciju protesta ukoliko blokade ne budu dale rezultate i ako se ne suspenduji sporazumi koji, kako navode, ugrožavaju opstanak Srba na severu Kosova.

Kosovski Srbi kod predsednika Republike

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovaraće danas sa predstavnicima kosovskih Srba o platformi za Kosovo i Metohiju, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

Razgovori će početi u 14 sati u zgradi Predsedništva Srbije. U saopštenju nije navedeno ko će razgovarati sa Nikolićem, ali je za agenciju Beta u Predsedništvu rečeno da će biti oko 30 ljudi.

Srbi sa severa Kosova

Srbi sa severa Kosova danas kod Nikolića | Foto: FoNet

Predsednik Srbije je juče sa opozicionim liderima razgovarao o platformi za Kosovo.

U platformi, u koju je imala uvid agencije Beta, Beograd zahteva visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima pokrajine i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima.

U autonomnoj oblasti bi, pored opština na severu Kosova, trebalo bi da budu opštine kao Gračanice, Štrpce i druge. U platformi, koja ima oznaku non pejper dokumenta (non-paper) se zahteva i da male enklave, poput sela, imaju status opština i da dobiju specijalni status.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP