Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROBLEM UVOZA ROBE NA KOSOVO

Privrednici sa severa
Kosova zaustavljeni ispred Jarinja!

Autor: Tanjug | 17.12.2012 - 10:34:00h | Komentara: 0

Privrednici sa severa Kosova zaustavljeni su ispred administrativnog prelaza Jarinje gde su za danas najavili blokadu zbog, kako su naveli, nepoštovanja sporazuma o integrisanom uporavljanju prelazima.

Više desetina vozila Srba iz četiri opštine sa severa Kosova stiglo je u 10.15 časova do prelaza Jarinje, na kosovskoj strani, gde su zaustavljeni, jer im nije dozvoljeno da dodju do integrisanog prelaza koji se nalazi na teritoriji centralne Srbije.

Dan i noć na barikadama

Srbi sa severa Kosova prilikom protesta na Jarinju | Foto: Masanori Jošida

Njih su zaustavili pripadnici Euleks policije koji su razvukli bodljikavu žicu i postavili prepreke na magistralnom putu Raška - Leposavić ispred administrativnog prelaza Jarinje.


Privrednici su najavili da će, od 10 do 12 časova, blokirati prelaz kod Jarinja, jer ne žele da plaćaju porez kosovskim institucijama. Oni su naveli da žele vraćanje u sistem PDV Republike Srbije, a takođe i poštovanje zaključka sa jedne od poslednjih sednica Vlade Srbije u kojima se između ostalog navodi da neće biti plaćanja carine na prelazima Jarinje i Brnjak.


Pre privrednika, na Jarinje su jutros stigli pripadnici civilne zaštite sa severa Kosova koji će obezbeđivati protest privrednika.


Na integrisanom prelazu Jarinje kontrolu saobraćaja od 10. decembra obavljaju, pored Euleksa, i pripadnici kosovske policije i MUP-a Srbije.
 

Jedan od privrednika iz Kosovske Mitrovice Radoš Petrović izjavio je Tanjugu da su privrednici sa severa Kosova izričiti u stavu da ne žele da plaćaju porez i ostale dažbine kosovskim institucijama.


Petrović je naglasio da privrednici ne beže od plaćanja poreza, da traže vraćanje u sistem PDV Republike Srbije i poštovanje zaključka sa jedne od prethodnih sednica Vlade Srbije, u kojem izmedju ostalog stoji da neće biti plaćanja carine na prelazima Jarinje i Brnjak.

Euleks i kosovski carinici, od početka primene Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, robu koja iz centralne Srbije ulazi na sever Kosova preko Jarinja, upućuju na carinjenje na terminal u južni deo Kosovske Mitrovice.

Takođe, preko Jarinja je zabranjen uvoz akcizne robe, tako da kosovski carinici nju vraćaju sa Jarinja i upućuju na Merdare, što je prema oceni privrednika sa severa Kosova za njih apsolutno neprihvatljivo.

"Zbog takvog stava mi ćemo održati protest upozorenja na administratrivnom prelazu Jarinje i saobraćaj će biti obustavljen dva sata. Čekaćemo odgovor Vlade Srbije i Euleksa kojima će biti ostavljeno 72 sata da nam odgovore šta su tačno dogovorilo u Briselu", rekao je Petrović.

Protest Srba zaustavio radove na prelazima

Prelaz Jarinje | Foto: Beta

On je upozorio da će nakon tri dana ako ne bude promena protesti privrednika biti radikalizovani.

Takođe je najavljeno da danas u vremenu protesta od 10 do 12 sati u Kosovskoj Mitrovici i ostalim opštinama sa severa Kosova neće raditi privredni subjekti.

Predsednik Privredne komore Kosova i Metohije Zoran Đurović izjavio je Tanjugu da je stav Komore da ipak ne treba podizati tenzije, već sačekati ishod dijaloga u Briselu koji se povodom ovog pitanja vodi.

Đurović je naglasio da je stav Privredne komore KiM kompatibilan sa stavom Vlade Srbije po ovom pitanju i da su u stalnom kontaktu sa predstavnicima vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Ne treba podizati tenzije, treba sačekati dogovor u Briselu i onda videti šta dalje", naglasio je Đurović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP