Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BABUŠNICA

Prizivali proleće jašući neosedlane konje

Autor: Z. P. | 10.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Trkom konja kroz selo, meštani babušničkog sela Gornji Striževac obeležili su tokom vikenda praznik Todoricu i oživeli obnovljeni vekovima star običaj jahanja neosedlanih konja kroz selo kako bi u skladu sa narodnim verovanjima prizvali proleće.

Trka konja  u Gornjem Striževcu

Trka konja u Gornjem Striževcu

Šestorica odvažnih mladića jahala su konje kroz selo, čime je obeležen dolazak proleća. Najmlađi su uz pomoć starijih pokušali da jašu. Organizatori su Turistička organizacija Babušnice (TOB) i Mesna zajednica Gornji Striževac.

Stari običaj za novu  turističku ponudu

Stari običaj za novu turističku ponudu

 
- Turistička organizacija Babušnice podržava ovu manifestaciju. U njoj smo prepoznali potencijal jer je jedinstvena u Pirotskom okrugu, a i šire. Ovo je jedinstvena prilika da se deca iz urbanih sredina sretnu sa ovim prelepim životinjama, a stariji da se sete kako je nekad bilo i da bar na ovaj dan oživimo ovo selo. Običaj je obnovljen pre pet, šest godina i treba ga sačuvati - kaže Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije Babušnice.

Ispit zrelosti i zaštita devojaka

- Konje na Todoricu jašu mladi neoženjeni muškarci, za koje jahanje neosedlanih konja predstavlja i svojevrstan ispit zrelosti. Postoji legenda o mitskom biću, pola konju, pola čoveku, koji je dolazio u sela i odvodio mlade i lepe devojke. Momci, da bi sprečili nestajanje devojaka, toga dana jašu neosedlane konje kojima se daje pogača, koju dele sa jahačem, kako bi sprečili da im devojke odvodi to mitsko biće. Ovaj običaj je vekovima održavan. Pre pet godine smo ga obnovili - kaže inicijator obnavljanja ovog običaja Srđan Popović, meštanin Gornjeg Striževca.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP