Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO ODBRANE U OBRAČUNU S KORUPCIJOM U VOJSCI

Prljavi pukovnik tražio 5.000 € za upis deteta u školu!

Autor: D. Vukajlović | 22.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 10

Pukovnik Vojske Srbije prevario je uglednog domaćina iz jednog sela na jugu Srbije, uzevši mu 5.000 evra mita kako bi njegovom sinu sredio prijem u Vojnu gimnaziju!

Iako je dečak na osnovu rezultata bio već primljen, ovaj oficir je slagao njegovog oca da ga je on ubacio iznad crte, i za to uz

Iako je dečak na osnovu rezultata bio već primljen, ovaj oficir je slagao njegovog oca da ga je on ubacio iznad crte, i za to uzeo reket

- Pukovnik je pozvao na razgovor ovog domaćina, koga poznaje preko zajedničkih poznanika, i obavestio ga da može da sredi prijem njegovog deteta u Vojnu gimnaziju, ali da će to da ga košta 5.000 evra.

Međutim, on je domaćina pozvao tek nakon što je dečak već bio na testiranju i uspešno položio sve testove, prošao provere i zahvaljujući svojim rezultatima bio na samom vrhu liste i već bio primljen u vojnu školu. Pošto rezultati još nisu bili objavljeni, on je to preduhitrio i pokušao da pokaže naivnom ocu kako je lično urgirao i ubacio dete, iako nikakve veze s tim nije imao. Nesrećni domaćin platio mu je reket, ali VBA je razotkrila ovaj slučaj i pukovnik je priveden - otkriva izvor „Alo!“ iz Ministarstva odbrane.

Za Vojsku skuplje 30 odsto!


- VBA poseduje snimak komunikacije nadležnog u jednoj vojnomedicinskoj ustanovi sa dobavljačem medicinskog materijala, gde mu direktor privatne firme kaže: „Pa jesmo li se dogovorili da Vojska plaća 30 odsto više nego Klinički centar.“ Ovaj vojni službenik potvrđuje taj dogovor... A kasnije je snimljen i kako u ordinaciji broji keš koji je dobio kao proviziju od tog dobavljača - prenosi naš izvor iz MO.

Ova akcija VBA samo je jedna u nizu uspešnih presecanja više slučajeva korupcije u raznim oblastima - od prodaje viškova naoružanja, nabavke naoružanja, zdravstva... do rešavanja statusnih pitanja.

„VBA je u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i srodnim službama od početka 2014. godine podnela pet krivičnih prijava i jednu dopunu krivične prijave, kojima je obuhvaćeno ukupno 24 lica, i to 11 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i 13 civila“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Kako je navedeno, presečena su četiri slučaja korupcije, i to u oblastima prodaje viškova naoružanja, nabavke naoružanja, zdravstva i rešavanja statusnih pitanja. Podnete su četiri krivične prijave i jedna dopuna krivične prijave protiv ukupno 18 lica.

„Nakon prihvatanja krivičnih prijava, nadležno tužilaštvo je donelo naredbe o sprovođenju istraga i očekuje se podizanje optužnica“, piše u saopštenju.
„Ministar odbrane doneo je odluku o obustavljanju nabavke medicinskog materijala, čime je sprečen pokušaj pojedinih lica da bez primene Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku izvrše navedenu nabavku u vrednosti od 114,5 miliona dinara. Sprečeni su i pokušaji pojedinih privatnih firmi da kroz nabavke medicinskih uređaja čija vrednost prevazilazi više stotina miliona dinara dovedu sebe u privilegovani položaj u odnosu na konkurenciju“, dodaju iz Ministarstva.

Ministarstvo odbrane saopštilo je juče i da je presečen slučaj krađe mazuta, nakon što je ustanovljeno da je cisterna, inače vlasništvo jednog privatnog preduzeća, koja je duže vreme prevozila mazut za potrebe pojedinih organizacionih sastava Ministarstva odbrane, posedovala skrivenu komoru od oko četiri tone. Prilikom svake isporuke mazuta Vojsci oni bi ukrali najmanje četiri tone goriva! Ukupna šteta se utvrđuje.

Prevara sa stanovima


Organi Vojne policije utvrđuju činjenice o određenom broju lica koja su dobila stanove u takozvanom naselju Cvećara, iako su posedovali nekretnine iz vlasništva Vojnostambenog fonda. Osim ovih generala koji su uzeli stanove od po 200 kvadrata, a Vojsci nisu vratili stare stanove koje sada izdaju, VBA je razotkrila i slučaj potpukovnika koji je u rukovodstvu privatne građevinske firme koja je sklopila posao s Fondom za SOVO (socijalno osiguranje vojnih osiguranika) o izgradnji stanova za Vojsku. Posao je sklopljen, stanovi još nisu izgrađeni iako je rok odavno prošao, a ovaj potpukovnik je ugovor potpisao u ime Vojske iako je u to vreme bio i u upravnom odboru pomenute privatne firme.

Poslednji komentari
  • krle Vreme: 22.06.2015 07:22h

    jok, nego ce neki stariji vodnik da uzme pare!!! A takvi pukovnici vrse kontrole i glume postenje!!!

  • Milan Vreme: 22.06.2015 09:58h

    Zasto se ne objavi ime i prezime gospodina pukovnika? Da je u pitanju neki ,,kokosar,, cela bi javnost znala ko je taj covek.

  • otpor019 Vreme: 22.06.2015 10:11h

    Javna je tajna da u Z.C.Zaječar već godinama važi šifra 357 za zapošljavanje...3000€ za čistače, 5000€ za sestre i 7000€ za lekare.... Što bi onda i vojska bila za džabe....

  • Istina Vreme: 22.06.2015 11:38h

    Sto ne objavite ime i prezime pukovnicica? Ti il varaju narod ili se svalerisu-varaju zene.

  • Zevs Vreme: 22.06.2015 11:43h

    E SRBIJO DOKLE SI DOGURALA.DA UPIŠEŠ DETE U ŠKOLU TREBA DA MUNEŠ LOVU ,DA GA UPIŠEŠ U VRTIĆ TREBA TI DA IMAŠ VEZU I DA MUNEŠ LOVU,DA ODVEDEŠ DETE KOD LEKARA ZA NEKU RUTINSKU OPERACIJU I TU LOVA I VEZA DA NE ČEKAS GODINU DANA.SVE SE BRE SVODI DA TI ZA SVE ŠTO POKUŠAŠ DA URADIŠ DA ZAPOĆNES IL ZA SEBE IL ZA DETE,TREBA DA NAPUNIŠ TUDJE DZEPOVE A TVOJI OSTAJU PRAZNI.I ONDA NARAVNO NEMA NIGDE KORUPCIJE MA NEMA NEMA.I ONDA NAM DECA ZAVRSE SILNE ŠKOLE I FAKULTETE I NARAVNO CEKAJU RED NA BIROU ZATO ŠTO TI I ZA POSAO TREBA VEZA I LOVA DA BI TE NEGDE NEKO UBACIO.?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP