Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TESTIRANJE TESTA

Probni završni ispit za učenike osmog razreda

Autor: Beta | 21.04.2015 - 15:38:00h | Komentara: 1

U okviru probnog završnog ispita, učenici osmog razreda će u svim osnovnim školama u Srbiji 24. aprila polagati test iz matematike, dok će 25. aprila polagati test iz srpskog odnosno maternjeg jezika i kombinovani test.

Mala matura

Mala matura | Foto: Aleksandar Stanković

Cilj probnog ispita je priprema učenika osmog razreda, nastavnika i škola za završni ispit, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Dodaje se da je osim simulacije završnog ispita, cilj organizovanja probnog završnog ispita je da se nekoliko sedmica pred završni ispit proceni koliko su učenici spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Ministarstvo prosvete saopštilo je i da će u okviru probnog završnog ispita 24. aprila u 12 časova biti test iz matematike, dok će sutradan u 9 časova biti test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Istog dana u 11.30 je kombinovani test (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je na svojoj internet stranici www.mpn.gov.rs kreiralo poseban odeljak gde će zainteresovani moći da pronađu sve važne informacije u vezi sa realizacijom završnog ispita u školskoj 2014/2015. godini, kao i da upute pitanja, sugestije ili komentare na imjel zavrsni@mpn.gov.rs

Osmi razred u školskoj 2014/2015 godini pohadja 69.303 učenika i svi će polagati završni ispit koji će biti u junu a pre toga probni završni ispit.

Završnim ispitom procenjuje se koliko je učenik tokom osmogodišnjeg školovanja ovladao znanjima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i prirodnih i društvenih nauka (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Učenici će, ukoliko to žele, u petak 24. aprila nakon testa iz matematike anonimno popunjavati kratak upitnik za potrebe redovnih istraživanja koje Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja sprovodi na uzorcima u skladu sa zakonskim nadležnostima.

Istraživanja se odnose na razvoj testova, nivoe ostvarenosti obrazovnih standarda, kao i pojedine uslove u kojima se učenička postignuća ostvaruju, navodi se u saopštenju.

Proces uvođenja završnog ispita započeo je juna 2011. godine kada je osmi razred završila prva generacija učenika koja je obrazovana po novom nastavnom planu i programu i postepeno se proširivao do školske 2013/2014. godine kada je realizovan u punom obimu, odnosno učenici su polagali tri testa i to test iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.

Poslednji komentari
  • zoran Vreme: 21.04.2015 21:49h

    Ide li se u skolu u petak?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP