Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROVALJEN TEST

"Procurela" rešenja, odložen test iz matematike

Autor: Tanjug | 18.06.2013 - 10:11:00h | Komentara: 4

Polaganje testa iz matematike odloženo je za sutra u 12 sati, pošto je Republička upisna komisija pronašla fotokopiju jednog testa, predviđenog za danas.

Škola

Odlaže se test iz matematike jer je pronađena nelegalna fotokopija


Tako će budući srednjoškolci test iz matematike umesto danas u 10 sati polagati sutra u 12 sati.

Predsednik te komisije Zoran Kostić rekao je da je to telo takvu odluku donelo jutros, budući da je došlo u posed fotokopije jednog od testa.
Kostić je objasnio, gostujući na RTS, da sutra neće biti izvlačenja kombinacija, već da će biti upotrebljen rezervni test koji će na vreme biti dostavljen školama.

On se izvinio roditeljima i deci zbog pomeranja, ali je istakao da je to bila jedina prava i moguća odluka, budući da bi u suprotnom došlo do narušvanja regularnosti testa i bodovanja.

"Mi smo juče popodne dobili informacije da postoji mogućnost, a sinoć smo došli i do dokaza, pa smo jutros doneli odluku da se polaže sutra", rekao je Kostić, dodajući da su dokazi prosledjeni MUP-u i da se nada da će počinioci biti brzo pronadjeni i propisno kažnjeni.

On je dodao i da za jučerašnje polaganje srpskog nije bilo dokaza o neregularnosti, sem što su postojale priče, a ta Komisija je dobila nekoliko mejlova koji su prosledjeni Ministarstvu prosvete.

"U večernjim satima novi testovi će biti distribuirani školama, a čitav proces distribucije do školskih uprava nadziraće i policija", rekao je Obradović.

Ministar prosvete izjavio je da ne postoje dokazi da je "provaljen" i juče polagani test iz srpskog jezika.

"Nemamo nikakvih prijava da su se bilo kakve malverzacije dogodile u vezi sa testovima iz srpskog" rekao je ministar. Upravi kriminalističke policije predati su svi dokazi i dokumentacija kako bi se utvrdilo ko je ukrao i prosledio testove iz matematike.

Deca u Pirotu polagala pogrešan test!

Na polaganju prijemnog testa iz srpskog u OŠ "Sveti Sava" u Pirotu đacima su greškom podeljeni pogrešni testovi, kombinacija broj 2 umesto kombinacije broj 1.
 

Prava, tj. kombinacija 1 izvučena je juče u direktnom prenosu na RTS.

Direktor škole Ljubiša Đorić kaže da su gotovo svi članovi komisije u prenosu, koji je išao preko školskog ozvučenja, razumeli da đaci treba da rade test broj 2.

"Bili smo šokirani kada se testiranje završilo, kada smo ušli u kancelariju i videli rešenja testa broj 1. Nikakvih manipulacija nije bilo, jedino smo imail problema sa razglasom, nije se baš najbolje čulo, međutim, ja snosim punu odgovornost za to i izvinjavam se i roditeljima i đacima," rekao je direktor Đorić Tanjugu.

Po njegovim rečima, o ovom propustu je obavešteno Ministarstvo prosvete i ono će doneti konačnu odluku o tome kako treba postupiti.

"Jedino se tešim što je težina zadataka ujednačena u obe kombinacije tako da neće biti problema da se i test broj 2 izboduje onako kako treba." dodao je Đorić.
 

Poslednji komentari
  • MJ Vreme: 18.06.2013 10:57h

    Radim kao profesor matematike i u komisijama za pregledanje testova sam poslednjih pet godina. Na seminaru pre par dana su nam ljudi iz ministrstva dali instrukcije kako treba da radimo. Rekli su da možemo da priznamo zadatak ako i samo ako je uradjen na POTPUNO ISTI NAČIN kao u ključu (zvaničnom rešenju). Na pitanje šta ako je učenik zadatak uradio na drugi način, primenivši neki drugi postupak, rečeno nam je da se to NE MOŽE PRIZNATI (???) jer se razlikuje od zvaničnog rešenja. Ja se na svojim časovima trudim da svoje učenike motivišem da sami pronalaze svoja rešenja, da razvijaju sopstvene ideje i metode, pored onih koje su im date u udžbenicima. Onda dođem na obuku za pregledače (obavezno), da bi mi birokrata koji nema blage veze sa mojom strukom rekao da to ne valja, da je zadatak ispravan samo ako je urađen onako kako piše u zvaničnom rešenju.

  • miki Vreme: 18.06.2013 11:28h

    ovo nema smisla nekome nisu odgovarali ovi testovi,

  • TOMISLAV Vreme: 18.06.2013 11:35h

    Ko moze da garantuje da testovi od juce iz maternjeg jezika nisu provaljeni? Ko moze da garantuje da sutra nece biti isto? Predlazem da se ove godine ukine polaganje mature i da ucenici u narednu godinu budu primljeni na osnovu uspeha iz prethodnih osam godina. To je ipak teze falsifikovati

  • Milan Vreme: 18.06.2013 12:21h

    Ministre-pod hitno ostavka!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP