Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAGA SE NASTAVLJA

Prodaja "Avala filma" pred poslanicima!

Autor: Alo.rs | 09.05.2015 - 01:16:00h | Komentara: 0

Tema skupštinskog Odbora za kulturu u ponedeljak će biti prodaja "Avala filma", koja je izazvala revolt kulturne i filmske javnosti.

Avala film

Avala film

Reditelj Srđan Dragojević, koji je poslanik u parlamentu i član tog Odbora, kaže za "Novosti" da je mnogo magle i kontroverzi u toj priči. Kako navodi, od toga da odluka Ustavnog suda , kojom se odlazak u stečaj "Avala filma" maja 2011. proglašava neustavnom, nikada nije usvoje, pa do prodaje kompaniji "Filmski put", koja je osnovana u martu ove godine, sa kapitalom od 60.000 dinara.

- Kod nas o kupcu "Avala flima" se jedino zna da je nekada imao taksi udruženju sa sedištem u Pančevu. Ta prodaja je bila netransparentna, da bi se sakrili pravi kupci i njihove namere - kaže Dragojević.

On navodi da su te namere vrlo jasne.

- Tržišna cena građevinskog zemljišta na kome se nalazi "Avala film" trenutno je 100 miliona evra. Priznaćemo, dosta očigledna namera! Višestruko isplativija od profesije pravljenja filmova u kojoj anonimni kupac za prethodnih 30 dana teško da je stigao da se afirmiše - ističe Dragojević.

Željno iščekuje mesto u poslaničkoj klupi: Srđan Dragojević

Srđan Dragojević | Foto: Dejan Živančević

- "Beograd film" je kupljen zbog poslovnog prostora, a "Avala film" zbog građevinskog zemljišta - konstatuje reditelj.

Sa druge strane, Marina Ivanović, direktorka "Dunav filma" koji oovih dana ulazi u konzorcijum sa novim vlansikom "Avala filma", smatra da je "nerazumno zašto se neprestano postavlja pitanje čiji kapital stoji u kompaniji 'Filmski put'".

- Posebno je pitanje zašto se u javnosti iznelo toliko neistina i paušalnih procena o vrednosti imovine "Avala filma". Da je bilo ko u toj kampanji iole ozbiljnije želeo da na stručan način ukaže šta se stvarno podrazumeva pod prodajom "Avala filma" u stečaju, trebalo je, pre svega, da otkupi tu dokumentaciju - kaže ona.

Ona navodi da je u javnosti "vešto plasirana i dodatna panika".

- Nju su lansirali interesni krugovi koji su, očigledno, želeli da uzmu što bolju poziciju "zaštitnika" filmskog kulturnog blaga Srbije. Istina je da to blago nije ugroženo, i da je sve na svom mestu u Jugoslovenskoj kinoteci - niko ništa nije uzeo, oteo ili zloupotrebio - ističe Ivanovićeva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP