Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FABRIKA PROPALA, ALI ROBE JOŠ IMA

Prodaju čarape stare 25 godina! (VIDEO)

Autor: Večernje novosti | 11.03.2015 - 10:30:00h | Komentara: 0

U Zrenjaninu se prodaju čarape čuvene fabrike "Udarnik" ekstra kvaliteta iako su stare 25 godina. Prodavci tvrde da je deo pretekao iz fabričkih zaliha, deo je povučen iz bivših republika, a izvesna količina je ostala na lageru nakon zatvaranja prodavnica zbog stečaja.

Robert Prosinečki u reklami za udarnik

Robert Prosinečki u reklami za udarnik | Foto: printskrin Jutjub

Iako čuvena fabrika čarapa "Udarnik" ne postoji već šest godina, građani Zrenjanina neretko imaju priliku da u sovm gradu kupuju čarape koje su bile jedan od istinskih brendova bivše Jugoslavije. Ženske, dečije, muške... čarape koje su bile nagrađivane "Zlatnom košutom" sa deklaracijom na kojoj je pisalo "Proizvedeno u Jugoslaviji", mogu da se kupe u dve prodavnice u gradu od kojih se jedna nalazi u neposrednoj blizini nekadašnjeg giganta.

Lidija Vukićević

Lidija Vukićević | Foto: printskrin Jutjub

Društvene mreže su eksplodirale, pojava ovih muzejskih primeraka čarapa karakteriše se kao "povratak u budućnost". Prodavačica na tezgu iznosi pregršt raznolikih nanogica, istih onih koje su pre tri decenije reklamirali Robert Prosinečki, Predrag Danilović, Lidija Vukićević... Mnogi se ovih reklama i dan danas sećaju.

- Da, to su originalne "Udarnikove" čarape. Potiču iz zaliha, a ddeo je povučen iz prodaje iz bivših republika ili nakon zatvaranja prodavnica kada je fabrika otišla u stečaj - kaže radnica u prodavnici "Udarnik" koja se nalazi u centru "Zrenjanina".

Na deklaraciji je papirićem prekrivena godina proizvodnje, ali ona tvrdi da ne obmanjuje potrošače. Svima kaže da su proizvedene oko 1990. godine, ali i da garantuje da su sigurno kvalitetnije i dugotrajnije od onih koje potiču iz neke domaće radinosti, ili nose oznaku da su napravljene u Kini. A cena, zaista prava sitnica - dečije soknice mogu da se pazare za 20 dinara, ženske najlonke za 50 a muške pamučne čarape za 80 dinara. Udarnik je 2009. završio u stečaju čime je stavljen katanac na fabriku koji je proizvodio čarape još od 1898. godine. Država je poprilično zaslužna za to jer je posle 10 godina uspešnog rada "Udarnika" kao privatne firme koja je u stopostotnom vlasništvu radnika i malih akcionara, privatizovanu fabriku ponovo privatizovala 2004. godine.

Blizu 300 akcionara je razvlašćeno a menadžment koji je u međuvremenu postavljen od Agencije za privatizaciju nije mogao da se izbori sa izazovima koje je nametalo vreme tranzicije.  Stečaj je fabriku koštao i do 500 evra dnevno što je pokrivano prodajom čarapa iz zaliha, pošto proizvodnje nije bilo jer je u prvi mah rasprodata oprema "Udarnika" i to 188 mašina pletilja koje su završile u Litvaniji,  a 92 su prodate domaćim kupcima. na tim mašinama, od kojih se najmanje osam nalazi u Zrenjaninu, po garažama, podrumima i šušama se proizvode čarape koje se uglavnom prodaju na pijacama ili po uličnim tezgama.

Trenutni stečajni upravnik Rudolf Šarnjai, koji je punomoćnik Agencije za privatizaciju za "Novosti" kaže da ne može da proceni do kada će trajati stečaj propalog zrenjaninskog giganta. Tvrdi da na zalihama u magacinu ima još oko pola miliona pari koje će biti ponuđene potrošačima u narednom periodu. To donosi značajnu zaradu, čemu u prilog govori podatak da je privredno društvo "Udarnik" u stečaju 2012. godine imalo gubitak 65, a 2013. godine samo osam miliona dinara.  Veliki gubitnik zbog propasti "Udarnika" je i država, čiji poreznici bez uspeha potražuju 317 miliona dinara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP