Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FANTOMSKA INTERNET FIRMA VARA POTROŠAČE U REGIONU

Prodaju lažni serum pod imenom Apoteke „Beograd“

Autor: A. Medaković | 06.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Na tržištu Srbije prodaje se preparat protiv celulita “kenkai protagonist”, koji pored lažnih navoda o registraciji i ispunjenim zakonskim procedurama potrošače dodatno dovodi u zabludu jer se reklamira na sajtu „apoteka-beograd.com“, koji nazivom podseća na ime gradske ustanove Apoteka „Beograd”, saznaje „Alo!“.

Ministarstvo zdravlja  istražiće slučaj

Ministarstvo zdravlja istražiće slučaj

U Nacionalnoj organizacija za zaštitu potrošača(NOPS), koja je obavestila potrošače o prevarantskoj firmi, ističu da će alarmirati sve odgovorne institucije. S druge strane, nadležni u Apoteci „Beograd“ navode da oni kao institucija ne stoje iza tog preparata, te da su, poput potrošača, žrtve prevare.


- Čim smo shvatili da neka fantomska firma bez kontakta, registracije i broja tekućeg računa koristi našu veb adresu kako bi prodavala svoj proizvod, reagovali smo i zatražili istragu. Međutim, problem je u tome što mi nismo zaštitili svoje ime na internetu.
Inače, ova grupa ljudi na isti način funkcioniše i u zemljama okruženja, pa su tako i u Sloveniji i Hrvatskoj takođe svoje veb adrese vezali za njihove državne apoteke. Ono što naši potrošači treba da znaju jeste da mi taj preparat ne proizvodimo i ne prodajemo - navodi Valentina Savić iz sektora marketinga Apoteke „Beograd“. Goran Papović, predsednik NOPS-a, ističe da je prostor prodaje medicinskih sredstava najprljaviji u Srbiji.

- Sve se svodi na to da su najveće prevare tamo gde ne postoji kontrola inspekcije, a tu su najveći igrači upravo preparati koji služe kao pomoćna medicinska sredstva - tvrdi Papović i dodaje da se prodavci seruma “kenkai” pozivaju na klinička ispitivanja i sertifikate fantomskih firmi.

- U bočici „seruma” nalazi se sadržaj nepoznatog porekla, sastava i dejstva jer obe ustanove koje se navode kao reference, američka Agencija za hranu i lekove (FDA) i evropska laboratorija „Intertek“, navode da takav preparat kod njih nije registrovan - kaže naš sagovornik.

Inače, predstavništvo kompanije „Kenkai SkinCare & Pharmaceutical Company“, koje se prema podacima sa sajta firme nalazi na beogradskoj adresi Vladimira Popovića 38-40, nije registrovano u Srbiji niti ima broj telefona. Na pitanja koje smo im poslali elektronski na imejl adresu do zaključenja broja niko nije odogovorio. U Ministarstvu zdravlja ističu da će dati nalog sanitarnoj inspekciji da istraže slučaj.

Nema kontrole  medicinskih sredstava:  Goran Papović

Nema kontrole medicinskih sredstava: Goran Papović | Foto: Oliver Bunić

Firme duhovi


Organizacije na čija klinička ispitivanja se poziva proizvođač, GOCA - Guaranteed Organic Certificatin Agency i EDCA - Europe Dermatologists and Cosmetologists Association, registrovane su, dan za danom, na istoj adresi u Londonu od strane istog osnivača, koji je i direktor kompanije koja proizvodi i distribuira serum. Obe organizacije se, kako ističu u NOPS-u, danas nalaze u stanju mirovanja i nisu aktivne, ali ni ugašene.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP