Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VARAJU NAS

Prodaju nam lažni crni hleb!

Autor: Blic | 04.09.2013 - 09:27:00h | Komentara: 0

Sve je više potrošača koji nam se obraćaju jer nadležni ignorišu njihove tužbe. Krajnje je vreme da nadležne inspekcije, ali i trgovci krenu u obračun sa proizvođačima koji svoj hleb deklarišu kao crni, a u stvari prodaju obojeni beli hleb, upozoravaju za “Blic” iz udruženja potrošača.

  • Prodaju obojeni beli kao crni hleb | Foto: Blic

Pravi crni hleb je, kako tvrde upućeni, samo onaj koji brzo izaziva osećaj sitosti, pa ne može mnogo da se pojede, zbijeniji je od belog, nije vazdušast, ali ima veću vlažnost od belog.

- Takvog hleba na tržištu gotovo da nema. Najviše je onog koji je taman, a koji se pravi od belog brašna i smeša koje mu daju crnu boju. Ne razumem zašto trgovci i inspekcije ne reaguju na sve masovniju pojavu ovog pogrešno deklarisanog proizvoda na tržištu! Do kada će država biti toliko inertna i koga ona zapravo štiti? - pita se u razgovoru za “Blic” Petar Bogosavljević, koji se nalazi na čelu Pokreta za zaštitu potrošača Beograd.

Gotove smeše
Na tržištu postoje i gotove smeše koje su obojene, a služe kao dodatak belom brašnu i Psodorov ističe da one nisu štetne po zdravlje.
- To međutim može biti prevara za ljude kojima je doktor naredio da uzimaju tamne vrste da bi rešili svoje zdravstvene probleme, a oni dobijaju beli hleb koji goji kao i beli - kategoričan je Psodorov.

On tvrdi da je nedopustivo to što se potrošači na ovaj način dovode u zabludu jer je obaveza svakog proizvođača da istakne ispravnu deklaraciju za svaku veknu.

- U najmanju ruku je nekorektno pravdanje nadležnih inspekcija da u državi ne postoji dovoljan broj inspektora, pogotovo kada se radi o kvalitetu hleba - tvrdi Bogosavljević.

Da je na tržištu retko naići na pravi crni hleb, slaže se i Đorđe Psodorov sa Instituta za prehrambene tehnologije Novi Sad.

On tvrdi za “Blic” da je najveća brana većem prisustvu pravog integralnog hleba cena jer srpski potrošači nemaju novca da ga masovnije konzumiraju.

- Mlinarima se nikako ne isplati da proizvode pravo integralno brašno jer za njega nemaju kupce. Mnogi mlinovi čak i nemaju kapacitete za proizvodnju tog hleba. Čak nije uspeo ni pokušaj države da uredbom primora pekare da proizvedu određene količine pravog crnog hleba, jer im se nije dopadao njegov izgled, potrošači nisu hteli da ga kupuju, pa je završavao kao hrana za životinje - ističe Psodorov.

On tvrdi da je još jedan od razloga slabe tražnje za crnim hlebom taj što u Srbiji ne postoji kultura njegove upotrebe jer se na ovim prostorima uvek više jeo beli hleb.

- Zbog slabe tražnje i male kupovne moći pekari su pribegli pravljenju crnog hleba od belog brašna u koji se dodaje prirodni obojivač sa isprženim sladom koji mu daje tamnu boju - objašnjava ovaj sagovornik.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP