Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LAŽNI DIJAZEPAM NA TRŽIŠTU

Prodaju otrov umesto leka!

Autor: R. B. | 11.07.2015 - 16:37:00h | Komentara: 0

Ukoliko pijete “dijazepam” za smirenje, budite maksimalno oprezni, jer se pojavila njegova opasna lažna verzija, koja u sebi sadrži antipsihotik haloperidol!

Alarm za pacijente

Alarm za pacijente | Foto: Profimedia

Koristi se za lečenje šizofrenije, a mnogi građani u svetu koji su ga ovih dana popili, misleći da je “dijazepam”, završili su u bolnici! Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pre dva dana hitno upozorila sve države na ovu opasnost.


Ministarstvo: Inspekcija
već na terenu!


U Ministarstvu zdravlja navode za “Alo!” da ni oni još nemaju informaciju da je lažni “dijazepam” na tržištu Srbije.
- Čim je Svetska zdravstvena organizacija obavestila o pojavi lažnog leka, tu smo informaciju prosledili svim nadležnim institucijama u zemlji i objavili je na našem sajtu. Naravno da je inspekcija na terenu. Činimo sve kako bismo zaštitili naše građane od bilo kakve opasnosti koje mogu da izazovu lažni lekovi - kažu oni.

U ovom času još je neizvesno da li se na tržištu nalazi taj opasni lek, jer je inspekcija tek krenula da češlja teren.
Apotekarka Vukosava Stevanović, predsednica “Apotekarskog jezgra”, apelovala je na građane koji piju “dijazepam” da obustave njegovu upotrebu dok Agencija za lekove i medicnska sredstva i Ministartvo zdravlja ne daju informacije da li tog opasnog leka ima u Srbiji ili ne.

- Haloperidol je vrlo ozbiljna susptanca. U lažnom “dijazepamu”, koji ga sadrži, ne zna se njegova koncentracija i u kakve interakcije ulazi sa ostalom terapijom koju građani uzimaju. Osnovni problem je što su SZO i ministartva zdravlja svih država dopustili preveliki uticaj farmaceutske industrije na promet lekova.
Farmacija ne pripada zdravstvu, već privredi, i njen jedini cilj je - profit! Dok se to ne promeni, ovakave opasne stvari će se sve češće dešavati. I još nešto, mi ne znamo ko je napravio taj lažni “dijazepam” i možemo opravdano da sumnjamo da je prste umešala farmaceutska industrija, jer su lažni, švercovani lekovi oslobođeni poreza i kontrole - navela je ona.

U Agenciji za lekove i medicnska sredstva (ALIMS) kažu za “Alo!” da im do juče po podne Ministarstvo zdravlja nije dostavilo uzorak vanredne kontrole leka “dijazepam” kako bi utvrdili da li je lažni ili ne.

- Stoga nemamo informacije da je takav lek pronađen na tržištu Srbije, a za sve dodatne informacije vas upućujemo na Ministarstvo zdravlja - kazali su u Agenciji za lekove.

Falsifikovani lek izaziva tegobe

Falsifikovani lek izaziva tegobe | Foto: Shutterstock

Ako vam ovo daju, nikako ne pijte!


Svetska zdravstena organizacija obelodanila je da je jedna količina lažnog “dijazepama” upakovana u kutije pod nazivom “solina”.
- Boca je plastična, serijski broj SBG038, a datum proizvodnje je septembar 2014, rok trajanja avgust 2017. Uz to, postoji još jedno pakovanje lažnog “dijazepama” i njegov naziv je “diazepam tablets”. Bočica je takođe plastična, serijski broj 2332, datum proizvodnje novembar 2013, rok trajanja oktobar 2016. Svako ko je u dodiru sa tim tabletama neka ih ne koristi i neka što pre kontaktira sa farmaceutom ili lekarom za savet! Takođe, potrebno je da obavestite o tome i nadležne institucije - naveli su u SZO.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP