Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKI DOBOŠ

Prodaju PKB, FAP, Azotaru, Galeniku...

Autor: Blic | 14.08.2014 - 23:27:00h | Komentara: 1

Agencija za privatizaciju će 15. avgusta na svojoj internet stranici objaviti javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju 502 preduzeća sa zavisnim društvima.

| Foto: Dušan Milenković

Na spisku za privatizaciju su nekada veliki sistemi Poljoprivredni kombinat Beograd, Poljoprivredno industrijski kombinat Bečej, Fabrika automobila Priboj, Metanolsko sirćetni kompleks Kikinda, Azotara Pančevo, Galenika...


Mnoga od njih imaju veće obaveze nego što im vredi imovina. Prva grupa u kojoj su 584 preduzeća završila je 2013. sa ukupnim gubitkom od 410 miliona evra, dok je 156 preduzeća u restrukturiranju zabeležilo minus od 310 miliona, piše Blic.


Rok za privatizaciju ovih preduzeća koja ukupno zapošljavaju 93.000 radnika je kraj 2015. Za firme za koje se ne nađe vlasnik biće pokrenut stečaj ili likvidacija, a njihovi zaposleni će imati pravo na otpreminu.


O metodu prodaje odlučivaće Ministarstvo privrede. Za svako preduzeće tražiće se specifično rešenje - biće moguć tender, aukcija, strateško partnerstvo ili delimična prodaja imovine.


Obaveštenje o javnom pozivu će biti objavljeno u časopisu “Fajnenšel Tajms” i domaćim medijima. Javni poziv će se odnositi i na preduzeća iz delatnosti javnog informisanja i komunikacija koja se privatizuju u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju.


Javni poziv se neće odnositi na preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom i preduzeća iz odbrambene industrije, s obzirom da su ovi subjekti u skladu sa Zakonom o privatizaciji trenutno izuzeti iz postupka privatizacije.

Poslednji komentari
  • crvljive jabuke Vreme: 15.08.2014 01:53h

    A jel idu u paketu i managmenti koji su ih doveli do propasti!? Jako su pametni ako misle da ih podmetnu novim vlasnicima kao trulu jabuku. Kome normalnom trebaju direktori s 500000 primanja i isto toliko poslovnih promasaja da ih dvore. Ovo je poslednji put da drzava pokusava da ih udomi kod novih vlasnika. Strasno, umesto da su rasterani i pohapseni lopovi koji su ih i doveli dotle, obezbedjeni realni uslovi prodaje ugovorom drazava -radnik - poslodavac, i ociscena jezgra firmi, drzava pokasava da ih proda u paketu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP