Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MOGAO BI DA OSTANE BEZ PROFESORSKOG ZVANJA

Profesor pred izbacivanjem s Pravnog: Lažirao naučne radove, vređao studente, pijan dolazio na posao

Autor: Blic | 26.01.2014 - 09:05:00h | Komentara: 3

Posle optužbi da je vređao studente na verskoj osnovi i da je pijan dolazio na predavanja i ispite, Aleksandar Jakšić bi mogao da ostane i bez profesorskog zvanja ako se dokaže da je plagirao svoje naučne radove zahvaljujući kojima je došao do statusa redovnog profesora.

Aleksandar Jakšić

Aleksandar Jakšić | Foto: 24 sata

Kako nezvanično saznajemo, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović podneo je 16. decembra Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu predlog za pokretanje postupka protiv profesora Jakšića zbog nemoralnog ponašanja i plagiranja udžbenika. Nekoliko meseci ranije Pravni fakultet uputio je svog redovnog profesora da uzme „slobodnu godinu“.
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost smatra da ovo nije dovoljno i pokrenuće proceduru za utvrđivanje odgovornosti dekanata Pravnog fakulteta u Beogradu.
- Fakultet je i ranije znao za ove sumnje, ali nije reagovao na vreme. Podnećemo krivičnu prijavu protiv dekanata zbog neprijavljivanja dela - kaže Mario Spasić, generalni sekretar Transparentnosti.
Aleksandar Jakšić, inače, u statusu je redovnog profesora, a predaje građansko procesno pravo i međunarodno privatno pravo. Sumnja se da je lažirao rad profesora Bernda fon Hofmana s Univerziteta u Trijeru.

Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić podneo je svojevremeno prigovor Senatu Univerziteta na izbor Jakšića za redovnog profesora, tvrdeći da je plagirao naučni rad, pa čak i pod sumnjom da je primao mito. Jakšić je u žižu javnosti dospeo kada je s ispita udaljio studentkinju vređajući je na verskoj osnovi.
 
Poslednji komentari
  • krsto Vreme: 26.01.2014 12:55h

    odvratan covjek, nula.

  • mario Vreme: 26.01.2014 13:07h

    Profesor Jaksic je veliki strucnjak, ali za plagiranje tudjih naucnih radova. On je uzeo slobodnu godinu kako bi usavrsio plagiranje tako da ga ne uhvate. U Nemackoj je dvoje ministara podnelo ostavke zbog plagijata (to je Jaksicu sigurno poznato jer plagira radove nemackih profesora), a u Madjarskoj je sef drzave podneo ostavku zbog plagijata, jedino je Jaksic zasticen kao beli medved. On vise ne sme da radi na fakultetu.

  • Toda Vreme: 17.03.2014 14:25h

    Zaista sam u soku posle svega procitanog, jer moj utisak o profesoru Jaksicu je potpuno drukciji. Korektan i neposredan. Odbijam da poverujem da je i delic tacan.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP