Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MNOGO PROPUSTA

Proizvođač i inspekcija dobili potvrdu o uništenju torti

Autor: Tanjug | 15.01.2015 - 12:50:00h | Komentara: 0

U prodaji 13.260 kilograma torti na "crnom" tržištu koje je po nalogu Veterinarske inspekcije trebalo da budu uništene na gradskoj deponiji, napravljeno je niz propusta, zbog čega je gradsko veće Kragujevca danas najooštrije osudilo nesavestan rad jednog broja zaposlenih u javno-komunalnom preduzeću "Čistoća".

Torta sa deponije

Torta sa deponije | Foto: RAS

Na sednici gradskog veća Kragujevac, na kojoj je usvojen izveštaj petočlane Komisije o utvrđivanju okolnosti zbog kojih su se torte prodavale na ulicama umesto da budu uništene, zatraženo je i precizno definisanje procedure kako se takav otpad uništava i ko sve treba tome da prisustvuje.
"Osnovni propusti su što torte nisu smele da dođu na deponiju u orIginalnom pakovanju u kakvom se prodaju, kao i što u dokumentaciji
``Čistoće`` piše da su uništene, a nisu", rekao je predsednik Komisije Saša Milenković.

Potvrda o uništenju torti

Potvrda o uništenju torti | Foto: B.N.

Naglašavajući da su i proizvođač i inspekcija dobili potvrdu od javno-komunalnog preduzeća "Čistoća" da su torte uništene, Milenković je rekao da je najveći propust što je 24. decembra, kada su torte dovezene na uništavanje, rampa deponije od 15,30 časova bila otvorena i nije se kontrolisao ulazak vozila.
"Komisija je pregledala snimak video kamara sve do 17 časova, do kada se zbog svetla moglo videti ko sve ulazi u deponiju i do tog trenutka je ušlo i izašlo, bez kontrole, 15-ak vozila kojima su iznete torte", rekao je Milenković.
Prema njegovim rečima, neophodno je da se utvrde konkretne procedure, kako se uništava takav otpad.

Bizarne torte

"U cenovniku JKP Čistoća postoji procedura i odnosi se na pripremu za uništavanje otpada, ali ne postoji na koji način se to radi, zbog čega je jedan od zaključaka Komisije definisati precizirnu proceduru kako se uništava i ko treba da prisustvuje", rekao je Milenković.
Među predlozima mera Komisije je i da Nadzorni odbor "Čistoće" pojača unutrašnji nador nad poslovanjem preduzeća, pojačati nadzor komunalne inspekcije kako se slične situacije ne bi dogodile, preispitati postojeće odluke vezane za upravljanje otpadom, kao i podržati rad državnih organa u ispitivanju krivične odgovornosti odgovornih lica i zaposlenih zbog prodaje torti.
Komisija je, u izveštaju na osam strana, pored ostalog, navela i da je od Veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za Šumadijski orkug dobila zapisnik veterinarskog inspektora od 24. decembra, dokument o kretanju otpada, mejl osiguravajuće kuće "Uniqa" od 17. decembra, potvrdu o prijavi odštetnog zahteva sa istim datumom kao i zapisnik o utvrđivanju i proceni štete te osiguravajuće kuće od 19. decembra.
Takođe, u izveštaju je navedeno, i da proizvođač u dokumentu o kretanju otpada koji je dostavio Službi za deponovanje otpada "Čistoće" nije popunjena rubrika - masa otpada, iako je u tom momentu bio poznat broj torti koje su najavljene za deponiju - 18.432 komada, odnosno 13.260 kilograma.
Na sednici Gradskog veća čulo se i da Kragujevac dnevno ima oko 150 tona otpada, od čega je oko 60 odsto, odnosno oko 90 tona otpada, organskog porekla.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP