Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISPOVEST KOSANE (88), BAKE MIJAILA MIJAILOVIĆA, UBICE ŠVEDSKE MINISTARKE ANE LIND

Prokletstvo
Mijailovića!

Autor: A. Dimitrovska - B. Jelovac | 13.09.2013 - 20:00:00h | Komentara: 2

„Poslednje što sam od mog Miće čula bilo je: ’Baba, nemoj više da me zoveš i dolaziš. Pamti me onakvog kakvog me znaš’. To je bilo pre četiri godine”, kroz suze prvi put posle deset godina za „Alo!” priča Kosana Mijailović (88), baba Mijaila Mijailovića (35) Šveđanina srpskog porekla, koji se nalazi u psihijatrijskoj bolnici „Vakjo”, posle ubistva Ane Lind, ministarke inostranih poslova Švedske.

Mijajlo Mijailović i Ana Lind

Mijajlo Mijailović

  • Mijajlo Mijailović i Ana Lind | Foto:
  • Mijajlo Mijailović i Ana Lind | Foto:
  • Mijajlo Mijailović i Ana Lind | Foto:

„Sve se promenilo, rasturilo.
Mijailo je u bolnici, njegova
sestra Irena je umrla, moj muž
Života isto. Moj sin Dragoslav se razboleo, snaja se potpuno
okrenula bogu”, priča Kosana

Mijailova baba, kako tvrdi, ni posle deset godina od likvidacije i dalje ne zna šta je nateralo njenog unuka da počini takav zločin.


„Ništa o tome ne znam. Mijailo mi nikada ništa nije rekao iako smo satima preko telefona razgovarali otkako se to dogodilo. Sina i ćerku ništa više ne pitam. Ne razgovaramo o tome. Teško nam je svima. Zato nisam ni želela da pričam javno o njemu. Šta da kažem, kad ništa ne znam. Šta je uradio, zašto, sam bog sveti zna”, kaže Kosana, koja danas sama živi u porodičnoj kući nadomak Beograda.

„Ceo život sam s mužem radila da stvorimo nešto za našu decu, unuke. Stvorili smo dosta svojim vrednim radom u Švedskoj. Šta će mi sada sve to? Za ovih deset godina sve se promenilo, rasturilo. Mijailo je doživotno u bolnici, njegova sestra Irena je umrla, moj muž Života isto. Moj sin Dragoslav se razboleo zbog Mijaila i preminule ćerke. Moja snaja se potpuno okrenula bogu. Sve što smo stvarali bilo je uzalud”, plačuči nam je govorila Kosana.

Otkako je uhapšen posle brutalnog ubistva Ane Lind, Mijailo se redovno javljao babi i dedi s kojima je proveo svoje detinjstvo.

„Govorio mi je: ’Lepo mi je baba ovde’. Zvao bi me pet-šest puta dnevno. Pričali bismo sve dok mu se ne bih požalila da me je uvo zabolelo i slušalica pregrejala.

Mijajlo Mijailović i Ana Lind

Ana Lind

Mijajlo Mijailović i Ana Lind

Lekari na nosilima nose ranjenu Anu Lind 

Učiteljica: Plašio se greški
Mijailovi roditelji svojevremeno su se odselili u Švedsku iz sela u okolini Beograda. Bili su zaposleni u fabrici margarina, živeli su u gradu Lidingo u Stokholmu. Kada je imao šest godina poslali su ga nazad u školu u Srbiju. Za švedski dnevnik „Aftonbladet” intervju je dala njegova učiteljica Julijana Matić (77).
- Bio je dobar dečak. Ali sam takođe osetila da je trpeo veliki pritisak i da se plašio da ne napravi greške. Zaista mi je žao što se desilo to što se desilo - rekla je Julijana.

Poslednju knjigu koju smo mu poslali bila je „Boj na Kosovu”. Tražio je ukrštenice... Onda je odjednom prestao da zove. To je bilo pre pet godina. Ni sa roditeljima nije više razgovarao. Zašto, ne znam. Poslednji put kad sam htela da ga posetim nije hteo da me vidi. Poručio mi je da ga pamtim onakvog kakvog ga znam. On je moja duša. Bio je lep, dobar, nikada nije pravio probleme. Nedavno sam videla njegovu sliku u novinama, bio mi je lep kao ikona”, kaže Kosana.

Ana Lind je 10. septembra 2003. izbodena u ruke, grudni koš i stomak u jednom tržnom centru u Stokholmu. Umrla je sutradan od posledica unutrašnjeg krvarenja, a Mijailović je rekao da je zločin počinio „iz mržnje prema političarima”. On je zbog ubistva Lindove osuđen na doživotnu robiju. Danas se nalazi u psihijatrijskoj klinici, gde je prebačen iz zatvora nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo. On je i tokom suđenja 2004. priznao da je ministarku izbo nožem zbog glasova koji su mu govorili da je napadne.
U kasnijim intervjuima, međutim, tvrdio je da je to rekao samo da bi bio proglašen neuračunljivim i tako izbegao zatvorsku kaznu. Međutim, on je i ranije imao psihijatrijski karton. Kada je imao 17 godina preciznije 25. novembra 1996. roditelji su se posvađali oko proslave rođendana njegove sestre. Otac je pio viski i postao nasilan, zbog čega je Mijailo uzeo telefon da pozove policiju, ali je njegov otac uzeo i razbio ga čekićem. Iako se Mijailo ne seća događaja, otac je završio sa desetak ubodnih rana od noža, zbog čega je Mijailo osuđen za nanošenje teških povreda i bio je obavezan da se podvrgne psihijatrijskom lečenju, jer su doktori utvrdili da zaista nije bio svestan šta se događalo. Tako se neposredno pre ubistva, septembra 2003. javio u Hitnu pomoć gde je rekao da čuje glasove i da ne može da spava. Nije našao lekara, a nesanica i lutanja ulicama od ranog jutra su se nastavili sve do 10. septembra i kobnog ubistva.

OVDE možete pogledati prilog švedskog tabloida Aftonbladet o Mijailoviću

„Mržnja prema političarima”
Mijailović je motive svog zločina svojevremeno objasnio u intervjuu za švedski tabloid „Ekspresen” i naveo da je u pitanju bila „mržnja prema političarima”.
- To nema veze sa Aninom podrškom NATO bombardovanju Srbije. Da sam imao priliku napao bih nekog drugog političara, ali sam tog dana naleteo na Lindovu ispred tržnog centra bez telohranitelja. Osećao sam mržnju prema političarima i švedskim i srpskim. Smatrao sam ih odgovornim za svoje neuspehe! Živeo sam od malih naknada za nezaposlenost i bolest, nisam imao nikakvo obrazovanje, nikakvu budućnost. Bio sam čovek bez posla, automobila, prijatelja, bez ikakve šanse - rekao je dodajući da ne očekuje da mu bude oprošteno.

Poslednji komentari
  • gavrilovic Vreme: 14.09.2013 07:52h

    Lep ti je bas kao ikona...obican ludak i ubica sa nozem!

  • nedjo Vreme: 14.09.2013 17:15h

    ludak

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP