Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠA VLAST BAHATO RASIPALA NAŠE PARE

Prolili 130 miliona za fontanu!

Autor: I. Ninić - S. Đorđević | 16.02.2013 - 08:02:00h | Komentara: 7

Rekonstrukcija fontane na platou ispred Palate „Srbija“ na Novom Beogradu koštala je poreske obveznike astronomska 131,3 miliona dinara, to jest nešto više od milion evra pokazuju dokumenta do kojih je došao „Alo!“.

Toliko novca je u periodu od 2010. do 2012. godine potrošila Uprava za zajedničke poslove republičkih organa kako bi fontana danas „žuborila“ uz softversku podršku.

Žubor koji je koštao narod milion evra!

Uživa u žuboru: Mirko Cvetković | Foto: Aleksandar Stanković

Problematično je, međutim, što ovaj megalomanski poduhvat Uprava nije realizovala preko javnog nadmetanja, već u restriktivnim i postupcima sa direktnim pogađanjem, tako da je na ime ugovaranja dodatnih radova projekat ispao duplo skuplji u odnosu na predračunsku vrednost!
Pri tom je najviše novca, čak 92 miliona dinara, zaradio izvođač radova „Morava in“ iz Kruševca.
Na povećanje obima uticala je kreativnost i sugestije samih izvođača a ne prvobitno urađeni i odobreni projekat.
Zbog toga je Uprava svaki posao praktično dva puta ugovarala, pa je potpisano pet ugovora o izvođenju dodatnih, odnosno naknadnih radova. Za te radove nisu oglašeni tenderi, već su svi ugovori zaključeni direktnom pogodbom otkriva izvor „Alo!“ iz Uprave.

Fontana plaćena milion evra...

Fontana plaćena milion evra... | Foto: Goran Srdanov

Rodić: Izbegavanje tendera je krivično delo!

Sekretaru Udruženja za građevinsku industriju u PKS-u Goranu Rodiću nije sporna suma izdvojena za rekonstrukciju fontane koliko mu je problematično ugovaranje posla od milion evra mimo javnog tendera.
-Hidorotehnička elektrooprema i osvetljenje se uvoze i to je zaista skupo, ali pitanje je zašto je sve to urađeno mimo raspisivanja javnog poziva, koji je obaveza za sve nabavke skuplje od tri miliona dinara. Ako postupak nije sproveden ni po proceduri za pomoć građevinskoj industriji, onda je to krivično delo i onaj ko je to sproveo bi morao debelo da odgovara smatra Rodić.
Iz ove institucije su našem listu saopštili da je projektna dokumentacija za rekonstrukciju fontane izrađena u periodu 2004-2005.godine, te da je predračunska projektantna vrednost radova iznosila 74,13 miliona dinara.
Pošto novac nije bio obezbeđen, generalna sanacija fontane je po toj tehničkoj dokumentaciji započeta tek nakon pet godina i realizovana u tri faze u periodu 2010-2012.
Zvanični podaci Uprave, do kojih je naš list došao potvrđuju da su dodatni i naknadno ugovoreni radovi na rekonstrukciji fontane koštali budžet oko 22 miliona dinara.
Naime, sa firmom „Morava in“ prvobitno je 2010. godine potpisan ugovor vredan 13,2 miliona, da bi potom ugovoreni naknadni radovi u vrednosti od 3,3 miliona dinara. Sa istom firmom je 2011. godine potpisan ugovor u vrednosti od 59,6 miliona dinara a potom su ugovoreni naknadni radovi za 16 miliona dinara, a sve to je pravdano „tehničko – tehnološkim“ razlozima.
Troškovi ugradnje glamurozne rasvete fontane ispred Palate „Srbija“ ugovoreni su 2012. godine po ceni od 28,6 miliona dinara, a potom su sa konzorcijumom „S&R Magma" i „Mc Corona“ ugovoreni i dodatni radovi od 1,7 miliona dinara.

Uprava: To je uobičajeno 
U toku izvođenja takvih radova su uobičajene izmene i dopune tehničkih rešenja predviđenih osnovnim projektom, a posebno pri rekonstrukcijiama i adaptacijama postojećih objekata, kako u količini predviđenih radova, tako i u skrivenim nedostacima objekata koje projektant nije mogao sagledati tokom izrade osnovnog projekta – objašnjavaju iz Uprave za zajedničke poslove razloge ugovaranja dodatnih radovaa i dodaju da je izvođač radova „Morava in“ izabran bez javnog tendera jer „građevinsko zanatski radovi u objektima republičkih organa mogu biti izvedeni od ograničenog broja ponuđača s obzirom na tehničku, kadrovsku i finansijsku osposoblojenost, a nije moguće da se isti planiraju sa stanovišta obima i vremena“.

Poslednji komentari
  • Javorka Vreme: 16.02.2013 08:24h

    Pogledajte na sta nam lici "fontana" na Tasmajdanu. Popucao neki jeftini pleksiglas, gazila deca po njemu verovatno, a ispod neke trule shper ploce... Jad i beda a tolike pare pokr..... tj. "potrosili"....

  • Jazon Mils Vreme: 16.02.2013 09:12h

    sve u "cuzu" i da vrate narodu pare! Oduzeti im svu imovinu - odmah!

  • md Vreme: 16.02.2013 11:52h

    sjasi kurta da uzjasi murta

  • Skomi Vreme: 16.02.2013 13:52h

    Pa ovo je neverovatno.Gde god se zagrebe ispod povrsine trulez i lopovluk.Nista nije bilo postedjeno.Ovo je klasican obrazac kako se kradu narodne pare i kada je ispostovan tenderski postupak.(a ovde nije cak ni to).Posao dobije najjeftiniji ponudjac a posle u toku radova se pojavljuju ´´dodatni´´radovi koji se doplacuju.Kontrole nema a na rabosu drzavi neprestano raste dug.

  • Rasipanjke novca Vreme: 16.02.2013 14:33h

    Ko je ovde ostao normalan, na sta lici ovoliko rasipanje novca pored toliko nezaposlenih i gldnih ?Ili se to g. Sapic sprema za mesto gradonacelnika, pa da obraduje birace.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP