Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRAMATIČNO UPOZORENJE LEKARA

Promena vremena će da kosi i zdrave!

Autor: J. Jokanović - J. Nikolić | 22.05.2015 - 19:45:00h | Komentara: 1

Nakon natprosečno visoke temperature i sunčanih dana, do kraja meseca sledi drastično pogoršanje vremena. Sa Alpa stižu oblaci koji donose olujne vetrove i pljuskove praćene jakom grmljavinom i gradom. Nagli pad temperature biće pravi šok za ljudski organizam.

U narednih sedam  dana očekujte izrazito  nestabilno vreme i  pojačan vetar sa  udarima i do 70  kilometara na čas

U narednih sedam dana očekujte izrazito nestabilno vreme i pojačan vetar sa udarima i do 70 kilometara na čas | Foto: Nebojša Raus

- To će teško pasti i potpuno zdravim osobama. Bićemo umorni i pospani, a naročito teško će biti hroničnim bolesnicima i onima sa lošom cirkulacijom. U takvim situacijama uvek preporučujemo ostanak kod kuće. Oni koji znaju da im nagle promene vremenskih prilika ne prijaju, ne bi trebalo da izlaze, a ukoliko moraju, onda neka piju mnogo tečnosti, odmaraju se minimum šest sati, a svako jutro praktikuju umerene fizičke aktivnosti.

Lično savetujem vitaminske bombe od mnogo vrsta voća, a za one koji to sebi ne mogu da priušte dovoljna je i jedna jabuka, jer u sebi sadrži sastojke koji su moćni antioksidansi - savetuje portparol Hitne pomoći doktorka Nada Macura.

Nada Macura

Nada Macura | Foto: Oliver Bunić


Na području Bačke, Srema, Beograda, zapadne i jugozapadne Srbije već je uključen narandžasti meteoalarm, a ostaće na snazi i narednih dana. Međutim, ovakvo nestabilno i za organizam teško vreme potrajaće sve do kraja meseca, kažu meteorolozi.

- U narednih sedam dana očekujte izrazito nestabilno vreme, pojačan vetar sa udarima i do 70 kilometara na čas. Padavine će biti obilnije, praćene jakom grmljavinom i gradom. Prema našim kriterijumima, navedena prognoza odgovara narandžastom stepenu meteoalarma - kaže za „Alo!“ meteorolog RHMZ-a Goran Mihajlović. Inače, na sajtu RHMZ-a, osim narandžastog meteoalarma, stoji upozorenje da je reč o opasnim vremenskim prilikama takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

- Postoji rizik od udara groma koji može stvoriti probleme u radu svih električnih uređaja, rizik od izazivanja požara, moguće veće štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini i u poljoprivredi, naročito u kombinaciji sa jakim vetrom i intenzivnim pljuskovima - navodi Mihajlović.

Malinari u strahu


Zbog ovakvih vremenskih neprilika u strahu su najviše voćari, koji su i prethodnih dana bili pogođeni nevremenom.
- Najavljeno vreme nas i te kako plaši, jer smo uložili ogromna sredstva u svoje useve, a grad preti da uništi sve. Više od 50 odsto roda maline je propalo, ljudi se nalaze na ivici egzistencije. Treba spasti ono što se spasti može. Dvadeset godina naš protivgradni sistem je odlično funkcionisao, a sada je zakazao. Mora se sačuvati ovo malo roda što je preostalo - kaže Božo Joković, predsednik Udruženja „Eko voće“ iz Arilja.

Poslednji komentari
  • Sremac Vreme: 22.05.2015 22:47h

    Jedino mi nije jasno šta je u pozadini ovog zastrašivanja?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP