Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POGLEDAJTE:

Promovisana najmlađa generacija oficira Vojske Srbije! (VIDEO)

Autor: Tanjug / Blic | 13.09.2014 - 20:08:00h | Komentara: 1

Vojska Srbije danas je dobila najmlađu generaciju oficira - mladića i devojaka, njih ukupno 221 koji su u čin potporučnika promovisani na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda.

Vojska Srbije Foto: Miloš Perić

Foto: Miloš Perić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas tradicionalna vojnička odličja - oficirske sablje najboljim diplomcima 135. klase Vojne akademije - dvojici kadeta i jednoj kadetkinji.
Nikolić je oficirske sablje uručio Aleksandaru Borovčaninu, prosek 9,84, studijski program Menadžment u odbrani, smer pešadija, Viktoru Milenkoviću (9,80) studijski program Vojno vazduhoplovstvo i Milica Radojković (9,70) studijski program Logistika odbrane, smer finansije.

Ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je pištolje najboljima u vidu Kopnene vojske - Stefanu Slavkoviću sa prosekom 9,63, studijski program Logistika odbrane, smer finansije, i u vojnom vazduhoplovstvu - Milošu Miloševiću, opšti uspeh 9, studijski program Vojno vazduhoplovstvo, pilot aviona.
Predsednik Srbije čestitao je danas pripadnicima najmlađe generacije oficira dobijanje prvog čina, uz poruku da Vojska obezbeđuje građanima sigurnost i slobodu.

Nikolić je istakao da to što Vojska Srbije nepokolebljivo i hrabro stoji na bedemima odbrane od svakog ugrožavanja obezbeđuje građanima sigurnost i slobodu. Čestitajući u ime svih građana najmlađoj generaciji oficira, on im je poručio: "Nosite ga na ponos svih nas i na ponos naše otadžbine. Živela Srbija!"

On je poručio građanima da je državno rukovodstvo ponosno što Vojska Srbije uživa njihovo veliko poverenje i da će "kapaciteti države i ubuduće biti usmereni na čuvanje i povećanje ugleda naše Vojske i vojne profesije, uz razumevanje aktuelnih društvenih tokova, ne samo u Srbiji, već u čitavom svetu.

Vojska Srbije Foto: Miloš Perić

Foto: Miloš Perić

Nikolić je ukazao da Vojna akademija postoji duže od 160 godina i da je od tada do sada njen prvi i osnovni zadatak stvaranje kvalitetnog oficirskog kadra i da kao članica Univerziteta odbrane, aktivno doprinosi razvoju savremenog, efikasnog i stabilnog sistema vojnog obrazovanja.

"Takav pristup stručnog i posvećenog nastavnog kadra dovodi nas i do današnje organizacije nastave, kada se na brojnim studijskim programima budući oficiri obrazuju na približno isti način kao i njihove kolege iz najrazvijenijih zemalja", rekao je on.
Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh, kojoj je prethodilo pevanje državne himne "Bože pravde", večeras je završena svečana promocija najmlađe klase oficira Vojske Srbije.

Najmlađoj generacija potporučnika dobijanje prvog oficirskog čina, čestitao je i pilot aviona "mig 29" Dejan Janković, tokom naleta iznad platoa kod Doma Narodne skupštine.

Svečanosti, ispred Doma Narodne skupštine prisustvovao je državni i vojni vrh, brojne strane delegacije kao i roditelji i prijatelji najmlađe generacije oficira.

Uz svečani defile, program su uveličali naleti avijacije Vojske Srbije, zatim prikaz egzercira Garde i muzički program u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde. Predstavljene su i oficirske, podoficirske i vojničke uniforme iz Prvog svetskog rata, kao i pukovske zastave iz tog perioda.

Tokom svečanosti, ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je pištolje dvojici najboljih u vidu Kopnene vojske i Vojnom vazduholovstvu.

Svečanosti, koja se deveti put održava ispred Doma Narodne skupštine, prisustvovao je državni vrh, - premijer Aleksandar Vučić i brojni ministri kao i predsednica parlamenta Maja Gojković, roditelji, rodbina i prijatelji oficira, crkveni velikodostojnici, predstavnici diplomatskog kora.

Uz vojne izaslanike, strane vojne delegacije i brojne građane, svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković kao i ministri Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar...
Poslednji komentari
  • zikabulka Vreme: 14.09.2014 17:05h

    Sve je to lepo,samo sto se promocija ne vrsi u kasarnama gde im je i mesto? Ovako ste ceo centar grada paralisali bespotrebno! Zatim zasto buduce zene oficiri ne nose suknje kao odevni predmet,nego ste ih izjjednacili sa muskarcima??? Zatim nema se para i treba da se stedi na svim nivoima,a ovamo se bespotrebno trose resursi i gorivo na prelet helikoptera i aviona, i to barem da imamo pomenute aparate za divljenje i pokazivanje,a ne rashodovane i rastimovane!!!! I na kraju zasto se ispred Skupstine ne vrsi promocija buducih doktora,profesora,pravnika,inzenjera, zasto tu privilegiju imaju vojna lica??? I na kraju krajeva sta ce nam toliki vojni kadar svake godine,kome ce oni komandovati sami sebi ili izmedju sebe???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP