Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NASTAVLJENO ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE NA ISTOČNOM KRAKU KORIDORA 10 KOD SINJCA

Pronađene grobnice iz
antičkog doba u kojima su
sahranjeni ratnici na jugu Srbije!

Autor: Zoran Panić | 12.06.2013 - 12:38:00h | Komentara: 0

U nastavku zaštitnih arheoloških istraživanja na istočnom kraku Koridora 10 kod Sinjca, na putu između Bele Palanke i Pirota, arheolozi su pronašli nekoliko grobnica iz gvozdenog doba u kojima su sahranjeni ratnici sa kopljima i noževima. Pored skeleta su pronašli i bronzane ukrase, nitne, alke i ukrase za noge. Na tom delu trase to je za sada najznačajnije nalazište. Nalazi ce biti sačuvani i objavljeni u publikaciji a radove koji traju dva meseca finansiraju Koridori Srbije.

Arheološka ispitivanja na Koridoru 10

Mirjana Blagojević

Arheolog savetnik u republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Beograda Mirjana Blagojević kaže da su u nastavku zaštitnih arheoloških istraživanja na trasi budućeg auto- puta kod Sinjca došli do do sada najznačajnih otkrića.
  • Arheološka ispitivanja na Koridoru 10 | Foto:
  • Arheološka ispitivanja na Koridoru 10 | Foto:
  • Arheološka ispitivanja na Koridoru 10 | Foto:
  • Arheološka ispitivanja na Koridoru 10 | Foto:
  • Arheološka ispitivanja na Koridoru 10 | Foto:
  • Arheološka ispitivanja na Koridoru 10 | Foto:

- Pronašli smo jedan veliki prsten od kamena u okviru koga su bile sahrane. Do sada smo našli tri skeleta. To su ratnici sa kopljima i noževima, sa gvozdenim fibulama, nekim bronzanim ukrasima, nitnama, alkicama i ukrasima za noge, odnosno nanogicama. Ovo je ipak jedna celina. Možda je u pitanju porodična sahrana. Pored tri skeleta, imalo smo i jednu urnu u kojoj smo konstantovali spaljene kosti koje su najverovatnije pripadale detetu. Verovatno će biti još skeleta. Nismo završili. Radili smo uz pomoć mehanizacije. Otvorili smo širi iskop da bi obuhvatilki veći deo celine. Ovaj izuzetan nalaz nećemo možda moći u celosti da otkrijemo jer imamo granicu eksproprijacije i zonu u koju možemo da se krećemo. Zadovoljni smo onim što smo do sada otkrili a reč je o neočekivanom otkriću. Sve to će biti istraženo i dokumentovano i sačuvano u publikaciji. Postoji mogućnost da se to sačuva na terenu.Videćemo sa Koridorima Srbije da ukoliko postoje mogućnosti da izmestimo nalaz, ali to zavisi od para. Pored toga na prostoru od 500-600 metara smo pronašli ostatke naselja iz neolita. U pitanju je starevačka kultura. Na ovom prostoru otkrili smo i ostatke sela Sinjac iz 17. i 18. veka - kaže Blagojevićeva.

Arheološka ispitivanja na Koridoru 10

Predrag Pejić

Arheolog u pirotskom Muzeju Ponišavlja mr. Predrag Pejić kaže da je ovo otkiće značajno jer je to period s kraja starijeg gvozdenog i početka mladjeg gvozdenog dobra.


- Prvi put imamo jednu zajednicu koja se u tom periodu sahranjuje skeletno. To je za nas veoma značajno. Reč je o jedinstvenom nalazu u celom Ponišavlju i jugoistočnoj Srbiji. Značajno je za pirotski kraj i arheološka istraživanja Srbije. Ovo je prvi jedan veliki projekat. U ove četiri godine na potezu istočnog kraka koridora bilo preko 20 lokaliteta. Biće dosta materijala. Na kraju istraživanja će biti publikacija u kojoj će biti prezentovan celokupni materijal koji je otkriven na trasi od Jelašnice do bugarske granice- kaže Pejić.
- Od Čiflika do Pirota ima pet lokaliteta za istraživanje. Posle ova dva lokaliteta u Sinjcu slede istraživanja poteza kod Crnoklišta i Sarlaha u Pirotu i ''Mađilke'' u Staničenju. Na Sarlahu treba da se izgrade dva tunela budućeg auto puta. Na Sarlahu očekujemo nekropole iz antičkog perioda i hrišćanskog dela nekropole u periodu pod Turcima od 17. do 19. veka - dodaje Pejić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP