Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OD 1. AVGUSTA STRUJA SKUPLJA ZA 12 ODSTO

Prosečan račun veći 300 dinara

Autor: Ivana Žigić | 12.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 6

Struja poskupljuje od 1. avgusta za 12 odsto, saopštio je juče ministar energetike Aleksandar Antić. Tako će građani sa prosečnim mesečnim računima za struju od oko 2.500 dinara, plaćati oko 300 dinara više.

Iako je MMF tražio poskupljenje od 15 odsto, u teškim razgovorima  Vlada je izboksovala bolju poziciju

Iako je MMF tražio poskupljenje od 15 odsto, u teškim razgovorima Vlada je izboksovala bolju poziciju | Foto: Tanja Valić

Antić je objasnio da je u tih 12 odsto sadržana i taksa za električnu energiju, odnosno akciza. Minisitar je potvrdio pisanje „Alo!“ da su se pregovori sa MMF-om o visini poskupljenja struje vodili do poslednjeg momenta.

Zemlja Cena struje


Srbija 7,28
Makedonija 9,88
BiH 9,76
Crna Gora 12,6
Albanija 13,98
Hrvatska 15,91
* u dinarima po kilovatu

- Pregovori su bili teški, duže od dva meseca smo vodili intenzivne razgovore i davali sve od sebe da se poskupljenje što više odloži i da bude što je manje moguće - otkrio je Antić i napomenuo da je MMF upravo stabilnost EPS-a stavio u prvi plan kada je u pitanju aranžman.

- Svesni smo da nikada nije dobar trenutak za povećanje cene električne energije, ali je to potrebno kako bi elektroenergetski sistem i Elektroprivreda Srbije ostali stabilni. Nema otvaranja novih radnih mesta i fabrika ako nema ulaganja u elektroprivredu - kaže Antić.

Iako je MMF tražio poskupljenje od 15 odsto, u teškim razgovorima  Vlada je izboksovala bolju poziciju

Iako je MMF tražio poskupljenje od 15 odsto, u teškim razgovorima Vlada je izboksovala bolju poziciju | Foto: Zoran Ilić


On je napomenuo i da će cena struje, i pored poskupljenja, ostati najniža u Evropi.
- Struja u Srbiji biće 15 odsto niža nego u Makedoniji, 12 odsto nego u BiH, 50 odsto jeftinija nego u Crnoj Gori, 60 odsto nego u Albaniji, a upola jeftinija nego u Hrvatskoj - naveo je on i podsetio da je poslednje poskupljenje u našoj zemlji bilo u avgusta 2013. kada su računi porasli 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu. On je istakao i da država nije zaboravila na najugroženije i najavio da će socijalno ugroženi imati besplatnih od 120 do 250 kilovat-časova mesečno.

od 1. avgusta struja skuplja za 12 odsto

Od 1. avgusta struja skuplja za 12 odsto | Foto: Mitar Mitrović


- Obezbedili smo više od šest miliona evra za besplatne kilovat časove - kazao je Antić, koji očekuje da će poskupljenje struje i akciza u budžet uliti na godišnjem nivou 14,1 milijardi dinara.

Vujović: Da se štedi struja!


Ministar finansija Dušan Vujović oceio je da je povećanje cene struje samo deo restruktuiranja EPS-a.
- Cilj je, ne samo da se obezbedi novac za EPS, već i da građani štede električnu energiju - naveo je Vujović.

Glas naroda

Kako ćete podneti poskupljenje struje?


Nataša Jovanović (60) sociolog
- Shvatam da je struja morala da poskupi. Istina je da će mi oštetiti budžet, međutim, objektivno gledano, bez nje se ne može, ma koliko da košta.

Miroslav Đurić (45) pravnik
- Nezadovoljan sam poskupljenjem. Kakve veze ima MMF sa tim da se u Srbiji poveća struja? Zašto naša Vlada mora da se uskladi sa njihovim nalogom? Mi smo siromašan narod.

Vedrana Lazarević (34) radnik
- Ništa dobro ne donosi ovo poskupljenje. Manje će mi oštetiti budžet sad preko leta, ali kad zima dođe, verujem da ću je plaćati preko 10.000, i to me plaši. Kada bi nam plate bile veće, razumela bih da je kod nas struja jeftinija nego u okruženju.

Goran Izgarević (33) privatnik
- Katastrofa, struja skače, a plate stoje u mestu. Mi jedva živimo, ali što se mora, nije teško, rešenje mi je da odsad vodim računa koliko trošim struju.

Snežana Frankić (58) službenik
- Šta da vam kažem, moram da platim ono što država odredi, nema mi druge. Meni je veoma teško, jer kad platim račune, ne ostane mi ni za osnovne potrebe.
J. Nikolić

Poslednji komentari
  • zoran Vreme: 12.06.2015 08:13h

    Gospoda se uhvatila za poskupljenje samo oko 300 dinara a precutkuje se svesno da ce svako u lancu poskupljenja podizaci cene i naravno narod ce da placa nego 300 dinara i jos kolik jos .....

  • GP Vreme: 12.06.2015 08:56h

    Sta jos ova vladajuca klika od dolaska na vlast nije poskupela? Lazu da je struja najjeftinija u regionu. Evo im primer Republika Srpska. proverite. Inace za sve lazu ovaj jadni napaceni narod.

  • kad novinari Vreme: 12.06.2015 10:40h

    izracunaju koliko je to u dinarima, a kad matematika kaze onda je poskupljenje 17.1 posto, za toliko ce biti veci racun za struju.Sve prevaran do prevaranta

  • Boki Vreme: 12.06.2015 13:41h

    Kako je prosecan racun 2500 dinara, cetvoroclana porodica ima prosecan racun za struju 5000 dinara to je 600dinara vise.

  • antibot Vreme: 12.06.2015 16:09h

    a da vi nama lepo omogucite da se iskljucimo sa toplana? taman da taj novac sto ustedimo od lopova iz BG elektrana damo za struju i ostane nam kusur. dokle shishanje?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP