Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ASOCIJACIJA PROIZVOĐAČA MLEKA

Prosipali mleko i vređali Pajtića i Ješića!

Autor: Beta | 24.02.2013 - 20:08:00h | Komentara: 4

Više stotina građana protestovalo je danas ispred zgrade Vlade Vojvodine gde su prosuli više stotina litara mleka označivši pokrajinsku vladu kao glavnog krivca za aferu. Oni su kazali da iza protesta ne stoji niko, već da su se okupili neformalno i spontano.

Prosipanje mleka

Prosipanje mleka pred zgradom Vlade Vojvodine | Foto: Robert Getel

Organizacija koja se predstavila kao Asocijacija proizvođača mleka Vojvodine pozvala je u subotu građane na današnji protest, a od toga se ogradila Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine, koja je navodne organizatore protesta, nazvala "fantomskom" organizacijom. Neki od prisutnih građana kazali su novinarima da su na protest došli na poziv lokalnih odbora Srpske napredne stranke (SNS).

Okupljeni građani su rekli da su došli da zaštite svoju proizvodnju i optužili Vladu Vojvodine da je svojim izjavama nanela nemerljive štete primarnim proizvođačima. Oni su upućivali uvredljive poruke na račun vojvođanskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića i pokrajinskog premijera Bojana Pajtića.

"Oni nas uništavaju sa svojim izjavama. Moje krave su zdrave i sve srpske krave su zdrave", rekao je proizvođač iz Titela Milovan Trivunović.

Ješić je okupljenima rekao da će Vlada Vojvodine učiniti sve da pomogne malim proizvođačima. Dodao je i da Vlada Vojvodine nije uzrok problema.

  • Prosipanje mleka pred zgradom Vlade Vojvodine | Foto:
  • Prosipanje mleka pred zgradom Vlade Vojvodine | Foto:
  • Prosipanje mleka pred zgradom Vlade Vojvodine | Foto:
  • Prosipanje mleka pred zgradom Vlade Vojvodine | Foto:

"Uzrok problema su oni isti koji su meni nudili pare, pa su ih očigledno dali nekom drugom i sada je taj drugi uzrok problema", rekao Ješić i pozvao proizvođače na razgovor u Vladu Vojvodine.

Na pitanje ko je konkretno vršio pritiska na njega, on je odgovorio investicioni fond Salford. Ispred zgrade Vlade Vojvodine tokom protesta bila su parkirana i četiri traktora, a skup je obezbeđivala policija.

Protesti su danas održani i u Kruševcu i Valjevu.

SNS i SPO: DS stoji iza afere s mlekom!

Srpska napredna stranka (SNS) je ocenila da su pokrajinska vlast i Demokratska stranka (DS) krive za to "što seljak danas ne može da živi od svoga rada". Takođe, novosadski odbor SNS optužio ih je za "veštačko izazivanje afere sa mlekom".

Organizacija koja se predstavila kao Asocijacija proizvođača mleka Vojvodine pozvala je u subotu građane na današnji protest u Novom Sadu zbog mleka, a od toga se ogradila Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine, koja je navodne organizatore protesta, nazvala "fantomskom" organizacijom.

Građani koji su danas prosipali mleko su kazali da su se okupili "spontano", a neki da su došli na poziv lokalnih odbora SNS. I Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) za Vojvodinu optužio je Demokratsku stranku da je iza afere s mlekom, odnosno da je se radi o "lobiju" pod zaštitom vrha DS, kome je u interesu propast domaće proizvodnje i jačanje uvoza.

SPO je naveo da je afera s mlekom "podgrejana" da bi se skrenula pažnja s mnogo većeg slučaja, "uvoza mesnog brašna koje je izrazito opasno po ljudsko zdravlje, jer izaziva bolest ludih krava".

"Brašno je uvezao Veterinarski institut Subotica čiji je suvlasnik Milija Babović koji posluje u sastavu Viktorija grupe. To brašno korišćeno je za proizvodnju stočne hrane, što je u Srbiji zabranjeno još pre tri godine, a u zemljama EU još od 2001. godine", piše u saopštenju. Ta stranka zatražila je utvrđivanje odgovornosti Republičke veterinarske inspekcije, koja je odobrila uvoz mesnog brašna.

Krnjaić: Drastične kazne za one koji nisu povukli mleko


Svo mleko za koje se sumnja da ima sadržaj aflatoksina iznad dozvoljenog trebalo bi da je povučeno sa rafova, a za one mlekare koje nisu to učinile, kazne će biti drastične, izjavio je večeras državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjaić.


Sam proizvođač mleka je dužan da to sledi i mora da povuče serije koje mu je država naložila, rekao je Krnjaić u "Utisku nedelje" na B92, napominjući da veterinarska inspekcija kontroliše da li je to i učinjeno.


Sporne serije mleka iz prodavnica su povučene, a ako se na rafovima nadje i jedan takav slučaj, kosekvence po proizvodjače će biti drastične, naglasio je Krnjaić.


On je podvukao da je država preduzela adekvatne mere, ističući da država ne proizvodi mleko, već po novom Zakonu o bezbednosti hrane kontroliše one koji proizvode mleko.


"Naš sistem se praktično svodi na kontrolu samokontrole proizvodjača, odnosno inspekcije vrše nadzor kako rade fabrike, kako se proizvodi mleko", rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.


Krnjaić je kazao da Srbija ima godišnji program praćenja rezidua koji uključuje i aflatoksin M1, i da bismo uopšte izvozili u EU, već poslednjih desetak godina Evropa svake godine prihvata naš plan i na osnovu njega izvozimo proizvode, pa i mleko u EU.


Prošle godine je 608 uzoraka mleka ispitano na prisustvo aflatoksina M1, u januaru ove godine dodatnih 40 i svi ti rezultati su bili ispod maksimalno dozvoljene količine, kazao je Krnjaić.

Veljović: Do sada nije stigla nijedna prijava


Policija do sada nije dobila nijednu prijavu ili bilo kakvu zabelešku vezanu za “aferu mleko”, rekao je večeras Tanjugu direktor policije Milorad Veljović.
Veljović je, medjutim, rekao da je policija spremna da reaguje i da će, u skladu sa svojim nadležnostima, postupiti po svakoj prijavi.


Grupa poljoprivrednika proizvodjača mleka protestovala je danas ispred zgrade Vlade Vojvodine gde je proliveno nekoliko stotina litara mleka.
Slučaj navodno zatrovanog mleka sa povećanim prisustvom kancerogenog aflatoksina u mleku, u Srbiji traje od prošlog vikenda.


Ministar poljoprivrede Goran Knežević ponovio je više puta da je mleko u Srbiji potpuno ispravno za upotrebu i da u nastavku vanredne kontrole farmi i proizvodjača stočne hrane nije bilo uzoraka koji sadrže više aflatoksina od propisanih standarda.


On je rekao i da očekuje da će rezultati super analize mleka koja se obavlja u Holandiji stići do četvrtka ili petka o čemu će, kako je rekao, javnost biti odmah i obaveštena.

Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 24.02.2013 21:01h

    Ovi Kravu ni na slici nisu videli !

  • Zoran Vreme: 24.02.2013 23:59h

    Protest su podržali i građani i poljoprivrednici iz Kovačice,svojim prisustvom ispred zgrade,koji već 20 dana protestuju u Kovačici,jer je AP Vojvodina izdala lokacijsku i građevinsku dozvolu za izgradnju postrojenja„Centra za reciklažu i skladištenje opasnog industrijskog otpada" preduzeća YUNIRISK iz Beograda,u Opštini Kovačica. Kako je moguće da pokrajinska vlast ističe štetnost mleka,a da dozvoljava izgradnju na svojoj teritoriji ovako opasno postrojenje,na najboljim banatskim oranicama. Postoje samo dve mogućnosti,ili je neko lud,ili je neko uzeo pare,pre bih rekao da niko nije lud.

  • Zoran Vreme: 25.02.2013 00:02h

    Ovaj prvi komentar je dao poznati twitterista,Goran Ješić.Koji priznaje da je korumpiran,njegova izjava ispred zgrade.

  • Zoran Vreme: 25.02.2013 00:06h

    Moram Vam priznati,nas je organizovala Demokratska stranka,da se udružimo i dođemo na protest protiv lobija koji su se pojavili u Vojvodini sa Goranom Ješićem na čelu,kako bi nam uništio stočni fond i proizvodnju mleka. Znam da ni jedan komentar nećete objaviti,jer ste isti kao i oni.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP