Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTESTOVALI DVA I PO SATA

Prosvetari: Ne plašimo se pretnji Ministarstva, nećemo odustati! (VIDEO)

Autor: RAS /Tanjug | 22.12.2014 - 14:45:00h | Komentara: 3

Dvoipočasovni protest prosvetnih radnika u Beogradu završen je danas oko 14.30 šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete. Oko 1.000 prosvetara i stotinak studenata iz organizacije studentski front okupilo se na Trgu Nikole Pašića, protestujući protiv smanjenja plata u prosveti.

protest prosvetara foto: D. Milenković

Foto: D. Milenković

- Ne plašimo se pretnji ministarstva prosveta da cemo snositi posledice zato što danas ne drzimo nastavu. To samo pokazuje koliko se ministarstvo plaši naše pobune, a mi nećemo odustati - rekao je Milorad Antić, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da odnos prema prosvetnim radnicima koji su u štrajku treba da se pooštri poručivši da đaci ne smeju da trpe.

Verbić je rekao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja veoma nezadovoljno obustavom rada u pojedinim školama.

protest prosvetara foto: D. Milenković

Foto: D. Milenković

Prema njegovim rečima sindikati su postupili veoma loše pozivom nastavnicima na obustavu rada, objasnivši da to nije po zakonu, da pričinjava štetu imidžu prosvetnih radnika i đacima, roditeljima, da su na sebe preuzeli nadležnost da preko medija obaveštavaju da škole ne rade "što nije njihov posao".

"Članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene djacima na kraju prvog polugodišta jer će bojkotovati sednice odeljenskih veća", rekao je novinarima predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

On je objasnio da se na sednicama veća verifikuju ocene i naveo da će deci biti zaključene ocene, dakle, znaće ocene iz svakog predmeta, ali neće biti unete u knjižicu.

Po podacima sindikata, u potpunoj obustavi rada je 300 škola, rekao je Matijević.

Sindikati već pet nedelja protestuju nezadovoljni odlukom Vlade o smanjenju zarada zaposlenima u prosveti.


Na skupu je rečeno da im je Vlada umesto ispunjenja zahteva o izuzimanju prosvetara od smanjenja ponudila jednokratnu pomoć od 7.500 dinara.


"Nemamo ništa protiv da daju ljudima taj novac, ali naš glavni zahtev ostaje da se u 2015. iz rezervi nadoknade gubici naših plata", rekao je predsednik sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Učesnici protesta šetali su do zgrade Vlade i ministarstva prosvete.

Čelnici četiri reprezentativna sindikata još jednom su ministru prosvete Srđanu Verbiću predali svoje zaheve.

"Ministar nas nije primio, a sa ostalima nismo hteli da razgovaramo", rekao je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Tomislav Živanović nakon povratka iz zgrade Ministarstva prosvete.

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici i okolnim ulicama se polako normalizuje.

U oko 90 odsto škola u Srbiji odvija se nastava, dok u više od polovine škola nema štrajka niti skraćenja časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Delimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u 12 odsto škola (212 od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji), dok u 35 odsto škola nastavnici, ili deo nastavnika, zakonski štrajkuju smanjenjem trajanja časova na 30 minuta.

U Beogradu je u osam odsto škola (ukupno 21) delimično ili potpuno obustavljena nastava, dok su u 20 odsto škola skraćeni časovi.

OVDE odgovorite da li podržavate štrajk prosvetnih radnika.

Poslednji komentari
  • 1234 Vreme: 22.12.2014 13:28h

    Prosvetari, presli ste sve granice lepog ponasanja!!! Kakav ste vi primer nasoj deci?

  • Strasno! Vreme: 22.12.2014 16:42h

    Slazem se da skola postoji zbog djaka. Ako ona postoji zbog djaka,zbog koga ili cega Vi postojite ministre? Sposobni ste samo kad nema problema,a ni jedan problem neznate da resite! Pa kao i u skoli, ko ne zna, dobija koju ocenu?

  • TEODOR Vreme: 22.12.2014 21:11h

    Ministarcicu, ne snalazis se. Daj ostavku. Batali nas tih radikalnih izjava. Vama ne trebaju profesori ni djaci. Dovoljni ste sami sebi. Radikalno - naprednjacki.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP