Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSTIGNUT NAČELNI DOGOVOR O PREKIDU ŠTRAJKA

Prosvetarima plata gratis?

Autor: R. Ć. | 07.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Predstavnici dva reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, koji su i dalje u štrajku, postigli su juče načelni dogovor sa Ministarstvom prosvete o rešavanju tri sporna pitanja, potvrdio je za „Alo!“ Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

Bilo je krajnje  vreme: Verbić  među protestantima

Bilo je krajnje vreme: Verbić među protestantima | Foto: Oliver Bunić

- Načelno je postignut dogovor o tome da više neće biti smanjenja zarada zaposlenima u prosveti koji su u štrajku, da se prosvetarima isplati po jedna plata da bi prekinuli štrajk, a dogovoreno je i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.

Mi smo se načelno dogovorili, ostalo je samo da to odobre ostali nadležni organi. Ako sve to bude ispoštovano, štrajk će biti prekinut - kaže Matijević, uz napomenu da je sledeći sastanak u četvrtak, posle kojeg će biti jasno kada će i da li će štrajk prosvetara biti prekinut. Matijević priznaje i da se zbog smanjenja zarada osipa broj štrajkača nastavnika i profesora, te da se mnogi od njih još kolebaju, ali i naglašava da su časovi i dalje skraćeni na 30 minuta u oko 400 škola, članica USPRS-a.

S druge strane, Miodrag Sokić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) tvrdi da još ništa nije definitivno ugovoreno.

- Sve to su naši zahtevi i mi smo diskutovali o tome kako bi te stvari mogle da se izvedu. Razgovarali smo o mogućnostima i sada očekujemo da nam iz Ministarstva kažu šta se prihvata i ugovoreno je da se sve reši - ističe Sokić, i dodaje da je priča potpuno drugačija od kako je u nju uključena i Agencija za mirno rešavanje radnih sporova. Ministarstvo prosvete je u međuvremenu potvrdilo „da je došlo do približavanja stavova“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP