Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NATERALA IH MUKA:

Protest porodilja u Kragujevcu!

Autor: B. Nenković | 05.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Oko 30 porodilja iz Kragujevca protestovalo je juče ispred Skupštine grada nezadovoljno zbog kašnjenja nadoknade za nezaposlene majke koje se isplaćuju iz lokalnog budžeta.

I bebe u borbi za  prava svojih mama:  Juče ispred Skupštine  grada Kragujevca

I bebe u borbi za prava svojih mama: Juče ispred Skupštine grada Kragujevca | Foto: Biljana Nenković

Nadoknada koju gradska vlast daje nezaposlenim majkama dok njihove bebe ne napune godinu dana kasni devet meseci. Do kašnjenja je došlo jer je država smanjila porez na plate, zbog čega u kragujevačku kasu svakog meseca stiže 60 miliona dinara manje.


Poslednji put sumu od 20.000 dinara porodilje su primile u avgustu, i to za januar ove godine. Ispred Skupštine grada došle su sa svojim bebama u kolicima. Kako tvrde, mnogima od njih je to bio jedini siguran izbor prihoda i traže samo ono što im je obećano.

- Ni suprug ni ja ne radimo. Živimo privatno i pomažu nam roditelji penzioneri. Jedini siguran prihod je dečji dodatak od 5.000 dinara. Tražimo ono što su nam obećali i što je naše pravo. Deca ne mogu da čekaju jer im svakog dana trebaju i hrana i pelene - kaže Zorica Mitić, nezaposlena frizerka.

Gordana Živković se porodila se pre 13 meseci. Od kako je rodila sina Veljka, primila je svega četiri isplate. Kaže da je uredno na svaki poziv donosila dokumentaciju da je i dalje nezaposlena i da se nije odselila iz Kragujevca.
Članica gradskog veća za socijalnu politiku Jasmina Nedović, koja je primila nezadovoljne porodilje, objasnila je da je do zastoja u isplati došlo zbog manje para u gradskom budžetu.

- Država je umanjila porez na zarade. Zbog toga nam svakog meseca stiže 60 miliona dinara manje u gradsku kasu. I to je razlog zbog čega ne možemo da ispoštujemo dinamiku isplata. Najviše novca iz socijalnog budžeta nam nedostaje za jednokratne pomoći za lekove, koje čekaju teško oboleli, i za porodilje - rekla je Jasmina Nedović.

Kragujevac od 2011. godine plaća nezaposlenim majkama naknadu kao znak podrške podizanju nataliteta. U ovom gradu ima oko 550 porodilja i za njih je potrebno obezbediti 10,5 miliona dinara svakog meseca. Zbog smanjenog priliva u budžetu, lokalna uprava je morala da revidira i ovaj iznos, pa će nezaposlene porodilje od sada primati 11.000 dinara.
Poslednji komentari
  • AleksandarVeliki Vreme: 05.11.2013 08:55h

    ma bitno je da Verko i njegova bulumenta redovno primaju opštinsku lovu, da svakodnevno arče pare poreskih obveznika Kragujevca na "reprezentaciju", što je inače lepši naziv za JEDENJE I PIJENJE, za njih je poniženje kad iz svog džepa plate iće i piće... a majke i bebe KO ŠIŠA... bruka je sve to, i sramota, pitam se samo hoće li ta bagra ikada odgovarati za toliko bahato i nedomaćinsko ponašanje!???

  • aca Vreme: 05.11.2013 12:03h

    Uh "I bebe u borbi za prava svojih mama". Hocete da kazete da majke koriste decu da izvuku tudje pare? :D Kao oni prosjaci po gradskom prevozu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP