Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTESTNA ŠETNJA I ZAHTEVI

Protest sindikata ispred skupštine!

Autor: Beta | 15.07.2014 - 15:37:00h | Komentara: 1

Članovi sindikata protestuju u Beogradu i traže da im se obezbede uslovi za rad, isplate minimalne zarade i socijalni programi i overe zdravstvene knjižice. Okupili su se ispred Skupštine Srbije i pozivaju poslanike da izađu napolje.

protest sindikata

Protest sindikata metalaca / foto: Oliver Bunić

Radnici iz preduzeća u restrukturiranju su posle sastanka u Domu sindikata išli su u protesnu šetnju do Ministarstva privrede gde je trebalo da predaju svoje zahteve, ali ih ministar privrede Dušan Vujović nije primio na razgovor pa su proteste nastavili ispred Skupštine Srbije.Oni su pozvali poslanike da izađu i kažu šta misle o vladinom predlogu izmena Zakona o radu.

Protest sindikata

Protest sindikata metalaca ispred skupštine Srbije / foto: Oliver Bunić

Prema rečima predstavnika sindikalaca koji su se prethodno sastali sa državnim sekretarom Ministarstva privrede Draganom Stevanovićem protest će biti nastavljen, jer samo sindikati s ministrom ""žele da razgovaraju o ozbiljnim stvarima".
Sindikati su poručili da su svoje zahteve predali u Ministarstvo privrede i da od Vujovića očekuju da ih kontaktira.

Protest sindikata

Protestna šetnja "metalaca" / foto: Oliver Bunić

Sindikalci smatraju da su posebno predložene izmene Zakona o radu "pogubne" za ta preduzeća i da mnoga od njih uskoro neće postajati. Nezadovoljni su i predloženim izmenama zakona o privatizaciji i o stečaju.
Za vreme protesne šetnje saobraćaj je otežan u centralnim gradskim ulicama.

U toku sastanka stigla je vest, da Zakon o radu skupština neće usvojiti u četvrtak, kako je bilo najavljeno, i za kada su bili planirani masovni protesti, već sutra, što je naljutilo sindikalce pa su oni najavili proteste i narednih dana.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović je pozvao radnike da organizuju proteste i blokiraju celu Srbiju, dok se ne usvoje njihovi zahtevi.

"Vlast nije dobila od nas manadat za ovakve zakone. Moramo da uradimo sve da im 'zapržimo čorbu'. Otpor ovoj vlasti na svaki način", rekao je Mihajlović, posle čega je bio pozdravlen burnim aplauzom.

Predsednik radne grupe sindikata za preduzeća u restrukturiranju Goran Milenić najavio je da će radnici i sutra organizovati protesnu štenju u Beogradu, a u četvrtak će biti održan veliki protest protiv usvajanja zakona o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju.

On je istakao da radnici u Srbiji imaju "poslednju šansu" da se izbore za svoja prava, jer će većina preduzeća u restrukturiranju prvo ići na tendere, a onda u stečaja i radnici će ostati bez posla.

Sindikati ocenjuju da većina preduzeća u restrukturanju mogu da opstanu jer imaju tržište, ali da će biti zatvorena pod pritiskom uvozničkog lobija. Samostalni sindikat Srbije i UGS Nezavisnost konstatovali su da je Zakon o radu poguban za ta preduzeća i da mnoga od njih uskoro neće postajati.

Predstavnici sindikalnih organizacija preduzeća u restrukturiranju - samostalnog sindikata metalaca Srbije, granskog sindikata industrije, energije, rudarstva "Nezavisnost", Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije i Poslovodstva održali su najpre zajedničku sednicu na kojem su formulisali tri osnovna zahteva za predstavnike vlade.

Zahtevi se odnose na upošljavanje postojećih kapaciteta za rešavanje statusa tih preduzeća, obezbeđivanje isplate minimalnih zarada i overe zdravstvenih knjižica i realizacije socijalnih programa.

Oni će te zahteve posle protestne šetnje danas predati u Ministarstvo privrede s obzirom da njihovi predstavnici nisu prisustvovali skupu iako su bili pozvani.

Orbović: Hoćemo referendum!

Predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je da će u četvrtak biti održan generalni protest zaposlenih iz cele Srbije ispred Doma narodne skupštine i najavio da će početi prikupljanje potpisa za referendum o povlačenju vladinih predloga izmrena zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju. Kako je naveo neophodno je prikupiti 100.000 potpisa ali očekuje da će u veoma kratkom roku prikupiti pola miliona.

Poslednji komentari
  • olga Vreme: 15.07.2014 17:27h

    Dokle će svi građani da finansiraju propala preduzeće?Sve to da ide u stečaj i kraj.Podržvam zakon o radu jer se njega plaše samo nestručni i neradnici.Otkazi tek ima da pljušte čim zakon stupi na snagu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP