Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MARŠ U BEOGRADU

Protest štediša u "švajcarcima" (FOTO)

Autor: Tanjug | 31.01.2015 - 12:50:00h | Komentara: 3

Više od 200 klijenata banaka protestuju u centru grada zbog, kako kažu problema sa kamatama, različitim kursevima, a pogotovo zbog otplate kredita u švajcarskim francima.

Štediše protestuju u Beogradu

Na protest mnogi su poveli i decu | Foto: Đorđe Kojadinović

Građani koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima protestovali su danas ispred Narodne banke Srbije pozivajući nadležne da im pomognu u otplati zaduženja i da pronađu sistemsko rešenje.
Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva", koje je organizovalo protest, predalo je listu zahteva NBS i Ministarstvu finansija, a jedan od zahteva je sistemsko rešenje za kredite u francima po kome bi se mesečne rate i glavnica sveli na realan nivo. Oni takođe traže povraćaj novca koji su banke naplatile obračunavajući kamate po višem kursu bez obzira na valutu kredita.

Protest zbog

Pali u "dužničko ropstvo" | Foto: Đorđe Kojadinović


Među zahtevima je navedeno i da je potrebo utvrditi ličnu odgovornost zaposlenih u NBS čija je obaveza kontrola nad poslovanjem banaka, kao uspostavljanje dijaloga izmedju banaka i NBS zbog ovog problema.
- NBS mora da postupa u skladu sa zakonskim ovlašćenjima koje ima i da zaštiti svoje gradjane od štetnih i zelenaških ugovora - ocenila je "Efektiva".
Predsednik tog Udruženja Dejan Gavrilović rekao je da građani očekuju pomoć Narodne banke Srbije, a nakon protesta, kako je najavio, uslediće i niz tužbi pojedinačnim bankama.
Gavrilović je rekao da su zbog naglog skoka švajcarca čitave porodice ugrožene, dodajući da je potrebno sistemsko rešenje, a ne pojedinačni razgovori izmedju klijenata i banke.

Protest štediša

Protest štediša pod budnim okom policije | Foto: Đorđe Kojadinović

Prema njegovim rečima, Udruženje se ne slaže ni sa mogućim rešenjem da rok otplate kredita bude produžen, jer bi to, kako je rekao, značilo da ove kredite otplaćuju naša deca i unuci.

Gavrilović je rekao da se još ne zna da li će sastanku NBS sa udruženjem banaka koji je planiran za ponedeljak prisustvovati i predstavnici gradjana.
Protest je trajao oko sat vremena ispred zgrade centralne banke na beogradskom Trgu Slavija, a okupljeni su uzvikivali parole i prozivali nadležne.
U Srbiji ima oko 21.500 kredita u švajcarskim francima
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 31.01.2015 15:53h

    Ономад сам био у једној познатој банци да ако могу узети кредит како бих купио мало бољи лап топ.Одбили су ме речима да ме је срамота да вам напишем?Кажу да дођем на јесен а када сам тражио писмени одговор како бих имао доказ одбили су?До јесени ја могу да сакупим новце без камате и купим лап топ вредан и до хиљаду евра пошто ми је овај остарео. ПС.Један од мојих синова ономад је отплатио кредит и направио свечани ручак код нас у кући.ЧАСТИМ СА 100 ЕВРА БАНКАРСКОГ СЛУЖБЕНИКА КО ГА УБЕДИ ДА ПОДИГНЕ СЛЕДЕЋИ КРЕДИТ!Ради у доброј фирми на одговорном месту.Не би подигао нови кредит ни да му запрете?

  • Ivan Vreme: 31.01.2015 21:14h

    Za drugi februar u ponedeljak pozivam sve one kojima su popadali tiketi na kladionicama ispred Vlade Srbije da protestujemo i tražimo da nam država pomogne oko saniranja naših gubitaka na kladionici. kad mogu ovi "kockari" da traže pomoć države iako ih je Jelašić kao guverner unapred upozoravao da ne uzimaju kredite u švajcarcima,ali su oni to ucinili jer su hteli da profitiraju na nižim kamatama i bankarskim maržama, možemo i mi koji smo odigrali tikete i opravdano se nadali da za jedan uložen dinar dobijemo sto.KOckali se oni ,kockali se i mi i država ne trba između nas da pravi razliku jer su svi građani jednaki.

  • dusan Vreme: 02.02.2015 16:15h

    BRAVO IVANE, i ja igram loto,valjda ima nade i za mene!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP