Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Protest struke zbog prodaje "Avala filma"

Autor: Tanjug | 22.04.2015 - 15:05:00h | Komentara: 0

Filmski umetnici i radnici protestovali su danas ispred Agencije za privatizaciju zbog prodaje nekada našeg najveće producentske kuće "Avala filma". Ovo preduzeće danas je kupila strana firma "Film Way" (Filmski put) za, nezvanično, 980 miliona dinara, a iz nekretnine kupac je dobio i više od 600 filmova koje je "Avala film" radio tokom godina.

Protest filmskih umetnika i radnika ybog prodaje Avala filma | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Protest zbog prodaje Avala filma | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Ulaz u zgradu Agencije za privatizaciju na Terazijama čuvala je policija, tako da ni novinari ni filmski poslenici nisu mogli da uđu i da prisustvuju aukciji.


Ispred zgrade priređen je performans - scena po uzoru na čuvenu seriju "Povratak otpisanih", u kojoj Prle i Tihi brane "Avala film". Po trotoaru su postavljene parole "Kapitalizam ubija", "Stop privatizaciji", "Naša blaga ne damo"...

Protest filmskih umetnika i radnika ybog prodaje Avala filma | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Protest ispred ulaza u Agenciju za privatizaciju | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Sve je bilo bezuspešno, jer, kako je Tanjugu rekao kompozitor Zoran Simjanović, "mi možemo i da legnemo na prugu, oni će da puste brzi voz da prođe".


"Nemam ništa protiv prodaje, preduzeće je u takvom stanju da je praktično neupotrebljivo, ali sam protiv da se tu neko 'ovajdi', da uzme milione, a da propadnu naši filmovi, koji su više od 90 posto zapravo državni. To je finansirala država i ne može sada da pripada nekom Peri", izjavio je on.

Protest filmskih umetnika i radnika ybog prodaje Avala filma | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Simjanović je istakao da "filmski fond Avale treba da se vrati u Kinoteku, da bude nacionalno vlasništvo, kao što su uradile Češka i druge evropske zemlje koje su bile socijalističke".


"Važno je i da se postavi obaveza novom vlasniku da nastavi da se bavi filmskom proizvodnjom, a ne da pretvore taj prostor u građevinsko zemljište da zarađuju milione", dodao je on.

Protest filmskih umetnika i radnika ybog prodaje Avala filma | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Nisu hteli ni da ih saslušaju | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

 
Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je da ohrabruje to što se okupio velki broj fimskih poslenika koji se bore za svoju kinematiografiju "Do poslednjeg daha" i da se nada da ovo neće biti "Nemoguća misija", odnosno da postoji određena šansa da se problem reši.


"Ono na šta mi ukazujemo sve vreme jeste da nije smeo da se uz preduzeće Avalu prodaje i filmski fond, koji je inače smešten na čuvanje u Kinoteci", naglasio je on i podsetio da su u zemljama u okruženju takvi fondovi nacionalizovani, jer je država finansirala snimanje filmova pa bi bilo apsurdno da ih ponovo kupuje.

Protest filmskih umetnika i radnika ybog prodaje Avala filma | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Režiser Srdan Golubović | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

"Taj ko kupi, sutra će da dođe u Kinoteku i da traži izvorne materijale (negative) da pravi novu, blu rej kopiju, a mi kažemo: ne može. Po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara ne možete da iznesete film iz Arhiva kinoteke. Dakle, postoje razni zakoni koji u ovoj proceduri nisu poštovani", rekao je Zelenović.


On je skrenuo pažnju da je Privredni sud u ekspresnom roku odbio zahtev Kinoteke za privremenu meru izuzimanja filmskog fonda iz prodaje.

Protest filmskih umetnika i radnika ybog prodaje Avala filma | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Okupilo se oko 50 fimlskih umetnika i radnika | Foto: Tanjug/Oksana Toskić

 
"Ne može nama da se spočitava da nismo zaštitili taj fond. On nije ceo kulturno blago, ima tu filmova i raznih materijala. Inače, u toku je proces da do 1. juna svi muzeji i arhivi treba da daju predloge šta će biti zaštićeno kao dobra od posebnog interesa", izjavio je Zelenović.


Reditelj i producent Radoš Bajić izjavio je da "na ovoj žalosnoj ceremoniji apsolutno podržava kolegu Gorana Markovića da je slučaj Avala filma paradigma propasti srpske kulture i kinematografije, a bojim se da kažem i srpske države".


"Kinematogafija u Srbiji je nešto čime se bave ljudi bez gotovo elementarnih

Režiseri: Prodaja Avala filma kao prodaja kulturne baštine
Glumac, scenarista i reditelj

Radoš Bajić ocenio je da je ova prodaja "paradigma propasti srpske države i propasti srpske kulture".
"Avala film je žalosni primer našeg zaborava, naše spremnosti da sutradan prodamo i grobove naših predaka. Moguće je da će sledeća institucija koja će biti na tenderu, Narodno pozorište ili neka druga institucija nacionalnog identiteta", rekao je on.
Režiser Srdan Golubović je rekao da strahuje da je ova prodaja simbolički čin, početak potpunog rasparčavanja i potpunog rasturanje svega što je nacionalni identitet i što je kulturna baština.
"Ko može da nam garantuje da se sutra neće prodavati eksponati iz Narodnog muzeja ili knjige iz Narodne biblioteke, i ko može u stvari da nam kaže da ovo društvo i ovu državu uopšte interesuje očuvanje nečega što je srz nacionalnog identiteta?", zapitao je Golubović.

uslova za rad, na potpunoj periferiji. Uvažavajući napore Vlade da rešava nagomilane finansijske probleme, postavlja se pitanje - ako se nešto uzima jednoj branši, šta je to što ćemo toj profesiji dati", istakao je on.


Bajić je dodao da "treba razdvojiti materijalni aspekt, jer se Avala film nalazi u divnoj prirodi, na gradjevinskoj parceli gde će neki lepo da žive, i onaj aspekt Avala filma koji predstavlja odraz nacionalnog identiteta".


On je napomenuo da su se mnogi iz kulture obradovali kada je ministar postao Ivan Tasovac, ali da su sada razočarani.


"Šta on danas ima preče? Ja sam došao ovde i zbog sećanja i poštovanja za starije kolege uz koje sam pre četiri decenije počinjao i zbog osećaja odgovornosti u odnosu na mladi svet koji nema uslove za rad", rekao je Bajić.


"Ne možemo mi uticati na sudske odluke, ali bilo je u ovoj zemlji leks specijalisa, pa jel' mogao neko da kaže stop. Avala film je deo kulturne baštine. Šta je sledeće - prodaja Narodnog pozorišta", zapitao je Bajić.


Inače, prema pisanju medija, konzorcijum "Filmski put" jedini je položio depozit za licitaciju Avala filma. Iza kompanije navodno stoje francuski i američki kapital, a u poslovni plan uključeni su producenti koji su u Beograd, na snimanje dovodile ekipe stranih filmova u kojima su igrali Kevin Kostner i Pirs Brosnan.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP