Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DAN ZA OKUPLJANJE

Protest zbog skidanja "Utiska nedelje" sa programa B92! (FOTO)

Autor: Tanjug | 28.09.2014 - 21:59:00h | Komentara: 3

Ispred zgrade televizije B92 večeras je održan gradjanski protest zbog skidanja emisije "Utisak nedelje" Olje Bećković iz programske šeme te televizije.



Gradjani ali i novinari, predstavnici novinarskih udruženja i opozicionih partija, došli su u Bulevar Zoran Djindjića gde se nalazi ta medijska kuća, simbolično u 21 sat kada je uobičajeni termin za emitovanje "Utiska nedelje".
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je Tanjugu da je povod okupljanja skidanje emisije, ali i zbog toga što smo, kako je rekao, "jako zabrinuti zbog sužavanja slobode misli i izražavanja".


- Ukidanjem emisije Olje Bećković, kao i ono što se pre toga dešavalo, snižava prag te raznolikosti koju imamo u medijima. Novinari su izloženi jednoj vrsti pritiska. To se videlo i na primeru 'Studija B' i sada na B92 - rekao je Obradović.


On je istakao da je NUNS pozvao novinare na skup da bi se skrenula pažnja na stanje u toj profesiji, rekavši da ne treba više ćutati o tome.


- Dobili smo set medijskih zakona, ali sloboda izražavanja sa tim setom, umesto da se širi, jako se sužava - istakao je on.


Potpredsednik Demokratske stranke Borislav Stefanović rekao je Tanjugu da je veoma srećan što je, na neki način, ovo i inicijativa preko društvenih mreža iza koje stoje novinari UNS i NUNS, koji pozivaju ljude, pre svega iz struke, da se usprotive ovakvom bezočnom gušenju jedne od najkvalitetnijih političkih emisija.


On je rekao da je "Utisak nedelje" jedna od "preostalih nekoliko prozora u razum i objektivnost u ovoj zemlji".


- Nadam se da ćemo posle ovog tihog protesta naći načina da nastavimo, možda i na nekim drugim adresama, ne samo večeras, i na ovaj način damo podršku istini i novinarima Srbije - rekao je Stefanović.


Kako je ranije saopštila TV B92, "Utisak nedelje" je odložen s obzirom na to da uprkos pregovorima još nije postignut dogovor između menadžmenta te televizije s jedne i autorke Olje Bećković i produkcijske grupe Mreža, s druge strane.


Bećovićevoj je, kako je navadeno u saopštenju, ponuđeno da pređe na B92 info kanal što nije naišlo na njihovo odobravanje.


Sa druge strane, Olja Bećković je u više navrata izjavila da "Utisak" nije odložen već zabranjen i da je ucenjena. Potom se oglasio i većinski vlasnik kompanije B92, Astonko doo, koji je saopštio da su neistinite tvrdnje da je emisija zabranjena, a da svako takvo i slično tumačenje nepostizanja dogovora izmedju autorke i većinskog vlasnika, neosnovano i zlonamerno.


Nezavisno udruženje novinara Srbije koje je pozvalo novinare da se večeras okupe ispred zgrade B92 saopštilo je da "naročito zabrinjava činjenica da je autorka Olja Bećković rekla da je emisija ukunuta pod političkim pritiskom".


Kako je naveo NUNS dolazak na skup treba da bude izraz ličnog stava novinara koji su zabrinuti zbog sve očiglednijeg sužavanja prostora za razmenu različitih mišljenja u srpskim medijima i javnom diskursu u celini.


- Želimo da naglasimo da nije reč o problemu koji se tiče samo novinara i novinarske profesije, nego i svih građana - poručuje NUNS.


Udruženje novinara Srbije pozvalo je Televiziju B92 da poštuje ugovor o emitovanju emisije "Utisak nedelje" koji autorka Olja Bećković i Produkcijska grupa Mreža imaju sa tom kućoom.


Veoma je teško poverovati u tvrdnje poslovodstva B92 da razvojni planovi Televizije B92 iziskuju premeštanje uticajne i gledane autorske emisije "Utisak nedelje" na kablovski kanal B92 Info, navedeno je u saopštenju UNS-a.


Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) takodje su osudili "zabranu emitovanja Utiska nedelje".

Poslednji komentari
  • Lune Vreme: 28.09.2014 22:35h

    Hm,hmm..sve to nije razlog da bacaju baklje i petarde na tu "tv bastilju'...hm,hmm

  • Gordana Vreme: 28.09.2014 22:59h

    Olja samo napred i istraj u onome sto si do sada radila a radila si super.

  • alexa Vreme: 28.09.2014 23:55h

    O, FALIM TE BOŽE....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP