Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOGOVOR DODIKA I IVANIĆA

Protiv rezolucije o osudi genocida u Srebrenici!

Autor: Beta | 28.05.2015 - 16:45:00h | Komentara: 0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić poručili su danas da rezolucija o osudi genocida u Srebrenici neće imati podršku srpskih predstavnika u parlamentu i istakli da bi to značilo usložnjavanje političkih odnosa u BiH.

Milorad Dodik

Milorad Dodik | Foto: Goran Srdanov

"Kada bude usvajan dnevni red u parlamentu BiH, rezolucija o genocidu u Srebrenici neće dobiti našu podršku. Ovo nije prvi put da se takav akt želi nametnuti i ispolitizovati", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci posle sastanka s Ivanićem.

On je ocenio da je najava usvajanja rezolucije o genocide u Srebrenici dolazi pred obeležavanje 20. godina od masovnog stradanja Bošnjaka na tom području, ocenivši da "taj događaj treba da prođe u miru i dostojanstvu, te da bude odata počast žrtvama".
"Ukoliko se političkim aktivnostima želi usložnjavati politička situacija, mogu biti zakomplikovane i bezbednosne prilike", kazao je Dodik, dodavši da za to nema razumevanja s bošnjačke strane.
Predsednik RS je rekao da se previše politizuje insistiranje na kvalifikaciji zločina u Srebrenici, dodavši da on smatra da je na tom području počinjen masovan zločin, ali da ne postoji kolektivna odgovornost za njega.
"Kolektivna odgovornost se pokušava etablirati predloženim rezolucijama, a ne pojedinačna. Pojedinačna je odgovornost, a genocid kao termin je motivisan od bošnjačkih političkih struktura kao osnova za dalju razgradnju Republike Srpske, što nećemo dozvoliti", istakao je Dodik.
On je rekao da je nedavno boravio u Potočarima i odao počast bošnjačkim žrtvama, navodeći da neće prisustvovati komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula.
Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je Srebrenica događaj "u kojem mora da se odvoji poštovanje prema žrtvama u odnosu na političku zloupotrebu".
"Početak takmičenja ko će više rezolucija da predloži, znajući da do njih ne može doći, stvaranje je negativne klime povodom tog događaja i takmičenje u politizaciji jednog događaja koga ne treba politizovati", ocenio je Ivanić.
On je poručio da je kao član Predsedništva BiH spreman da prisustvuje komemoraciji u Potočarima 11. jula i tom događaju da puni dignitet, ako taj događaj bude posvetio pažnju žrtvama.
"Ali ako je to događaj, kako je počelo da biva, u kome se političari takmiče da sebe predstave kao velike branioce svog naroda, izazivajući sukobe, u takmičenju te vrste nikada neću učestvovati", rekao je Ivanić.
On je još poručio da ne može učestvovati u pokušajima da se insistiranjem na događajima u Srebrenici ospori postojanje Republike Srpske.
Komentarišući deklaraciju Stranke demokratske akcije, kojom se najavljuje ponovno pokretanje tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Ivanić je rekao da smatra da je to "još jedna prazna priča i da je taj slučaj završen".
Dodik i Ivanić razgovarali su i o saradnji institucija RS i BiH, te evropskim integracijama i provođenju reformi.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP