Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UGRADILI SE U DONACIJU INSTITUTU ZA MAJKU I DETE

Provizija pojela 15 aparata za decu

Autor: Ekipa Alo! | 19.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Da se dobavljači medicinske opreme koju su roditelji male Tijane Ognjanović donirali Institutu za majku i dete, nisu ugradili u cenu sa oko 350.000 evra, ova ustanova bi mogla da dobije najmanje još dva skupocena aparata za lečenje najmlađih ili čak 15 jeftinijih ultrazvučnih aparata.

Nekim trgovcima  ništa nije sveto

Nekim trgovcima ništa nije sveto | Foto: FoNet

Ako se uzme u obzir da je najskuplji aparat, kako piše na sajtu Instituta, koštao nešto više od 230.000 evra (27.266.333.60 dinara), te da je jedan od ultrazvučnih aparata stajao blizu 22.500 evra (2.606.850 dinara), onda je jasno koliko opreme je još za te pare moglo biti kupljeno. Inače, celokupna donacija je vredna 1,2 miliona evra, što znači da je na posrednike otišlo skoro 30 odsto!


U policiji i Ministarstvu zdravlja potvrdili su juče da je bilo nepravilnosti pri nabavci opreme Institutu za majku i dete, ali su napomenuli da će sa konkretnim detaljima izaći u javnost kada se završi istraga. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da zdravstvena inspekcija nezavisno od policije proverava donaciju Ognjanovića.

- Nažalost, oko jedne akcija koja je ujedinila Srbiju, sada mesecima traje razvlačenje i košmar oko prikupljenog novca. Čekamo da stignu zvanični izveštaji, ali ovo je bruka koja ne sme više da se dešava - rekao je Lončar i dodao da osnivanje privatno-javnog fonda, koji je najavljen od septembra, konačno treba da uredi ovu oblast tako da se novac za lečenje dece u inostranstvu više ne prikuplja u humanitarnim akcijama koje niko ne kontroliše.
Ognjanovići su insistirali da, od novca prikupljenog za Tijanino lečenje, oni sami nabave opremu za Instutut, prema listi koju im dostavi ta ustanova. Oni su, takođe, protokolom o donaciji, koji je potpisan u martu insistirali da se u javnost ne iznose detalji dok se oprema ne nabavi. Ministar zdravlja kaže da je tada preporučio predsedniku UO Instituta Dušanu Jovanoviću da se ne prave tajni ugovori, jer u nabavci opreme u zdravstvu sve mora biti transparentno, ali da tada nije bio na mestu ministra zdravlja i nije imao veće ingerencije.

- Očigledno nekom odgovara da ima posrednika. Ja sam i farmaceutskim kućama rekao da sa državom mogu da rade samo bez posrednika. Nismo mi toliko bogati da dajemo 4,5 posto posrednicima - naglašava Lončar.
Posle Tijanine smrti na računu je ostalo 1,6 miliona evra, a njeni roditelji, Jelena i Nebojša, za donaciju Institutu su dali 1,2 miliona. Do roditelja male Tijane Oganjnović juče nismo uspeli da dođemo, jer se nisu javljali na telefon.

„Gorenje GTI” bez komentara

Prema pisanju pojedinih medija, na osnovu faktura, vidi se da je firma “Gorenje GTI” zbog posredovanja u nabavci aparata, a kasnije i za obuku radnika uzela dva puta po 95.500 evra, kao i da je kompanija “MG Imidžing” uzela 76.000 evra. Povodom ovih prozivki od prvog čoveka “Gorenje GTI” Miloša Lekovića nismo uspeli da dobijemo komentar. Prvo nam je rekao da ga pozovemo kasnije, ali se posle toga nije javljao na mobilni telefon. U kompaniji “MG Imidžing” kažu da jedino izjave može da daje direktor, ali da je on na odmoru. U trećoj prozvanoj firmi “Mark Medikal” demantovali su da su prilikom nabavke opreme zaradili 35.000 evra. „Svu opremu smo prodali po istoj ceni po kojoj smo je i kupili, ni dinar provizije nismo uzeli, čak smo sami platili bankarske troškove. To smo uradili s velikim srcem“, kaže Lidija Stanković, direktor “Mark Medikal”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP