Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROJEKAT OD NACIONALNOG ZNAČAJA

Prva banka matičnih ćelija u Srbiji do septembra 2015. godine!

Autor: Tanjug | 20.05.2013 - 15:22:00h | Komentara: 0

Srpski genetičar Miodrag Stojković izjavio je danas da je izgradnja Centra za regenerativnu medicinu u Kragujevcu, u čijem sklopu će biti i Banka matičnih ćelija, projekat od nacionalnog značaja.

Miodrag Stojković

Miodrag Stojković | Foto: RAS

Naglašavajući da je vrednost projekta 16 i po miliona evra i da je država ta sredstva obezbedila od Evropske investicione banke, Stojković je rekao da je rok za završetak izgradnje septembar 2015. godine.


Ugovor o izgradnji tog centra u popodnevnim satima potpisaće predstavnici Vlade, Kragujevačkog Univerziteta i lokalne samouprave.

"Izgradnjom Centra i Banke matičnih ćelija otvaraju se vrata za bržu i efikasniju primenu matičnih ćelija u lečenju velikog broja ljudskih bolesti", ocenio je Stojković na konferenciji Demokratske stranke Kragujevca.
On je naveo da je projekat značajan sa medicinskog aspekta, ali i sa edukativnog, jer će studenti učiti na novim tehnologijama i primenjivati nova saznanja.

Naglašavajući da će Centar površine 12.000 kvadratnih metara imati najsavremeniju opremu, Stojković je podsetio da će se graditi na lokaciji između Kliničkog centra i Univerziteta u Kragujevcu.

Prema rečima Stojkovića, u Centru će u početku raditi 24 naučnika, a taj broj će potom biti daleko veći, jer će biti institucija u kojoj će vrata biti otvorena za stručnjake iz inostranstva.

On je istakao i da se matične ćelije u svetu za lečenje krvnih bolesti koriste već 50 godina, a da Srbija godišnje gubi osam miliona evra zbog slanja i čuvanja matičnih ćelija u inostranstvu.

Pre dve godine potpisan je ugovor o izgradnji Centra za regenerativnu medicinu, kada je i najavljeno da će njegova izgradnja biti završena kroz godinu dana.

Sa tom izgradnjom se kasnilo, kako je nedavno Tanjugu rekao rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević, "jer prethodno potpisana dokumenta nisu precizno definisala šta je i čija obaveza".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP