Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GEJ STREJT ALIJANSA ZADOVOLJNA KONAČNOM PRESUDOM

Prva presuda za
diskriminaciju geja na poslu!

Autor: A. O. | 09.01.2013 - 18:52:00h | Komentara: 0

Dario K. (26) iz Vlajkovca diskriminisao je mesecima zbog drugačije seksualne orijentacije M.A. (25) iz Vršca u jednoj privatnoj firmi, i za to će platiti kaznu od 279 hiljada dinara.

pokrivalice

Prva presuda za diskriminaciju geja na poslu! | Foto ilustracija: Shutterstock

Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je pravosnažnu presudu kojom je utvrđen težak oblik diskriminacije protiv M.A. (25) iz Vršca od njegovog kolege Daria K. (26) iz Vlajkovca, saopštila je danas Gej strejt alijansa (GSA).

M.A. se Alijansi obratio u martu 2011. godine i opisao slučaj u kome ga je njegov kolega Dario K. u dužem vremenskom periodu vređao i pretio i fizički ga zlostavljao zbog čega je morao da potraži lekarsku pomoć.

U saopštenju se navodi da je to prva pravosnažna presuda u Srbiji po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije koja se tiče diskriminacije izvršene na radnom mestu zbog drugačije seksualne orijentacije, prenosi Mondo.
- Diskriminacija je vršena nekoliko meseci u kontinuitetu na radnom mestu u privatnoj firmi u Vršcu gde su obojica bili zaposleni - kaže se u saopštenju.
U obrazloženju pravosnažne presude Apelacionog suda između ostalog stoji da je nesumnjivo da su reči "peder" i "pederčina" izrazi koji imaju značenje "negativnog, omalovažavajućeg, obezvređujućeg i uvredljivog označavanja muške osobe istopolne seksualne orijentacije. Takođe se kaže da njihovo upućivanje predstavlja uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj i predstavlja povredu dostojanstva na osnovu ličnog svojstva istopolne seksualne orijentacije.
Alijansa je saopštila da je veoma zadovoljna konačnom presudom i relativnom brzinom procesa.
Pravosnažnom presudom Apelacionog suda je Dariu K. naloženo da oštećenom M.A. isplati 180 hiljada dinara za pretrpljene duševne bolove zbog povreda prava ličnosti, ugleda i časti, kao i da Pravnoj službi GSA nadoknadi sudske troškove u iznosu od 99 hiljada dinara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP