Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BLUMBERG TVRDI

Prva vajda od
sporazuma s Prištinom!

Autor: Beta | 23.04.2013 - 15:23:00h | Komentara: 1

Srbija će moći jeftinije da se zadužuje na svetskom tržištu, a dinar će da jača, ocenjuje vodeća svetska ekonomska agencija Blumberg.

Evro novčanice

Prinos na srpske obveznice je pao, dok se očekuje da dinar dodatno dobije na vrednosti, pošto je posle sporazuma Beograda i Prištine Evropska komisija preporučila da počnu pristupni pregovori sa Srbijom, navodi agencija Blumberg (Bloomberg).

Prinos na srpske obveznice u dolarima koje dospevaju na naplatu u septembru 2021. opao je juče popodne za 0,15 procentnih poena, na 5,08 odsto, što je najniže od 31. januara.
Prinos slovenačkih obveznica u dolarima koje na naplatu dospevaju 2022, poredi Blumberg, iznosi 5,86 odsto.
Rojal benk of Skotland grup (Royal Bank of Scotland Group Plc - RBS) navela je da bi investitori trebalo da ulažu u srpske obveznice posto je sporazum Prištine i Kosova "kreditno pozitivan".
"Iako je Srbija najmanje pet godina udaljena od potpunog pristupanja EU, mnogo ekonomskih koristi od članstva će biti ostvareno tokom pristupnih pregovora i zahtevaće ekonomske i socijalne reforme koje idu s tim", rekli su analitičari RBS-a Abas Ameli-Renani i Detrios Efstatiu.
Prinosi na srpske obveznice pali su s više od sedam odsto pošto je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU u martu 2012. godine.
S druge strane, prinosi na hrvatske obveznice su opali za 0,73 procentna poena, na 4,58 odsto, pošto je krajem marta Zagreb dobio konačno odobrenje Brisela za ulazak u Uniju.
Dinar je juče dobio na vrednosti 0,5 odsto u odnosu na evro, pre nego što je opet pao i na kraju sveukupno porastao za 0,1 odsto da bi završio na 111,42 dinara za evro.
Sosiete ženeral (Societe Generale SA) je ponovila preporuku da se kupuju dinari zbog očekivanja da njegova vrednost skoči na 108 dinara za evro.
"Poslednje vesti da su Srbija i Kosovo možda postigli sporazum su očigledno veoma pozitivne za aktivu u dinarima", ocenili su u izveštaju analitičari te banke Ester Lo iz Londona i Dragoslav Veličković iz Beograda.
Poslednji komentari
  • Србин Vreme: 23.04.2013 16:03h

    Колико ће да скочи динар, када потпишемо споразум за отцепљење Војводине, а тек колико ће да скочи када потпишемо за Рашку Област.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP