Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALEKSANDAR VULIN

Prve pare sam zaradio na žabama i puževima

Autor: Alo.rs | 30.04.2015 - 00:01:00h | Komentara: 4

Kad sam nio šesti razred osnovne škole, s drugovima sam u močvarama na Dunavu sakupljao puževe i hvatao žabe, a onda sam ih prodavao otkupnim centrima. Nekada se to mnogo izvozilo. To su bili delikatesi - priseća se Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin | Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Prvi ozbiljniji posao imao sam na železničkoj stanici u Petrovaradinu, gde sam kao osmak iz vagona istovarao džakove, gajbe i šta god bi drugo stiglo. Imam 43 godine i 20 godina radnog staža, od toga tri godine u državi.

Sindikati u Srbiji tvrde da su samo ukras u Socijalnoekonomskom savetu (SES). Zbog čegase mišljenje sindikata ne uvažava i da li je istina kad kažu da se sindikalno organizovanje svesno urušava?

- To nije tako. Sindikati su važan deo SES. Međutim, u savetu postoje tri strane - poslodavci, država i sindikati. Država mora da razmišlja i o jednima i o drugima. Najbolje bi bilo kad bi se sindikati i poslodavci o svemu dogovarali bez države, ali to nije moguće i zato je država tu da arbitrira. Za razliku od prethodnih godina kad se SES okupljao jednom godišnje, ove godine smo već imali tri sednice. Možda su prethodne vlade zanemarivale sindikate, ali garantzujem da ova vlasti sigurno ne urušava njihovo delovanje - rekao je Vulin ua Kurir.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji na izuzetno je visokom nivou. Zbog čega Zakon o radu, kojim se najavljivalo zapošljavanje, nije urodio plodom?

- Nezaposlenost u Srbiji danas iznosi 16,8 odsto, dok je 2012. bila 25,8. Ni ja nisam ovim zadovoljan. Međutim, MMF je prognozirao da ćemo do kraja 2014. imati stopu nezaposlenosti od 20 odsto, a godinu smo završili sa 18 odsto. Stvari se menjaju nabolje.

Prosečan srpski radnik oseća se obespravljeninije nego ranije. Šta ćete uraditi u vezi s tim?

- Tako se oseća svaki radnik na svetu, pa i srpski, u ekonomiji u kojoj imate veću ponudu radne snage od potražnje. Mi smo doneli Zakon o radu, koji štiti rpava radnika, ali jedina efikasna brana nije čak ni zakon, već okruženje u kojem se traži više radnika nego što ih ima na tržištu.

Prosečna penzija u Srbiji iznosi 23.000 dinara. Penzioneri tvrde da se smanjenjem penzija krši Ustav.

- Ta primanja su veoma niska, ali to nije problem delovanja samo jedne vlade. štos e ustanovsti tiče, ako ste prihvatili da vlada može da vam poveća penziju, onda je malo nelogično da ne prihvatite da može i da je smanji. Međutim, razumem penzionere. I moji roditelji su penzioneri i oni se baš ljute na mene. Kažu mi u šali: "Kad si došao na vlast, ti si prvo nama uzeo". Ja im odgovaram da nisam kriv ja, već oni pre mene koji su neracionalno raspolagali novcem.

Na društvenim mrežama vas prozivaju zbog otvaranja lifta u domu za stare i penzionere u Apatinu. Zbog čega ste to uradili?

- To su zlonamerni komentari. Slobodno mi se smejte, ali moji korisnici koji su na mom obrazu, koji su moja odgovornost, imaju svoj lift, imaju novu vešernicu i kuhinju. Kao što ssu u domu sami rekli: "Možda je vama smešno, ali je to za nas velika stvar". I za mene je to velika stvar. Da nismo uložili u dom, on bi bio zatvoren jer ne bi mogao da prođe licenciranje, 180 korisnika bi završilo na ulici, a ljudi koji tamo rade bi ostali bez posla.

Poslednji komentari
  • penzioner Vreme: 30.04.2015 03:45h

    Tuzno je kad vidimo ko je u ovoj nesrecnoj drzavi na vlasti!

  • Ds222 Vreme: 30.04.2015 08:15h

    Ajd ne laz* zaba u tvoje vreme nije bilo sve do Jegricke bare ! Neke druge"Zabe" si ti vato .A znas zasto pise ono prvo ,Talijani nisu jos od 1956 godine vise odkupljuvali ZABE! A i kad bi te pitao kako lici i od cega je korpa za Zabe nebi znao rece a pogotovo koliko u jednoj sme da bude ! Tako da JULKIN sinovac pricaj tu pricu ali samo svojim unucima ako ih imas!

  • Bata Niš Vreme: 30.04.2015 08:39h

    Vulin je pokazao da dobro pamti lekcije njegove šefice Mire Marković.Tako je ista svojevremeno pričala da njen sin Marko za džeparac prenosi gajbe.

  • Peter Vreme: 01.05.2015 09:03h

    Jadna je zemlja koja ima ministra za rad i socijalna pitanja a isti nema minute radnog staža, sem ako se u rad ne računa kupovina bureka i kuvanje kafe za baba Julu, sramota me što živim u takvoj zemlji!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP