Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STIŽE ASTOR

Prvi pas vodič za slepe stiže u Srbiju (FOTO)

Autor: Snežana Ivaneža | 27.12.2014 - 09:31:00h | Komentara: 0

Koliko god neverovatno zvučalo, Srbija još nema nijednog psa vodiča za slepe. Osobe koje nemaju mogućnost da vide svet koji ih okružuje znaju kolika je vrednost takvog psa i koliko samopouzdanja i samostalnosti slepa osoba može imati uz takvog pratioca.

Astor ima  devet meseci, a Srbiju će posetiti već u aprilu

Astor ima devet meseci, a Srbiju će posetiti već u aprilu

Ipak, za nabavku takvog psa i obuku i školovanje instruktora potrebno je izdvojiti mnogo novca. Savez udruženja slepih i slabovidih „Beli štap“ započeo je akciju i gotovo da je uspeo u svojoj misiji. Predsednica tog udruženja Vesna Nestorović otišla je u Sloveniju da se upozna sa psom vodičem koji će uskoro doći u našu zemlju i koji će biti prvi pas vodič za slepe kod nas.


Dresiran da bude prijatelj i oslonac


Pas vodič pomaže u samostalnom kretanju osoba koje su slepe. Takva osoba mora da prođe obuku za samostalno kretanje, da stekne osećaj, orijentaciju u prostoru, da zna gde se nalazi i kuda ide. Pas vodič je dresiran da odvede od tačke A do tačke B i predstavlja pravog prijatelja slepim osobama, koje na taj način dobijaju na samopouzdanju, jer pas postaje oslonac.

- Susret će se ponoviti još dva puta i onda Astor stiže u Srbiju. Pas ima devet meseci. Ovamo će doći u aprilu, ali na dva dana, a onda u decembru 2015. godine za stalno. Jedini problem imamo sa zakonom u Skupštini koji nije u skladu sa EU organizacijom pasa vodiča. Ali borba se nastavlja - objašnjava Vesna Nestorović i dodaje:

- Srbija ne bi trebalo da uvozi pse, već da školuje instruktore. Tako bismo, umesto da platimo psa 15.000 evra, koliko je Astor plaćen, imali školovane ljude koji bi trenirali domaće kuce. Jedan instruktor se školuje tri godine u Sloveniji i dnevno radi sa tri psa za prosečnu platu, tako da bi to bilo više nego korisno za sve - ističe Nestorovićeva i dodaje da školovanje instruktora koji će raditi sa psima nije korisno samo za slepe već i za ostale osobe sa invaliditetom.

Slepi ne treba da pristaju na izolovanost!


Predsednica Udruženja „Beli štap“ ne negira mišljenje nekih osoba koje misle da je dovoljan beli štap, ali naglašava da mora da postoji pravo izbora.
- Srbija ima divna legla labradora, a potrebno je poznavati četiri legla unazad da bi se uzelo štene i da bi se sa njim prvo radila socijalizacija, a onda trening. Jesam slepa osoba, ali ne pristajem na izolovanost, ali ni na program sa osobama koje će mi biti pratioci zato što su preskupi, a nisu uvek tu. Stalno žure, smeta im beli štap, pa vas teraju da ga sklanjate i da ih držite pod ruku. Često pratioci preuzimaju našu ulogu i govore u naše ime, pa im se i, recimo, prodavci obraćaju dok kupujemo, vraćaju njima kusur od našeg novca. Ja sam samostalna i želim da živim kao svaki normalan građanin - objašnjava Vesna Nestorović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP