Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POGLEDAJTE:

Prvi švajcarski voz prevezao putnike do Vojvodine! (FOTO)

Autor: Tanjug | 23.06.2015 - 13:19:00h | Komentara: 1

Prvi Štadlerov voz koji je krenuo danas srpskim prugama na relaciji Beograd - Novi Sad - Subotica stigao je tačno na vreme u Novi Sad. To je prvi novi elektromotorni voz, koji su srpske železnice nabavile, posle više od 30 godina.

Štadlerovi vozovi Foto: Tanjug / Oksana Toskić 23.6.

Direktor "Železnica Srbije" Miroslav Stojčić (desno) | Foto: Tanjug / Oksana Toskić

Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić, koji je tim vozom otputovao za Novi Sad, poručio je da će građani na toj liniji imati brži i udobniji prevoz.


Stojčić je na konferenciji za novinare u Glavnoj železničkoj stanici Beograd rekao da je do sada srpskim železnicama isporučeno 17 novih Štadlerovih vozova, od ukupno 21 garniture, kao i da će se ti vozovi sukcesivno uključivati u redovan putnički železnički saobraćaj širom Srbije.

Preostala četiri voza će, kako je predviđeno ugovorom, biti isporučena do kraja avgusta.

Štadlerovi vozovi Foto: Tanjug / Oksana Toskić 23.6.

Foto: Tanjug / Oksana Toskić

On je kazao da je švajcarski voz prošao sva tipska ispitivanja i dobio dozvolu za upotrebu i da je, kao što je i obećano, uključen u saobraćaj.

Stojčić je istakao da su ti švajcarski vozovi napravljeni po najsavremenijoj tehnologiji i da je njihova maksimalna brzina 160 km na sat, ali da će zbog stanja pruge saobraćati manjim brzinama.

On je kazao da će se brzina vozova povećavati kako se budu završavali započeti projekti na modernizaciji srpskih pruga, koji se finansiraju sredstvima ruskog kredita od 800 miliona dolara namenjenih železnici.

Železnice Srbije su potpisale ugovor sa švajcarskim Sstadlerom za isporuku 21 elektromotornog voza marta 2013, a vrednost ugovora je 99 miliona evra i realizuje se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Štadlerovi vozovi Foto: Tanjug / Oksana Toskić 23.6.

Foto: Tanjug / Oksana Toskić

Štadlerovi vozovi su namenjeni regionalnim prugama i saobraćaće između većih gradova u Srbiji i tako će zameniti postojeće klasične garniture, koje će se koristiti za robni ili putnički saobraćaj na drugim pravcima.

Stojčić je rekao da rukovodstvo nastavlja da reformiše i modernizuje Železnice Srbije, u skladu sa planom Svetske banke i Vlade Srbije, kao i da se u tom smislu priprema i početak funkcionisanja tri posebna preduzeća unutar srpskih železnica.

Kako je ranije najavilo Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, tri posebna preduzeća za infrastrukturu, putnički i železnički saobraćaj trebalo bi da počnu odvojeno da posluju već od 1. jula ove godine.

"Priprema se rad novih kompanija, raspodela imovine i zaposlenih", rekao je Stojčić.

Konferenciji su prisutvovali i predstavnici kompanije Štadler.

Štadlerovi vozovi Foto: Tanjug / Oksana Toskić 23.6.

Foto: Tanjug / Oksana Toskić

Reč je niskopodnom vozu sa 235 mesta za sedenje - 223 sedišta drugog razreda i 12 sedišta prvog razreda, a opremljen je i višenamenskim pregradama za invalidska kolica, dečija kolica i bicikle.

Voz je komforan i klimatizovan, ima savremeni elektronski audio i video sistem za informisanje, kao i vakuum toalet koji je prilagođen i za osobe sa posebnim potrebama.

Putnici mogu da koriste i interfon, preko koga u slučaju opasnosti mogu da komuniciraju sa mašinovođom.

Štadlerovi vozovi Foto: Tanjug / Oksana Toskić 23.6.

Foto: Tanjug / Oksana Toskić

U toku je obuka radnika Železnica Srbije za rukovanje i održavanje tih vozova, koja će se i u narednom periodu nastaviti u Srbiji i Švajcarkoj.
Novi Štadlerov voz je uključen u redovan putnički saobraćaj i to kao ICS (Inter Siti Srbija).

Železnice će na liniji Beograd - Sutobica imati ukupno pet Štadlerovih garnitura, danas su uvele jednu i u naredne dve nedelje će uvesti još po dve.
Na primer, na relaciji Beograd - Novi Sad cena karte za prvi razred iznosi 560 dinara u jednom smeru ako su kupljene na blagajni železničke stanice, a za drugi razred 430, dok do Subotice košta 940 i 720 dinara.

Štadlerovi vozovi Foto: Tanjug / Oksana Toskić 23.6.

Foto: Tanjug / Oksana Toskić

Novi voz će svakodnevno saobraćati na liniji Beograd - Novi Sad sa polaskom iz Beograda u 12 sati i dolaskom u Novi Sad u 13.33, a u povratku voz kreće u 14.06 i stiže u Beograd u 15.51 sat.

Na relaciji Beograd - Subotica, voz će svakodnevno polaziti iz Beograda u 17.00 i u povratku za Beograd u 05.55 sati.

U narednom periodu cena karte na toj liniji će biti povećana za oko 15 odsto.
Poslednji komentari
  • igor Vreme: 24.06.2015 00:40h

    samo tako nastavite

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP