Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PATRIJARH SLUŽIO LITURGIJU, LOMILA SE ČESNICA NA TRGU

Prvi zlatnik za dečaka!

Autor: E. A. | 08.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Srpski patrijarh Irinej služio je juče povodom Božića, praznika rođenja Isusa Hrista, božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu. Liturgiji povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, šef diplomatije Ivica Dačić, ministar pravde Nikola Selaković, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i brojni građani.

Česnica teška  50 kilograma

Česnica teška 50 kilograma | Foto: Oliver Bunić

Povodom Božića u Beogradu, na Trgu otvorenog srca u centru, juče je organizovan poseban program, uz tradicionalno lomljenje česnice, a prvi zlatnik izvukao je petogodišnji dečak Konstantin Gavrović, koji je i prošle godine osvojio dukat. Program je počeo nastupom folklornog ansambla, a lomljenje bozićne česnice, najavljeno za 12 časova, počelo je sa zakašnjenjem. Božićna česnica, teška 50 kilograma, najpre je osveštana, a zatim podeljena prisutnima.

Konstantin  Gavrović (desno)  drugi put zaredom  pronalazi zlatnik

Konstantin Gavrović (desno) drugi put zaredom pronalazi zlatnik | Foto: Oliver Bunić

Potpredsednik Unije pekara Zoran Grubanovski rekao je da je česnica pravljena četiri sata, pečena dva sata, a da je sastavljena od 500 jufki.

Dule Savić, Marina Rajević Savić, Toma Fila i Dejan Bodiroga

Dule Savić, Marina Rajević Savić, Toma Fila i Dejan Bodiroga | Foto: Oliver Bunić


- Ovo je manifestacija za sve građane, ali mi smo najsrećniji kad dukat izvuku deca, jer ko izvuče dukat biće najsrećniji u sledećoj godini - istakao je Grubanovski.

Srpski  patrijarh  Irinej

Srpski patrijarh Irinej | Foto: Oliver Bunić

 
Tradicionalno božićno lomljenje česnice juče je prvi put održano na Trgu republike. Do sada se lomljenje česnice organizovalo na Terazijama. Lomljenje božićne česnice proteklo je bez incdenata zbog bolje organizacije i obezbeđenja manifestacije nego prethodnih godina.

Liturgija je  dugo trajala:  Tomislav Nikolić  presedeo bogosluženje

Liturgija je dugo trajala: Tomislav Nikolić presedeo bogosluženje | Foto: Oliver Bunić


Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Đurić u manastiru Gračanica


Marko Đurić, šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, koji je na Badnje veče prisustvovao bogosluženju i paljenju badnjaka u manastiru Gračanica, poželeo je Srbima na Kosovu da praznik provedu u miru, ljubavi i solidarnosti, dodajući da je Srbija uz njih.
- Okupili smo se da pošaljemo poruku da je Srbija sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji, da pošaljemo poruku solidarnosti, mira, ljubavi i vere da ćemo u godinama i decenijama koje su pred nama, Božić slaviti sa najmilijima u ljubavi, zajedno sa celom Srbijom - rekao je Đurić.

Vladika Jovan služio liturgiju u Nišu

Pred više stotina vernika, vladika niški Jovan služio je božićnu luturgiju u Sabornom hramu u Nišu. Liturgiji je prisustvovao gradonačelnik ovog grada Zoran Perišić. Sveštenik Branko Cincarević pročitao je božićnu poslanicu patrijarha Irineja, u kojoj se posebno naglašava da je „današnjem čoveku potrebno da se vrati iskonskim vrednostima“. Svi mališani su posle pričešća dobili i božićne paketiće.V. T.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP